Consilierii timişoreni au adoptat, în toamna anului trecut, o hotărâre prin care s-a aprobat desfăşurarea de activităţi comerciale în parcurile şi locurile de joacă din oraş. Lista activităţilor care ar urma să fie permise în parcurile şi locurile de joacă din Timişoara este una lungă, oficialii municipalităţii motivând la vremea respectivă că au existat multe solicitări.
S-au stabilit şi nişte tarife. În cazul automatelor pentru răcoritoare, îngheţată, produse preambalate şi cafea, de exemplu, comercianţii vor fi obligaţi să plătească 500 de lei pe lună. La fel cei care vor să vândă vată de zahăr sau popcorn, cei care vor să desfăşoare activităţi de face-painting sau alte activităţi creative – pictură, artă grafică, desen cu nisip colorat, confecţionare de jucării şi decoraţiuni ori cei care vor să comercializeze baloane. Pentru închirierea de biciclete, vehicule tip carturi cu pedale şi maşinuţe electrice se va plăti la primărie o taxă de 3 lei pe zi/ mp. La fel cei care vor amplasamente în parcuri pentru bazine cu apă demontabile și baloane de mers pe apă sau cei care vor să vină cu trambuline sau să facă bungee-jumping. Cei care doresc să vină cu mobilier pentru activități de olărit, modelaj, pictură pe lut și sculptură vor avea de achitat la primărie 1.000 de lei pe lună. Pentru reprezentaţii de dansuri pentru copii, teatru de păpuşi, jonglerii, pantomimă, spectacole şi concerte în aer liber se va plăti 100 de lei pe zi în cazul în care organizatorul percepe taxe beneficiarilor. La fel pentru organizarea de concursuri sportive și jocuri de grup dacă organizatorul încasează taxe.
În ceea ce priveşte amplasamentele propuse pentru desfăşurarea acestor activităţi, în hotărâre sunt enumerate toate parcurile din oraş, chiar şi Grădina Zoologică, cu precizarea că amplasamentele vor fi aprobate în funcţie de activitatea solicitată şi de posibilităţile de racordare la utilităţile necesare desfăşurării activităţilor, dacă va fi nevoie de anumite utilităţi.
Aleșii au aprobat recent condițiile în care vor putea fi desfășurate aceste activități comerciale în parcuri. A fost aprobat un regulament care stabileşte cadrul pentru organizarea, autorizarea şi desfăşurarea activităţilor comerciale de lungă durată, sezoniere şi ocazionale în parcurile şi locurile de joacă din municipiul Timişoara. Amplasamentele pentru desfăşurarea acestor activităţi vor fi propuse de către direcțiile de Urbanism şi Mediu ale primăriei, în funcţie de specificul fiecărei activităţi, urmând să fie aprobate prin hotărâre de consiliu. Agenţii economici, persoanele fizice autorizate şi asociaţiile familiale vor putea presta activități în parcuri și locuri de joacă în baza unui acord eliberat de municipalitate. „Amplasamentele pentru desfăşurarea exerciţiilor comerciale în parcuri şi locuri de joacă vor fi atribuite în urma organizării unor licitaţii publice. Condiţiile care trebuiesc îndeplinite pentru participarea la licitaţie vor fi stabilite prin caietul de sarcini”, au decis autorităţile locale prin noul regulament.
Prin acelaşi regulament se stabilesc şi o serie de sancţiuni. Astfel, comercializarea oricăror produse fără acord de comerţ stradal sau fără respectarea menţiunilor din acesta, utilizarea altui mobilier stradal decât cel stabilit de primărie şi neafişarea datelor de identificare ale agentului economic, asociaţiei familiale şi persoanelor fizice, neefectuarea salubrizării permanente pe amplasamentul ocupat constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 300 şi 1.500 de lei.
Pentru folosirea neautorizată a spaţiilor verzi, aruncarea gunoaielor pe spaţiile verzi, deteriorarea lor în urma unor incendii sau a modului în care se desfăşoară activităţi cu focul şi distrugerea aleilor amenzile sunt între 100 şi 200 de lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 1.000 şi 10.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
Sancţiuni între 200 şi 1.000 de lei (persoanele fizice), respectiv între 1.000 şi 5.000 de lei (persoanele juridice) se vor aplica pentru nerespectarea cerinţelor privind proiectarea, construirea şi darea în exploatare a obiectivelor pe spaţiile verzi, desfăşurarea neautorizată a activităţilor economice, de turism şi agrement pe spaţiile verzi, ocuparea nelegitimă a terenurilor reprezentând spaţii verzi şi distrugerea spaţiilor verzi prin poluare cu ape reziduale, chimicale, deşeuri de producţie, produse petroliere sau alte substanţe nocive.
Articole pe aceeaşi temă:
Liber la carturi, trambuline, bungee-jumping si automate de cafea in parcurile Timisoarei!
Citiți principiile noastre de moderare aici!