Anul acesta, gunoiul a devenit o problemă pentru Timișoara, de când legea a împărțit în două contractele la nivelul orașului. Practic, de salubrizarea stradală se ocupă Primăria Timișoara, iar de ridicarea gunoaielor de la asociațiile de locatari se ocupă ADID – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Deșeuri Timiș, care a încheiat un contract cu societatea Retim, unde Consiliul Local Timișoara are 50% din acțiuni. Problema rampelor clandestine, o afacere estimată de noi cam la peste 1 milion de euro pe an, apare în contractul încheiat între Retim și ADID, pentru că cel al primăriei se referă strict la măturatul și spălatul străzilor și la golitul coșurilor de gunoi.
„Tot ce înseamnă gunoi menajer – altfel spus: gunoi din pubele, containere, rampe clandestine, rampe sezoniere de primăvară și toamnă – NU MAI ARE LEGĂTURĂ CU PRIMĂRIA! Primăria este responsabilă doar de ridicarea gunoiului din coșurile de pe domeniul public – trotuare, piețe, stații STPT, parcuri – și de măturatul și spălatul străzilor! Suntem conștienți că și la acest capitol mai e mult până să ne putem declara mulțumiți, dar nu e drept să ni se pună în cârcă ceea ce nu e al nostru!”, scria supărat primarul Timișoarei pe Facebook în ziua în care s-a aflat că Primăria Timișoara a fost amendată de către Garda de Mediu cu 50.000 de euro pentru gunoaiele din oraș.
Greșit! Primăria comandă lună de lună către Retim și ADID salubrizarea rampelor clandestine de deșeuri, în baza contractului încheiat între compania de salubritate și asociație, asociație din care face parte și Primăria Timișoara.
Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor spune clar că, „în cazul deșeurilor abandonate și în cazul în care producătorul/deținătorul de deșeuri este necunoscut, cheltuielile legate de curățarea și refacerea mediului, precum și cele de transport, valorificare, recuperare/reciclare, eliminare sunt suportate de către autoritatea administrației publice locale”, se arată la art. 21.
Conform contractului dintre Retim și ADID, operatorul colectează deșeurile abandonate, adică cele adunate în rampele clandestine, la solicitarea PMT, care plătește cu bani frumoși compania Retim pentru acest serviciu.
Mai exact, „tariful pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale” este de 249,91 lei/tonă + TVA pentru operatorii economici și instituții publice.
Din 2019, tariful este de 282,57 lei/tonă + TVA pentru instituții publice și operatori economici și se scumpește și pentru populație: 7,73 lei/persoană/lună + TVA în mediul urban (de la 6,63 lei) și 2,64 lei/persoană/lună + TVA în mediul rural (de la 2,26 lei). Motivul? Tarifele vor include și taxa de depozitare prevăzută în OUG 196/2005, respectiv 80 de lei/tonă.
Sumele sunt luate exact din contractul dintre ADID și Retim, intrat în posesia tion.ro. Lună de lună, angajații Retim ridică aproximativ 1.300 de tone din rampele clandestine formate pe teritoriul Timișoarei. Iar în Timișoara avem peste 300 de rampe de deșeuri. Mai aproape de 400 decât de 300, ca să fim mai preciși.
Am verificat informația din trei surse! Prima este chiar primarul Nicolae Robu, care anunță de ceva vreme în conferințele de presă că primăria a făcut sesizări pentru peste 300 de rampe clandestine către Retim, deși spunea zilele trecute pe Facebook că primăria nu mai are legătură cu acestea.
A doua sursă este Biroul de Salubrizare din PMT, care ne-a transmis că trimite în fiecare lună (n.r. până în data de 5) peste 300 de adrese către Retim, plus ceea ce intervine suplimentar, adică sesizările săptămânale ale timișorenilor sau ale polițiștilor locali.
Potrivit celor din primărie, pe decembrie a fost făcută comandă pentru 337 de rampe clandestine, plus încă 50 apărute suplimentar. În doar zece zile au fost ridicate 300 de tone, iar per total, pe luna noiembrie, Retim a ridicat aproximativ 1.300 de tone de deșeuri din rampele clandestine, la comanda primăriei. Asta înseamnă că PMT plătește, doar pe noiembrie, 386.000 de lei, cu tot cu TVA, către Retim, adică puțin peste 80.000 de euro.
A treia sursă la care am apelat este chiar Retim. Potrivit directorului companiei, Cătălin Olteanu, primăria face comandă, lunar, pentru aproape 400 de adrese la care se găsesc rampe clandestine de deșeuri.
„Legea spune că este interzisă abandonarea de deșeuri. Pentru că unii aruncă, cineva trebuie să le adune. Noi avem reglementată chestia asta pe contractul cu ADID. Din cauză că aceste rampe tot apar, apar tot felul de sesizări, de la populație, de la Poliția Locală, se fac nominalizări. Pe baza acestor nominalizări, primăria dă comandă la firma de salubritate. Noi mergem, le ridicăm, facem un raport zilnic pe care îl depunem la primărie. Sunt în jur de 387 de adrese lunar. Înainte nu primeam o dată pe lună adresele, dar noi cam verificăm în jur de 387 de adrese în fiecare lună. Mai sunt și cele care apar suplimentar. Pe luna noiembrie, pe Timișoara, am ridicat 1.290 de tone, media este cam de 1.300 de tone/lună”, ne-a mai spus Olteanu.
La un simplu calcul, mai ales că tariful crește din 2019, dacă menținem o medie de 1.300 de tone de deșeuri ridicate de Retim din rampele clandestine în fiecare lună, ajungem la facturi de peste 1,1 milioane de euro decontate de Primăria Timișoara din bugetul orașului către Retim. Poate că primăria nu ar mai cheltui bani frumoși pe gunoaie… dacă unii oameni certați cu bunul simț n-ar mai arunca deșeuri la colț de stradă.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2158693″]
[related-post post_id=”2153371″]
[related-post post_id=”2148621″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!