De multe dintre parcurile şi locurile de joacă din Timişoara nu s-a mai ocupat nimeni în această toamnă, iar asta a început să se vadă, pentru că aceste spaţii arată neîngrijite şi au ajuns mizerabile. Contractele pentru întreţinerea lor au expirat.
Consiliul Local Timişoara a adoptat în vară, în luna august, o hotărâre prin care s-a stabilit ca întreţinerea spaţiilor verzi şi a parcurilor din tot oraşul să fie preluată temporar de societatea Horticultura, la tarifele stabilite înainte cu operatorii privaţi, în urma licitaţiilor, urmând să se decidă ulterior, în baza unui studiu de oportunitate, cum se va proceda în continuare: dacă aceste servicii vor fi atribuite tot prin licitaţie publică unor privaţi sau dacă vor fi încredinţate direct societăţii Horticultura. Reprezentanţii primăriei afirmau că există această posibilitate legală, de atribuire directă şi că reprezentanţii Curţii de Conturi le-au impus oricum să ia o decizie.
Prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, în schimb, a atras atenţia că nu ar fi legal să se meargă pe încredinţare directă, pentru că Horticultura este societate comercială până la urmă şi nu îndeplineşte condiţiile de operator public conform legii.
Prefectura a cerut revocarea hotărârii de consiliu local, Dogariu recomandând primăriei să facă licitaţie.
„Tot ce s-a întâmplat în privinţa spaţiilor verzi este un context de factori istorici (…) Pur şi simplu a apărut o situaţie la care nu s-a gândit nimeni şi care şi acum este sub controversă. În timp ce Curtea de Conturi ne spune că trebuie să luăm o decizie, dacă se atribuie operatorului primăriei lucrările de întreţinere a spaţiilor verzi sau se scot aceste lucrări la licitaţie la liber, domnul prefect, prin juriştii săi, ne cere să anulăm hotărârea de consiliu local şi să organizăm licitaţie, spunând că nu avem posibilitatea să facem atribuire directă”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Oricum s-a ajuns într-un blocaj, pentru că Horticultura a refuzat să preia şi temporar întreţinerea spaţiilor verzi. Şi asta, pentru că practică tarife mai mari… În acest moment, doar spaţiile verzi din zona centrală sunt întreţinute de Horticultura, deoarece societatea le îngrijea şi înainte de acest scandal şi s-a încheiat un nou contract, pentru că în acest caz erau clare lucrurile cu tarifele.
Joi a fost convocată o şedinţă extraordinară de consiliu local, în care aleşii ar trebui să ia o decizie cu privire la întreţinerea parcurilor.
„Vom tranşa lucrurile într-un fel sau altul, desigur, pe răspunderea consilierilor care vor trebui să voteze. Nu mai putem amâna pentru că situaţia este critică. Vom face aşa cum vom considera că este legal, mai bine zis consiliul local va face, pentru că eu nu pot decât să vin cu o propunere”, a afirmat Robu.
Întrebat dacă există posibilitatea să fie anulată hotărârea de consiliu din august, edilul a declarat: „Pentru perioada aceasta de interimat nu există, pentru că sunt prevederi legale foarte clare, care îţi permit ca în situaţii de forţă majoră să faci, pe termen limitat, o atribuire directă. Şi aici este o situaţie de forţă majoră. Problema este ce facem pe viitor: facem licitaţie sau mergem tot pe atribuie directă? În acord cu ceea ce ne spune domnul prefect, ar trebui să facem licitaţie (…) Este o contradicţie. După părerea Curţii de Conturi, operator este şi o societate comercială, nu contează forma juridică a operatorului. Dacă acţionar este municipalitatea, Curtea de Conturi pretinde că se poate face atribuire directă. Problema este delicată şi din punct de vedere al preţurilor. Eu nu ştiu dacă aleşii locali îşi vor asuma răspunderea să facă atribuire directă la preţuri mult mai ridicate decât cele stabilite la licitaţii. Eu personal niciodată n-o să semnez pentru aşa ceva”, a conchis Robu.
