La Observatorul Astronomic din Timişoara, Piaţa Axente Sever nr 1 (în zona Piaţa Bălcescu), Ziua Porţilor Deschise a început vineri, la ora 10. Vizitatorii vor avea ocazia să învețe despre eclipse de la specialiști și să observe în detaliu câteva instrumente astronomice. Mai mult, vizitatorii observatorului pot observa eclipsa de soare cu ajutorul mai multor instrumente din dotarea Observatorului Astronomic, dar şi ale astronomilor amatori timişoreni. Intrarea este liberă.
Eclipsa este vizibilă ca fiind parţială de pe aproape tot teritoriul Europei, nordul Africii şi nordul Asiei. În Timişoara magnitudinea eclipsei este de 60,80%, ceea ce înseamnă că peste jumătate din discul solar va fi acoperit de Lună. La 12 ore după eclipsă are loc echinocţiul de primăvară (momentul de început al primăverii astronomice).
În Timişoara, eclipsa începe la ora 10:41 şi se termină la ora 13:01, momentul maxim având loc la ora 11:50. Eclipsa este totală doar în partea de nord a Oceanului Atlantic şi a Oceanului Arctic, iar de pe uscat fenomenul se poate observa numai din Insulele Feroe şi Svalbard.
Pe 19 martie la 21:38 ora României, satelitul natural al Pământului a ajuns la perigeu – cel mai apropiat punct de planeta noastră (la doar 357 584 km), pentru ca aproximativ 14 ore mai târziu, pe 20 martie, la 11:47 ora României, să aibă loc Luna Nouă.
Evenimentul Zilelor Porţilor Deschise este organizat de Observatorul Astronomic, din cadrul Academiei Române, Filiala Timişoara şi Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Fizică, împreună cu Astroclubul Antares din Timişoara şi Astroclubul Altair din Timişoara.
Eclipsa de Soare se produce atunci când Luna acoperă Soarele, moment când lumina celui din urmă nu mai ajunge pe Pământ. Ultima eclipsă totală de Soare vizibilă din România s-a produs în 1999, iar următoarea se va produce în 2081.
Este important să nu priviți direct spre cer, decât cu ochelari speciali, deoarece pot apărea arsuri retiniene. Puteţi privi direct spre Soare numai atunci când purtați ochelari care sunt protejaţi de filtre concepute special pentru acest scop. Astfel de filtre au de obicei un strat subțire de aluminiu, crom sau argint depus pe suprafețele lor, strat care atenuează razele ultraviolete.
UPDATE. Sute de timișoreni la Observatorul Astronomic din Timişoara! În urbea de pe Bega nu se găsesc ochelari de eclipsă, oamenii folosesc măşti de sudură sau staniol pentru învelit florile.
S-au format cozi mari la Observatorul Astronomic, vineri. Mulţi copii şi tineri au venit să vadă eclipsa de la Timişoara. Aceştia au așteptat răbdători la coadă pentru a vedea acest fenomen spectaculos, dar problema în Timişoara este că nu se găsesc ochelari speciali pentru a observa fenomenul. Așa că fiecare a venit cu ce a avut – măşti de sudură, sticla de la masca de sudură, celofan argintiu cu care se învelesc florile (staniol), ori chiar şi cel folosit la bucătărie. Totul pentru a vedea eclipsa de soare.
Astronomii amatori şi-au instalat instrumentele pe platoul şi în cupola observatorului, unde pot privi eclipsa prin telescopul „cel mare” și vizitatorii.
Copiii au fost entuziasmaţi de acest fenomen, iar astronomii le-au arătat arată prin telescoapele lor de diferite feluri şi dimensiuni fenomenul. Copiii au avut parte şi de un concurs cu întrebări despre acest fenomen, iar premiul este oferit de un restaurant din oraş.
La Observatorul din Timişoara vin în continuare vizitatori, valuri, valuri, lumea fiind foarte interesată de acest fenomen care este vizibil în Timişoara o dată la câţiva ani.
Alte articole pe aceeași temă:
Eclipsa partiala de soare, live pe internet
Citiți principiile noastre de moderare aici!