Secţiile de votare pentru alegerile prezidenţiale se deschid duminică, 2 noiembrie, la ora 7, şi se închid la ora 21.
În Timiş sunt au fost tipărite 678.449 buletine de vot, care au fost împărţite în 596 de secţii de votare (dintre care 212 în Timişoara), aflate în 448 de locaţii.
Numărul de alegători din judeţul Timiş este, conform datelor obţinute de la Prefectura Timiş, de 616.371. Diferenţa între numărul de alegători şi cel al buletinelor de vot tipărite este dată de faptul că sunt tipărite şi buletine de vot de rezervă, pentru cei care nu se află în judeţul de domiciliu în ziua alegerilor.
Persoana care votează trebuie să prezinte actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare, care verifică dacă aceasta este înscrisă în copia de pe lista electorală permanentă. În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă, alegătorul primeşte buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”.
Potrivit legii, vor fi considerate nule buletinele de vot care nu poartă ştampila de control a biroului electoral al secţiei de votare, buletinele de vot având alt model decât cel legal aprobat sau la care ştampila este aplicată pe mai multe patrulatere ori în afara acestora. Aceste buletine de vot nu vor intra în calculul voturilor valabil exprimate.
14 candidaţi pentru Preşedinţia României – unde îi găsiţi pe buletinul de vot
Pe prima pagină sunt imprimate opt patrulatere cu numele următorilor candidaţi: Kelemen Hunor (UDMR), Klaus Iohannis (ACL), Dan Diaconescu (PPDD), Victor Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC), William Brînză (PER), Elena Udrea (PMP), Mircea Amariţei (Prodemo) şi Teodor Meleşcanu (independent).
Pe pagina a doua a buletinului de vot vor fi înscrişi candidaţii Gheorghe Funar (independent), Zsolt Szilagyi (PPMT), Monica Macovei (independent), Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă), Călin Popescu Tăriceanu (independent) şi Corneliu Vadim Tudor (PRM).
Patrulaterele cu numele candidaţilor sunt înscrise pe două coloane, numerele impare în partea stângă, iar cele pare în dreapta.
Alegătorii vor vota separat, în cabine închise, aplicând ştampila care poartă menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele şi prenumele candidatului pe care doresc să îl aleagă.
Prezenţă la vot, exit-poll-uri, rezultate
Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit orele de referință pentru transmiterea datelor privind prezența la vot la alegerile prezidențiale, orele la care informațiile vor fi disponibile și date publicității fiind 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 și 22.30.
După închiderea urnelor pot fi date publicităţii şi rezultatele exit-poll-urilor, care vor indica posibilul câştigător al primului tur de scrutin. Trebuie însă menţionat că aceste rezultate ce vor fi prezentate de televiziuni, ziare şi site-uri de ştiri sunt estimative şi se bazează pe sondaje realizate pe eşantioane de alegători la ieşirea din secţiile de votare.
Rezultatele finale ale primului tur, precum şi a unui eventual tur doi vor fi cunoscute abia după câteva zile, când numărătoarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate va fi validată de BEC
Alegerile prezidenţiale s-ar putea încheia din primul tur dacă unul dintre cei 14 candidați va obține majoritatea voturilor, adică 50 la sută plus 1. În caz contrar, în 16 noiembrie vom fi chemați din nou la urne. Atunci, pe buletinele de vot vor fi înscriși doar doi candidați, primii doi – în ordinea voturilor obținute în primul tur.
Mandatul Președintelui României este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Președintele reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. El veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
Unde se numără buletinele de vot
În acest an, în premieră, absolut toate instituţiile care se ocupă de bunul mers al alegerilor în Timiş sunt grupate la Palatul Administrativ. Astfel, la finalul zilei de duminică, buletinele de vot vor fi aduse şi numărate în acest loc, care a devenit şi sediul Biroului Electoral Judeţean. Astfel, în seara alegerilor, buletinele de vot vor fi centralizate şi numărate, în premieră, în această locaţie. Până acum sediul BEJ era la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.
Dacă observaţi nereguli în ziua votului sunaţi la 112. Reţineţi, însă, că neregulile pe care doriţi să le sesizaţi trebuie să fie însoţite de dovezi.
Puteţi urmări întregul proces electoral, de dimineaţă de la deschiderea urnelor şi până seara la exit-poll-uri în direct pe www.tion.ro. Dacă vreţi să ne semnalaţi fraude la vot sau alte situații inedite din timpul scrutinului ne puteţi scrie şi ne puteţi trimite imagini pe adresa redactie@tion.ro sau pe pagina noastră de Facebook.
UPDATE. Procesul electoral a demarat cu succes în judeţul Timiş. Toate secţiile de votare s-au deschis şi funcţionează, oamenii fiind aşteptaţi să îşi exprime opţiunea electorală pentru alegerea preşedintelui României.
Pe listele electorale permanente sunt 616.371 de votanţi, la care se adaugă cei care vor vota pe listele suplimentare. În total, sunt 596 de secţii de votare, dintre care 212 în Timişoara.
UPDATE 1. În jur de 3400 de cereri au fost făcute în Timiş pentru urna mobilă. Dintre acestea, aproximativ 700 de cereri au venit din partea deţinuţilor care au încă drept de vot.
UPDATE 2. Primele exit-poll-uri (sondaje la ieșirea de la urne) le aflați la ora 21.00, pe www.tion.ro, după închiderea urnelor. Primii doi clasați se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care este programat în 16 noiembrie.
Alte articole pe aceeași temă:
Incidente electorale in judetul Timis
Incidente electorale in ziua alegerilor prezidentiale
Fotoreportaj: Timisoara alege viitorul presedinte al Romaniei
Candidatii la alegerile prezidentiale au iesit la vot
Romanii din strainatate stau la coada sa voteze
Timisenii ies la vot. Prezenta la urne, mai mare decat in 2009
Citiți principiile noastre de moderare aici!