O ascensiune este considerată reușită când alpiniștii ajung în tabăra de bază pe forțe proprii. Cea mai dificilă porțiune a muntelui se întinde între T2 și T1, o zonă cu pereți de gheață, crevase și seracuri, pe care alpiniștii au traversat-o cu bine la urcare. Vântul a fost, pe vârf, între 40 și 50km/h, după cum a transmis Horia Colibășanu prin sms, de pe telefonul prin satelit. A fost cea mai extenuantă zi de vârf, după cum a spus alpinistul timișorean.
Colibășanu și partenerul său slovac Peter Hámor au început asaltul de la altitudinea de 7.100m, pe ruta standard (N-E), deschisă de japonezi în 1956. Cei doi alpiniști au început ascensiunea marți, 10 mai, pe ruta standard (Nord-Est).
Colibășanu a urcat cu succes Muntele Manaslu în 2006, pe ruta standard, avându-l atunci ca partener de coardă pe spaniolul Iňaki Ochoa de Olza (1967-2008).
Manaslu (8.163m) este considerat unul dintre cei mai periculoși munți de 8.000 de metri din lume, având o rată de mortalitate de 9,9%, de trei ori mai ridicată decât pe Everest (8.848m), cel mai înalt și promovat munte din lume. Expediția lui Horia Colibășanu a început la sfârșitul lunii martie.
UPDATE. Echipa a început coborârea de pe vârful Manaslu
Echipa formată din Horia Colibășanu și Peter Hamor a înnoptat în Tabăra 3, la 7.450m, după ce a cucerit vârful Manaslu. Cei doi alpiniști au început coborârea. Cea mai dificilă și tehnică porțiune a muntelui se întinde între T2 și T1 – seracuri, crevase și pereți de gheață.
Articole pe aceeași temă:
Alpinistul Horia Colibasanu ataca varful Manaslu, de peste 8.000 de metri, fara oxigen suplimentar
Horia Colibasanu a pornit spre varful Manaslu, pe o ruta noua, in premiera mondiala
Citiți principiile noastre de moderare aici!