Colectivul Teatrului Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timișoara deplânge cu profundă tristețe moartea mult-îndrăgitului actor Dukász Péter, care a încetat din viaţă în data de 9 mai 2015, cu două zile înainte de a împlini vârsta de 61 de ani.
Dukász Péter s-a născut la data de 11 mai 1954, în Oradea, într-o familie de artişti. Mama actorului, actriţa Dukász Anna, s-a numărat printre personalităţile legendare ale vieţii teatrale maghiare din România. A visat să devină inginer, însă vocația l-a adus pe urmele mamei lui, poate și datorită celor doi ani în care, licean fiind, a locuit împreună cu distinsa actriță în teatrul din Sfântu Gheorghe.
În 1978 a absolvit facultatea de actorie la Târgu Mureș. De atunci, timp de aproape patru decenii, a fost un membru important al echipei Teatrului Maghiar din Timișoara, nu numai ca actor, dar și ca regizor și director asociat. Încă de la debutul său pe scena Teatrului Maghiar din Timișoara, în spectacolul Soldatul necunoscut, în regia lui Sík Ferenc, s-a impus ca un talent excepțional și un actor totalmente dăruit scenei.
Şi-a demonstrat talentul şi măiestria interpretativă deopotrivă în tragedii, piese muzicale, comedii, operete, musicaluri, precum şi în spectacole pentru copii, prin evoluţii pline de forţă şi fantezie.
A fost răsplătit cu aplauze susţinute şi cronici elogioase pentru rolurile jucate în spectacolele Liliomfi, Intrigă şi iubire de, Azilul de noapte, Familia Tót, Tanti Charley, În singurătatea lanului de bumbac, Cartea junglei. Printre multe alte personaje, a fost Don Quijote în spectacolul omonim după Cervantes, Regele Lear în Lear=C+R+G, a interpretat rolul lui Ivan Alexandrovici Hlestakov în Revizorul .
După 1989, când Teatrul Maghiar din Timișoara a luat denumirea de teatru de stat, Dukász Péter a fost codirector alături de Koczka György și Makra Lajos. În perioadele în care a apărut mai rar pe scenă, s-a aşezat la masa regizorală. Lui Dukász Péter i se datorează punerea în scenă a povestirii Inima care își spune taina de Edgar Alan Poe, precum şi spectacolul Chef domnesc de Heltai Jenő, montat într-o formulă inedită, originală. Dukász Péter a mai regizat și Apărarea siciliană de Aurel Baranga, iar la montarea piesei Tango de Slawomir Mrozek, a colaborat în calitate de regizor asistent.
Dukász Péter a iubit Timişoara, teatrul şi publicul din acest municipiu. În perioada marilor migrări de la începutul anilor 1990, a avut şansa de a primi un contract atractiv la unul dintre teatrele de frunte din Ungaria. Dar a ales să rămână actor timişorean, pentru că teatrul din capitala Banatului s-a dovedit a fi tot ce își dorea: un teatru palpitant, contemporan și în strânsă legătură cu publicul.
A fost timp de trei ani (1991-1994) președintele partidului UDMR din județul Timiș, iar opt ani de zile a făcut parte din comisia culturală a Consiliului Local Timişoara. Printre realizările de excepţie, se numără cea înfăptuită în strânsă colaborare cu sculptorul Péter Jecza şi criticul de artă János Szekernyés, și anume dezvelirea bustului inegalabilului clasic al muzicii universale Béla Bartók, în oraşul său natal, Sânnicolau Mare.
Dintre distincțiile mai importante, amintim trofeul Pro Cultura Timisiensis, care a răsplătit în anul 2005 o activitate de 27 de ani pe scena timișoreană. În 2012 a fost premiat de Asociația pentru Cultură a Maghiarilor din Ardeal cu premiul Bánffy Miklós.
Dukász Péter a marcat stagiunea 2014-2015 prin roluri-cheie: el i-a interpretat pe Abdessamad și pe Chamseddine în Incendii și mai multe roluri în Moliendo Café. Pe parcursul ultimelor luni, a lucrat intens la interpretarea lui Candy din Oameni și șoareci, personaj pe care nu a mai apucat să îl aducă la viață în fața publicului.
A fost unul dintre cei mai iubiți și admirați actori ai Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” din Timișoara, deopotrivă pentru cariera sa prolifică, memorabilă, și pentru calitățile sale umane, pentru bunătatea sa, solidaritatea colegială, pentru devotamentul nemăsurat față de teatru și Cetate.
Printr-o trudă actoricească exemplară, printr-o profundă înțelegere a teatrului probată într-un impresionat portofoliu de roluri, prin spectacolele regizate de el și prin iubirea pentru familia, colegii și publicul lui, Dukász Péter va rămâne în memoria tuturor ca un mare actor, camarad exemplar și prieten drag. Amintirea lui rămâne cu noi nu doar prin numeroase înregistrări, fotografii și afișe ce surprind performanțele sale actoricești, ci şi în poveștile și anecdotele colegilor, amprentă a umorului său molipsitor, și dăinuind pentru eternitate între zidurile Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara. Dumnezeu să-l odihnească!
Citiți principiile noastre de moderare aici!