Lucrările nu avansează într-un ritm alert pe şantierul din centrul istoric al Timişoarei şi recunosc asta şi autorităţile locale. Problema invocată de această dată este lipsa meşterilor care să lucreze la pavarea cu piatră. Nu sunt destui oameni, la un volum atât de mare de lucrări.
„Trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat. Lucrurile nu se pot petrece, din păcate, așa cum vrei noi. Acei muncitori pietrari sunt din Maramureș și din Moldova. Nu există o inflație de muncitori pietrari. Greu au fost găsiți și aduși aici. Ei au spus, la venirea Paștelui: <Plecăm și ne întoarcem după Paștele Morților, nu negociem asta. Vă convine, bine. Nu vă convine, bine>. Nu mie mi-au spus, au spus celui care i-a angajat, antreprenorului general. Ce poți să faci într-o astfel de situație? A fost o perioadă de opt zile în care nu s-a lucrat. Acum au venit, am fost seara pe teren, am văzut că s-a lucrat pe un front foarte larg, în toate punctele de lucru”, afirmă primarul Nicolae Robu.
În plus, spune edilul, unii dintre pietrari nu s-au descurcat bine…
„Au venit 30 de muncitori din Târgu Mureș, săptămâna trecută, pietrari, care au fost supuși la teste și respinși, pentru că s-a considerat că nu au nivelul de profesionalism suficient de ridicat pentru a pava Piața Unirii. Este foarte complicat de făcut pavajul…”, a mai explicat Robu.
Cea de-a doua licitaţie organizată de primărie pentru reabilitarea centrului istoric, pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în zona Cetate şi alte lucrări care nu au fost cuprinse în contractul iniţial cu societatea Romprest, nu a fost încă finalizată. Procedurile sunt pe ultima sută de metri, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să fie anunţat probabil câştigătorul. Au fost patru ofertanţi, potrivit autorităţilor locale, valoarea noului contract fiind estimată la peste 3 milioane de euro.
Când va fi finalizat proiectul pe bani europeni privind reabilitarea centrului istoric al Timişoarei? Nu în iulie, termenul prezentat iniţial, asta e clar…
„Nu este finalizată licitația pentru punerea în valoare a vestigiilor. Termenul de finalizare a întregii lucrări este 31 decembrie. Noi trebuie să fim foarte mulțumiți că facem acest proiect. Am convingerea că nu vom pierde banii. Noi am discutat toate aspectele și lucrurile sunt sub control. Nu vom pierde banii, vă asigur. Dar merge foarte greu… Proiectul se va finaliza pe 31 decembrie, dar eu mă mulțumesc cu satisfacția că îl ducem la bun sfârșit și, nu numai atât, că ducem la bun sfârșit circa 40 de proiecte, ceea ce este o performanță fără precedent. Vă rog să verificați, cine mai reușește să implementeze cu succes 40 de proiecte din 40? Uitați-vă care e gradul de succes la alții, care au trei, patru, cinci proiecte…”, a conchis primarul.
Patru pieţe şi zece străzi din zona Cetate au intrat în reabilitare prin acest proiect cu finanţare europeană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!