Aleşii locali au adoptat, marţi, o hotărâre privind mandatul consiliilor de administraţie la societăţile la care este acţionar unic, majoritar sau la care deţine controlul Consiliul Local Timişoara, în privinţa salarizării directorilor, personalului din subordine şi membrilor consiliilor de administraţie. Afectaţi la salarii, în funcţie de cum funcţionează societăţile, vor fi şefii de la Colterm, Drumuri Municipale, Pieţe, Horticultura şi Aquatim, nu şi cei de la RATT şi se pare nici cei de la Retim, societate care are capital mixt.
„S-a votat ceea ce am propus eu, și anume ca salariile directorilor din societățile primăriei să aibă două componente. O componentă fixă, care este în jurul sumei de 1.000 de euro pe lună și o componentă care să poată fi acordată numai dacă societatea funcționează pe profit. Nu a fost normală situația de până acum, când se câștigau salarii mari, dar societățile erau pe pierderi. Îmi doresc ca oamenii să câștige cât mai mult, atât directorii, cât și simplii angajați ai tuturor companiilor, numai că nu e în regulă, nu e sănătos, să se câștige mult atâta timp cât o companie funcționează pe pierdere. Cine acoperă acele pierderi? Din banii cui? Atunci am venit cu această măsură colectivă. Ea dă posibilitatea tuturor să câștige mult, dar numai dacă reușesc să fie performanți”, a declarat Robu.
Prin noua hotărâre, s-a stabilit ca în cadrul consiliilor de administraţie să se constituie comitete de nominalizare şi remunerare şi comitete de audit formate din administratori neexecutivi. Aceste comitete de nominalizare şi remunerare vor formula propuneri privind plata directorilor.
Remuneraţia directorilor este stabilită de consiliul de administraţie şi nu poate depăşi de şase ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura în care îşi desfăşoară activitatea societatea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
Remuneraţia este formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară şi dintr-o componentă variabilă constând într-o cotă de participare la profitul net al societăţii. Nivelul componentei variabile este stabilit de comitetul de nominalizare şi remunerare.
Aceste comitete din cadrul consiliilor de administraţie vor elabora rapoarte anuale cu privire la remuneraţii şi alte avantaje acordate administratorilor şi directorilor, rapoarte care vor fi prezentate adunării generale a acţionarilor, consiliului local adică, care aprobă situaţiile financiare anuale.
Aceste rapoarte care vor fi puse la dispoziţia acţionarilor trebuie să cuprindă informaţii privind structura remuneraţiei (cu explicarea ponderii componentei variabile şi a celei fixe), criteriile de performanţă ce fundamentează componenta variabilă, raportul dintre performanţa realizată şi remuneraţie, considerentele ce justifică orice schemă de bonusuri anuale sau avantaje nebăneşti etc.
Cum au decurs lucrurile până acum? „S-a mers pe un set complex de indicatori de performanţă. Vin cu un exemplu teoretic acum: la o anumită companie, din punct de vedere economic, lucrurile stau foarte prost, dar setul acela de indicatori este mai complex, nu vizează numai aspecte economice, şi atunci, per ansamblu, se constată, că aşa a rânduit consiliul de administraţie, că s-au îndeplinit indicatorii în proporţie de 80%. Se aplică 80% la salariul stabilit. Şi atunci, nu se câştigă 120 de milioane pe lună, ci doar 96 de milioane pe lună. Dar economic, compania merge foarte prost (…) Pot rămâne în vigoare şi alţi indicatori, dar în privinţa salariului să se instituie acea componentă independentă de performanţă, la care să se adauge o componentă în funcţie de performanţa economică, în sensul foarte clar al termenului, care nu mai poate fi mascat sub nicio formă sau îmbrăcat de alte aspecte ale activităţii”, a conchis Robu.
Rămâne de văzut cum vor decurge lucrurile în practică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!