Proiectul de hotărâre privind completarea şi modificarea Hotărârii de Consiliu Local 65 din februarie 2013 pentru aprobarea metodologiei privind închirierea spaţiilor temporar disponibile situate în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat va intra în atenţia aleşilor în şedinţa de marţi.
Se doreşte interzicerea comercializării, în incinta acestor unităţi de învăţământ, a alimentelor care contravin Legii 123/ 2008, prevăzute în Anexa 1 la Ordinul Ministerului Sănătăţii 1.563/ 2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.
Ce fel de alimente intră în această categorie? Cele care au conţinut mare de zaharuri, sare sau grăsimi, fiind stabilite anumite limite de la care produsele devin nerecomandate. De exemplu prăjiturile, bomboanele, hamburgerii, pizza, chipsurile, snacks-urile, alunele, covrigeii şi biscuiţii săraţi, produsele de patiserie, margarina, brânza topită, mezelurile grase, sandvişuri neambalate etc. Acelaşi ordin spune că în incinta şcolilor ar trebuit să se vândă numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată.
Prin proiectul iniţiat de Ştefan Sandu se stabileşte că automatele de băuturi calde vor fi amplasate în spaţiile destinate în exclusivitate cadrelor didactice – cancelarii, cabinete etc.
Totodată, se stabileşte că închirierea spaţiilor temporar disponibile din incinta unităţilor de învăţământ se poate face prin licitaţie, pe o perioadă de un an, cu posibilitatea prelungirii până la 4 ani, că licitaţia va fi organizată doar dacă sunt admişi să participe minim doi ofertanţi, iar atribuirea se realizează numai dacă există cel puţin o ofertă peste valoarea de pornire.
Comisia de analiză a spaţiilor temporar disponibile situate în imobilele instituţiilor şcolare, medicale, sportive şi culturale a analizat solicitările transmise de şcoli şi a fost de acord cu închirierea spaţiilor din unităţile de învăţământ dacă automatele de băuturi calde vor fi amplasate în spaţii destinate exclusiv cadrelor didactice, iar în spaţiile ce vor fi închiriate pentru bufete nu se comercializează produse alimentare nerecomandate. Caietele de sarcini ar urma să fie modificate corespunzător.
Totul depinde de cum vor vota, marţi, aleşii.
„Faţă de ceea ce am propus eu au apărut unele completări de la primărie. Ceea ce am propus eu se referea strict la interzicerea automatelor de cafea din şcoli şi la acel ordin al Ministerului Sănătăţii privind alimentele nerecomandate. Problema automatelor de cafea încă trenează, cei din şcoli solicită în continuare spaţii pentru amplasarea lor. Nu e nimic rău să existe aceste automate, dar în cancelarii. Noi acum dăm o hotărâre de consiliu care spune că trebuie să se aplice o lege, ceea ce e destul de ciudat, dar nu s-a luat măsuri… În condiţii normale, această hotărâre n-ar trebui să existe, dar e un demers pe care l-am considerat necesar. Lista alimentelor e foarte restrictivă, dar sunt zone din ţară unde chiar se respectă. În alte ţări, în Germania, de exemplu, unde posibilităţile sunt mult mai mari, copilul merge de acasă cu pacheţelul… Există o legislaţie care trebuie respectată. Aceşti copii nu merită să se facă afaceri pe seama lor. Sper să tragem un semnal de alarmă, în momentul în care se închiriază spaţiile să se menţioneze condiţiile care trebuie respectate din ordinul ministerului”, a declarat, pentru www.tion.ro, consilierul Ştefan Sandu.
Ce control va avea autoritatea locală? Reprezentanţii municipalităţii spun că dacă nu se vor respecta condiţiile impuse, care derivă oricum din lege, se va ajunge la rezilierea contractelor pentru spaţii.
„Modificările la metodologia de închiriere a spaţiilor temporar disponibile situate în incinta instituţiilor de învăţământ preuniversitar de stat sunt orientate pe de o parte către protecţia copiilor, prin introducerea unor elemente clarificatoare cu privire la tipul de alimente care se pot comercializa în şcoli, clauze care vor fi introduse în caietul de sarcini al licitaţiei şi ulterior fiind singurul element de control al primăriei în această speţă, care de altfel poate duce la rezilierea contractului. Preocuparea pentru sănătatea copiilor este prioritatea zero înaintea sumelor de bani care ar putea fi încasate la bugetul local. De asemenea, se aduc clarificări cu privire la unele articole care să asigure un climat de competiţie reală la licitaţei (…) Aplicarea metodologiei transparente de licitaţie a spaţiilor a dus deja, la prima rundă, la sume de până la zece ori mai mari decât cea anterioară”, a afirmat viceprimarul Dan Diaconu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!