„Nu cred că se pune în discuţie faptul că am pierdut bani de care putea beneficia Consiliul Judeţean Timiş, ci, mai degrabă, cred că putem discuta că pe parcursul anului 2013-2014, inclusiv 2015, echipele din cadrul consiliului judeţean şi echipa de la ADETIM au încercat să găsească modalităţi prin care să remediem situaţiile neprevăzute apărute în proiectele moştenite de la vechea conducere a CJ Timiş. În cadrul unei analize foarte exigente şi pertinente s-a luat decizia de a nu supune consiliul judeţean la costuri foarte mari care pot apărea prin riscul neimplementării acestor proiecte în totalitate şi s-a ajuns la situaţia de a renunţa la aceste proiecte şi a gândi alte posibilităţi de finanţare şi dezvoltare pe programul 2014-2020″, spune Călin Dobra, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.
La Castelul Huniade, Muzeul Banatului, datorită lipsei concrete a unei soluţii tehnice în cadrul proiectului vechi, din ce spun reprezentanţii CJ Timiş, se va merge pe programul 2014-2020, pe axa reabilitarea patrimoniului cultural, unde există posibilitatea accesării sumei de 5 milioane euro pentru un singur proiect. Legat de Centrul Intermodal, acest proiect nu a fost niciodată în ograda CJ Timiş, după cum spun reprezentanţii acestei instituţii, datorită faptului că a fost gestionat de SNCFR, iar ca parteneri au participat consiliul judeţean şi primăria pe raza căreia se dorea realizarea acestui proiect. La nivel naţional, SNCFR, ca lider de proiect, nu a reuşit implementarea niciunui centru intermodal în România, ceea ce a dus la modificarea ghidului pe viitorul program 2014-2020, şi anume transferarea responsabilităţii pe unităţile administrativ-teritoriale, ceea ce dă dreptul consiliului judeţean, pe viitorul program de finanţare, în calitate de lider de proiect, să solicite finanţare pentru realizarea centrului intermodal.
„Prin renunţarea la aceste proiecte am reuşit să obţinem finanţare pentru un proiect deosebit de important, şi anume modernizarea ambulatoriului de specialitate de la spitalul judeţean, un proiect de zece milioane de euro, care va rezolva o problemă foarte delicată, şi anume creşterea calităţii serviciilor medicale. O parte din banii de pe aceste proiecte s-au dus spre Spitalul Judeţean Timişoara. Consider că, decât să asumăm responsabilitatea consiliului judeţean pentru proiecte, chiar dacă sunt cu fonduri europene, dar deficitare, şi cu risc mare de realizare, mai bine ne concentrăm munca spre proiecte şi din bugetul propriu şi proiecte pe fonduri europene cu posibilitate de reuşită şi de implementare sută la sută”, mai spune Călin Dobra.
Joia trecută s-a judecat recursul CJ Timiş la atacul în instanţă al lui Marian Vasile împotriva deciziei de schimbare a sa din funcţia de vicepreședinte al CJT. Atunci a fost admis recursul CJ Timiş, iar în funcţie a revenit Florian Zanfir, în locul lui Marian Vasile.
În aceeași zi, fostul vicepreședinte acuza CJ Timiș de lipsă de viziune în ceea ce privește proiectele pe fondurile europene.
„Grupul PNL trage un semnal de alarmă cu privire la stagnarea a ceea ce se petrece în cadrul Consiliului Judeţean Timiş. Multe lucruri nu funcţionează. În primul rând proiectele cu finanţare europeană. Am anticipat că centrul intermodal de transport marfă va fi pierdut. Parcul tehnologic pentru energii alternative a fost pierdut. ADETIM a emis o hârtie către municipalitate prin care anunţa faptul că a renunţat la acest proiect. Din păcate acest anunţ a venit foarte târziu, cred că municipalitatea nu mai poate să acceseze finanțare, ar fi riscuri asociate foarte mari. Concluzia este că s-a pierdut centrul intermodal de transport marfă şi centrul multifuncţional pentru susţinerea afacerilor Timiş, reabilitarea şi refuncţionalizarea Muzeului Banatului şi parc tehnologic pentru energii alternative – zeci de milioane de euro. Lipsa de viziune şi lipsa de capacitate sunt principalele cauze”, spunea atunci Marian Vasile.
Articole pe aceeași temă:
Instanta a decis: Marian Vasile nu mai este vicepresedinte al CJ Timis. Revine Florian Zanfir
Citiți principiile noastre de moderare aici!