Rămâne de văzut ce vor stabili aleşii.
UPDATE. Şedinţa de consiliu local de joi a început cu lungi discuţii cu privire la… acceptarea ordinii de zi propuse. Şi asta, pentru că aleşii s-au trezit cu încă 13 proiecte de hotărâre suplimentare pe ordinea de zi.
Cel mai important proiect, pentru care au fost convocaţi de fapt consilierii în şedinţă extraordinară, cel privind întreţinerea spaţiilor verzi, a fost pus ultimul pe ordinea de zi suplimentară, lucru de care s-au arătat iritaţi atât aleşii PSD, cât şi independenţii şi unii dintre reprezentanţii PDL.
„Situaţia este complicată din punct de vedere juridic… Nu s-a ştiut cum să se facă pentru a nu a mai avea probleme. Juriştii noştri au un punct de vedere, juriştii de la Curtea de Conturi altul, juriştii Prefecturii altul… S-a tot lucrat pe material”, a încercat să explice Robu.
Grupul PSD a avertizat că nu va vota niciun proiect de pe ordinea de zi suplimentară. În cele din urmă s-a supus la vot acceptarea fiecărui proiect în parte, iar cel privind spaţiile verzi a rămas.
Aleşii n-au luat nicio decizie, blocajul continuă
UPDATE 2. Pe ordinea de zi a fost atât plângerea prealabilă formulată de prefect, cât şi un nou proiect de hotărâre propus de Executivul Primăriei privind gestiunea serviciilor de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă.
După ce au discutat circa o oră despre cererea prefectului de a revoca hotărârea de consiliu local din vară, aleşii au decis să amâne luarea unei decizii în acest sens.
Consilierul Radu Ţoancă a expus punctul de vedere al PSD: „PSD a luat act de această adresă a prefectului şi credem că este mai înţelept să nu ne menţinem punctul de vedere din urmă cu trei luni”, a afirmat Ţoancă.
Robu a atras atenţia că, dacă s-ar revoca hotărârea, ar trebui să se anuleze şi noul contract încheiat cu Horticultura pentru spaţiile verzi din zona centrală, încheiat în baza acelei hotărâri. A propus să nu se mai facă nicio atribuire pentru celelalte sectoare ale oraşului – să se intervină prin „muncă pompieristică” şi cu voluntari în zonele neacoperite pentru moment – şi să se ia o decizie, prin noul proiect de hotărâre pregătit, în privinţa gestiunii serviciilor de întreţinere a spaţiilor verzi pe viitor.
Au urmat lungi discuţii cu privire la legile care reglementează activitatea în domeniu şi nu s-a ajuns la un numitor comun, aşa că s-a decis amânarea luării unei decizii.
Când s-a ajuns la punctele suplimentare de pe ordinea de zi, aleşii PSD au părăsit sala şi n-a mai fost cvorum, aşa că proiectul privind întreţinerea parcurilor n-a mai fost supus la vot.
Conducerea primăriei propunea prin acest proiect ca aleşii să aleagă între patru variante: gestiunea directă printr-un serviciu public fără personalitate juridică înfiinţat în cadrul aparatului propriu al Consiliului Local/ printr-un serviciu public cu personalitate juridică înfiinţat în subordinea CLT; gestiunea indirectă (sau gestiunea delegată) prin intermediul operatorului de specialitate al Consiliului Local, SC Horticultura, pe bază de negociere directă, potrivit Ordonanţei de Guvern 71 din 2002; gestiunea indirectă (sau gestiunea delegată) prin intermediul unui operator de specialitate oarecare – societate comercială cu capital public, privat sau mixt, pe bază de licitaţie publică, potrivit OG 71; gestiunea indirectă (sau gestiunea delegată), prin intermediul unui operator de specialitate oarecare – societate comercială cu capital public, privat sau mixt, pe bază de licitaţie publică, fundamentată pe OUG 34/2006 şi HG 925/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.
Săptămâna viitoare ar putea fi convocată o nouă ședință de consiliu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!