Printr-un nou proiect de hotărâre care urmează să fie supus spre aprobare în plenul Consiliului Local Timişoara, aleşilor li se cere să aprobe corectarea denumirilor în cazul unor străzi, 55 la număr, care acum poartă numele unor personalităţi… scrise greşit.
„Tabelul cu denumiri de străzi propuse spre a fi corectate cuprinde un număr de 55 străzi din municipiul Timişoara care figurează în Nomenclatorul Stradal cu denumiri inexacte, care au suferit de-a lungul timpului modificări, abateri de la denumirile iniţiale, autentice, ale personalităţilor pe care le reprezintă”, au explicat reprezentanţii municipalităţii.
Dacă unele denumiri de străzi în cazul cărora autorităţile locale au ajuns acum la concluzia că sunt inexacte au fost aprobate prin hotărâri de consiliu local, pentru 26 dintre ele cei de la primărie… nu au în evidenţă actul şi anul atribuirii denumirii de stradă.
Consilierii ar urma să aprobe actualizarea, sau mai bine zis corectarea, acestor denumiri de străzi inexacte. Vă dăm doar câteva exemple, pentru că puteţi găsi anexat pe www.tion.ro tabelul cu toate denumirile de străzi propuse spre a fi corectate.
Strada Paul Chinezu ar urma să devină Paul Chinezul, Gheorghe Ranetti va fi George Ranetti, Gheorghe Ostrogovich va fi Giorgio Ostrogovich, Ion Zaicu va fi Ioan Zaicu, Iuliu Grozescu va deveni Iulian Grozescu, Maximilian Robespierre va fi Maximilien de Robespierre, Vasile Lucaci va deveni Vasile Lucaciu, Henriette Delavrancea-Gibony va fi Henrieta Delavrancea-Gibory, Corneliu Nepos va deveni Cornelius Nepos şi lista poate continua…
Având în vedere modificările propuse – în unele cazuri se modifică doar o literă în denumire (!) – şi faptul că vorbim despre 55 de străzi, am solicitat un răspuns oficial din partea reprezentanţilor Primăriei Timişoara cu privire la preschimbarea actelor de identitate. Am încercat să aflăm, încă de luni dimineaţă, dacă oamenii care locuiesc pe aceste străzi vor fi sau nu obligaţi să îşi schimbe cărţile de identitate odată ce consilierii locali aprobă modificarea denumirilor străzilor. Dacă iniţial ni s-a spus că nu trebuie schimbate buletinele, marţi dimineaţă, oficialii Primăriei Timişoara ne-au transmis că nu ne pot răspunde încă la această întrebare…
Printr-un simplu telefon la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Timişoara am aflat că actele de identitate… trebuie schimbate.
„Normal da, în 15 zile. Acuma dumneavoastră vă ştiţi problemele…”, ne-a spus una dintre reprezentantele instituţiei.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, eliberarea unui nou act de identitate este necesară în următoarele cazuri: la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate; dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului; în cazul schimbării domiciliului; în cazul schimbării denumirii sau a rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor; în cazul deteriorării actului; în cazul pierderii, furtului sau distrugerii etc.
Informaţiile pot fi găsite pe site-ul instituţiei. Bineînțeles, autoritățile locale pot suporta cheltuielile aferente schimbării actelor dacă modifică denumirile străzilor.
UPDATE. Mii de timişoreni vor fi puşi pe drumuri, dar autorităţile sunt dispuse să plătească schimbarea actelor dacă legea permite acest lucru, spune primarul Nicolae Robu.
„Cu ocazia elaborării Dicționarului străzilor, am constatat că un număr de 55 de străzi au denumirile cu diverse greșeli. Sunt erori minore, de câte o literă sau de altă anvergură, dar erori până la urmă, și nu e în regulă să stai într-un oraș cu denumirile străzilor cu erori. Am luat decizia să schimbăm aceste denumiri pentru a le face corecte, dar nu vom pune presiune pe cetățeni, ca să vină buluc să stea la cozi pentru a-și schimba actele de identitate. Legea este lege, ea trebuie respectată, nu avem cum să venim noi și să încălcăm prevederile legale. Dacă există posibilitatea să suportăm noi costurile preschimbării actelor, îi asigur pe timișoreni că vom face uz de ea și nu-i vom pune la plată (…) Nu sunt cetățenii de vină pentru că a greșit cineva denumirile străzilor. Nu avem voie să schimbăm numele unei personalități, trebuie să-l respectăm ca atare”, a declarat Robu.
OUG 97/2005 republicată, privind evidenţa, domiciliul, resedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, spune că „în cazul în care, în condiţiile legii, se schimbă denumirea unor unităţi administrativ-teritoriale sau se aprobă reorganizarea ori trecerea în alt rang a unei unităţi administrativ-teritoriale, precum şi în situaţia în care se schimbă denumirea străzilor sau se renumerotează imobilele, cheltuielile pentru schimbarea cărţii de identitate şi a celorlalte documente prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se suportă din bugetele unităţilor administrativ-teritoriale respective”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!