Spre deosebire de spitalul regional, parlamentarul PNL consideră că realizarea unui Institut Oncologic este o necesitate pentru Timişoara. Dar alesul spune că n-ar mai trebui să aşteptăm fonduri de la bugetul de stat, motivând că „bani nu există”.
„Institutul oncologic este o necesitate. Dar trebuie să observăm că domeniul oncologiei este unul în care investitorii privați activează foarte intens în Romănia. Aceasta pentru că CNAS decontează la tarife corecte, acoperitoare, serviciile medicale de oncologie. Pacienții nu plătesc în niciun fel aceste servicii. Astfel, cred că ar trebui deschisă calea finalizării Institutului Oncologic prin Parteneriat Public Privat. Este inutil să cerem bani de la buget când acești bani nu există. Trebuie să căutăm partenerii privați care să investească într-un asemenea spital, care să finalizeze clădirea spitalului, să investească în radioterapie și chirurgie”, afirmă deputatul Horia Cristian.
Finalizarea construcţiei spitalului de pe Calea Torontalului – Institutul Regional de Oncologie a fost unul dintre proiectele majore pe care primarul Timişoarei, Nicolae Robu, le-a prezentat parlamentarilor de Timiş, încă de la începutul anului trecut, pentru a le cere susţinere la Bucureşti. Iar oficialii Guvernului anunţau, la începutul anului trecut, că realizarea Institutului Regional de Oncologie Timişoara rămâne printre „priorităţile investiţionale” ale Ministerului Sănătăţii, iar „în perspectiva anilor 2013 – 2016, pentru acest obiectiv nou de investiţii, după aprobarea acestuia potrivit competentelor de aprobare, va fi necesară asigurarea fondurilor pentru derularea şi finalizarea acestuia”.
Reprezentanţii PDL, de cealaltă parte, cred că Timişoara şi-a ratat şansa pe vremea guvernării Boc, când ministru al Sănătăţii era Cseke Attila.
„În 2011 cred, când era domnul Cseke Attila ministru, am fost la două discuţii cu el. La ultima am stabilit ca Spitalul Municipal, cel de pe Calea Torontalului, să fie dat imediat în administrarea Ministerului Sănătăţii, iar el ne-a garantat atunci că în anul următor vor fi finanţate două spitale oncologice în România: Timişul – pentru că deja exista clădirea şi i-am arătat că există deja o investiţie importantă şi vor fi mai puţini bani alocaţi – şi Iaşiul. S-a ţinut de cuvânt. În buget au fost prinşi bani pentru Spitalul Oncologic Timişoara şi Spitalul Oncologic Iaşi. Atât ne-am tărăgănat la primărie, atunci, cu domnul Ciuhandu, să mutăm spitalul de la primărie la Ministerul Sănătăţii, prin DSP – au fost discuţiile acelea cu sute de geamuri care nu mai existau (…) – până când astăzi Iaşiul are un spital oncolog terminat şi Timişoara n-are nimic”, a declarat, zilele trecute, deputatul PDL Alin Popoviciu.
Articole pe aceeaşi temă:
Deputat PNL: Timisoara nu are nevoie de spital regional, am putea extinde Spitalul Judetean
Citiți principiile noastre de moderare aici!