Consilierii locali vor trebui să modifice Regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Timișoara, regulament care va fi schimbat la propunerea specialiștilor Colterm și a specialiștilor Direcției Edilitare din instituția de pe C.D. Loga.
Una dintre principalele modificări se referă la obligativitatea constructorilor să se racordeze la SACET (n.r. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică). Dacă va fi adoptat, nu se vor acorda certificate de urbanism fără să existe un aviz tehnic de la operatorul SACET, pentru soluția de încălzire!
„Pentru clădirile care vor fi construite ulterior aprobării prezentului regulament, pe terenuri aferente străzilor nominalizate ca făcând parte din zona unitară de încălzire sau pe terenuri eliberate de construcții existente la data aprobării prezentului regulament sau în locul unor clădiei care acum au, potrivit nomenclatorului stradal, adresa pe strada nominalizată la data adoptării prezentului regulament ca fiind într-una din zonele unitare de încălzire, în arealele zonelor unitare de încălzire, încălzirea și prepararea apei calde de consum se vor asigura obligatoriu prin racordarea la SACET. În cazul construcțiilor noi, la solicitarea certificatului de urbanism, Direcția Urbanism va solicita dezvoltatorului aviz tehnic de la operatorul SACET, pentru soluția de încălzire”, se arată în noul regulament.
Ce înseamnă mai exact asta? Specialiștii în termoficare din Timișoara, ai Colterm, spun un mare „nu” centralelor de apartament. Ca să facă legală această obligativitate, mai-marii Colterm fac referire la „zona unitară de încălzire” reglementată de lege.
„Se aplică celor care sunt în zona unitară reglementată de Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică. Aici sunt reglementate zonele unitare de încălzire. Există zone care au doar acest sistem centralizat de încălzire. Noi nu solicităm tuturor celor care fac construcții noi, ci doar celor care sunt aflate în zonele unitare de încălzire. Sunt definite zone unitare de încălzire cele care au un singur sistem de încălzire. De exemplu, un careu de blocuri poate fi o zonă unitară de încălzire, pentru că aici există un singur sistem care asigură încălzirea zonei”, explică, pentru tion.ro, Emil Șerpe, șeful Colterm.
Zonele unitare despre care vorbim sunt definite și ele în proiectul de hotărâre care va intra în dezbatere. Apar astfel Circumvalațiunii – C. Aradului Est+Vest, Lipovei – I. Ionescu de la Brad, Cetate, Bărnuțiu – Calea Lugojului, Detunata, Sportivilor – Studenți, Văcărescu – Bălcescu – Plevna, Șagului, Martirilor, Soarelui – Buziașului – Cerna, Steaua, Freidorf, CFR, Dunărea, U.M.T., Aeroport.
Directorul societății de termoficare Colterm, societate care an de an a pierdut abonați de la sistemul centralizat, tot mai mulți timișoreni alegând să își pună centrale de apartament, susține că există și o directivă europeană care spune că dezvoltatorii sau constructorii trebuie să vină cu soluții de încălzire pentru certificatul de urbanism. Modelul este copiat după Oradea, care, spune șeful Colterm, are deja în vigoare o astfel de hotărâre.
„Ne referim la energie termică. Și apa caldă, și încălzirea. Eu știu că în Oradea există un HCL de acest gen. Și în Oradea, și în Iași. Există și o directivă europeană prin care clădirile noi, cred că din 2012-2014, ca, în momentul în care depun pentru autorizații de construcție, pentru certificat de urbanism, să vină și cu o soluție pentru încălzire. Ultimele sunt centralele pe gaz. O centrală pe gaz este un cazan de apă fierbinte care produce doar încălzire, nu este cea mai eficientă sursă de încălzire, doar că antreprenorii preferă să monteze astfel de centrale. Din calculele noastre, cu prețul nou aprobat, preț de transformare, suntem sub prețul încălzirii din centrale pe gaz”, a mai explicat Șerpe.
Șeful Colterm susține că încă nu există un aviz de la Consiliul Concurenței pentru modificarea regulamentului. Până una alta, timișorenii sunt chemați la o dezbatere publică pe acest subiect, care va avea loc în 23 mai, la ora 13, în sala de consiliu a primăriei.
Cei interesați se pot adresa Direcției Secretariat General Serviciul Administrație Locală în scris sau în format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro.
Aici puteți analiza proiectul de hotărâre, dar și zonele unitare la care se face referire!
Citiți principiile noastre de moderare aici!