Sindicatul din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului cere în instanţă anularea alegerilor pentru organele de conducere care ar urma să conducă instituţia în următorii ani. Aceasta, după ce s-au constatat o serie de nereguli în procesul electoral. Sorin Bungescu, liderul sindicatului, a spus că încă de la derularea procesului electoral pentru desemnarea consiliilor facultăţilor şi ale senatului USAB au fost constatate nereguli, în sensul că o parte dintre candidaţi au fost şi membri în comisiile electorale.
„Am văzut că o parte dintre candidaţii de pe liste erau şi membri ai comisiilor electorale. Ei nu au fost schimbaţi şi au rămas în continuare în comisie. La unele facultăţi jumătate dintre membrii comisiilor au fost şi candidaţi”, ne-a declarat Dan Bungescu, lider al sindicatului din cadrul universităţii.
Deşi s-a dorit schimbarea persoanelor în cauză, problemă discutată şi în consiliul de administraţie al universităţii, organizatorii scrutinului au refuzat modificarea comisiei, chiar dacă Paul Pârşan, rectorul actual al universităţii, a cerut acest lucru, ne-a mai declarat Bungescu. În consecinţă, în urmă cu o săptămână şi jumătate, sindicatul a reclamat acest lucru şi la Ministerul Educaţiei, am mai aflat de la Dan Bungescu. Decizia forului guvernamental a fost de a trimite un număr de şase observatori la votul pentru alegerea rectorului universităţii.
Sindicaliştii au mai cerut să participe la alegeri prin intermediul unor observatori, sau ca observatori să fie reprezentanţii unui ONG, dar aceasta a fost refuzată de organizatorii scrutinului, mai spune Bungescu.
„Noi am mai cerut ca procesul să fie supravegheat de o serie de observatori, fie că erau din partea sindicatului, fie că erau din exterior. Comisia electorală a refuzat categoric acest lucru, doar intervenţia fermă a actualului rector, Paul Pârşan, a făcut posibilă aprobarea accesului observatorilor, până la urmă procedura fiind aprobată. Deci, la alegerile pentru senat şi pentru rector au existat asemenea observatori. La scrutinul pentru rector au fost prezenţi şi reprezentanţii ministerului. Aceştia au spus la finalul alegerilor că procesul, din punct de vedere organizatoric a fost unul corect, dar nu s-au pronunţat în ceea ce priveşte legalitatea, actele se vor trimite la Bucureşti şi vor fi analizate”, a mai spus Bungescu.
Alegerile au avut loc vineri, 19 februarie, iar în urma votului, Cosmin Popescu a fost ales în funcţia de rector, cu 264 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Radu Şumălan, a obţinut 51 de voturi. În total, au fost exprimate voturi de către 324 de alegători. Nouă voturi au fost anulate. Cel care conduce universitatea în acest moment, Paul Pârșan, nu a dorit să mai participe pentru acordarea unui nou mandat.
Totuşi, indiferent de rezultatul alegerilor, luni, sindicatul va depune la instanţă dosarul prin care va cere anularea alegerilor.
„Noi nu contestăm numele aflate în cursa electorală, nu am susţinut niciun candidat, noi contestăm doar modul în care a fost organizate alegerile. Care, considerăm că au fost incorecte”, ne-a mai declarat Dan Bungescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!