Viceprimarul Traian Stoia a anunţat, la finele săptămânii trecute, marea „descoperire”: Primăria Timişoara are teoretic un număr de 111 garsoniere în podul unei clădiri monument istoric de pe strada Ştefan cel Mare, din zona Piaţa Romanilor. Practic acolo este doar un pod părăsit, au început lucrări de mansardare pentru realizarea de locuinţe şi sunt nişte structuri lăsate în paragină, chiar dacă garsonierele figurează ca fiind intabulate.
„E vorba de un proiect avizat, autorizat de primărie, mansardarea unei clădiri monument istoric din Piaţa Traian, de pe strada Ştefan cel Mare, spre Biserica Catolică din Piaţa Romanilor. În total, pe două nivele, având în vedere că înălţimea podului este de aproape 9 metri, s-au iniţiat nişte structuri de rezistenţă în urma cărora ar trebui să rezulte 111 garsoniere. S-a făcut o intabulare în urma faptului că unul dintre locatarii de la etajul II care avea repartizată o garsonieră în pod, în mansardă, a dat în judecată primăria pentru a face apartamentarea, s-a numit un expert care a apartamentat şi, în cauză, în acel proces, primăria a solicitat să se intabuleze şi garsonierele primăriei. Ele s-au intabulat fără să fie văzute. Noi până acum n-am ştiut nici că există investiţia asta, căutând alte lucruri pe la Cartea Funciară am găsit că există acolo 111 garsoniere”, a explicat Stoia.
Demersurile pentru consolidarea şi mansardarea imobilului de pe strada Ştefan cel Mare au fost iniţiate în anul 2000. Atunci a fost adoptată şi o hotărâre de consiliu local care prevede aprobarea studiului de fezabilitate pentru lucrările respective în vederea realizării de spaţii pentru locuit şi birouri. În hotărârea respectivă se face referire şi la un coproprietar, precizându-se că finanţarea obiectivului se va face cu resurse de la bugetul local şi cu „recuperarea de la coproprietarul S.C. Termoelectrica S.A. Sucursala Timişoara a cotei de 7,84% din valoarea lucrărilor executate la părţile comune indivize ale imobilului”. A mai existat o hotărâre de consiliu local din 2003, prin care s-a aprobat actualizarea valorii devizului general al investiţiei „de la valoarea de 10.673.200 mii lei la valoarea de 26.449.300 mii lei”, conform hotărârii postate pe site-ul primăriei. Ce s-a întâmplat însă ulterior ridică semne de întrebare, având în vedere că în 2013 lucrările nu sunt gata, dar garsonierele sunt intabulate, potrivit autorităţilor locale.
Cine e vinovat pentru această situaţie? Oficialii municipalităţii nu au un răspuns la această întrebare, dar promit o anchetă internă
„Nu pot să vă răspund, n-am făcut nicio anchetă, sunt proaspăt descoperite aceste garsoniere. V-aţi obişnuit cred ca din când în când să vă spunem ce am mai descoperit la nivelul Primăriei Municipiului Timişoara, pe zona de patrimoniu din păcate nu a existat o evidenţă şi arhiva de patrimoniu este la pământ. Noi acum pregătim o licitaţie pentru punerea ei la punct şi pentru trecerea inclusiv pe arhivare electronică (…) E o situaţie pe care o constatăm şi căutăm soluţii pentru a face ceva bun. Vinovăţiile le stabilesc alţii, eu personal niciodată nu am vrut să mă substitui Poliţiei, Procuraturii şi altor instituţii ale statului. O anchetă internă facem, sigur, dar atâta tot (…) Sunt intabulate, ele au fost consemnate în Cartea Funciară în 2006. Mi-e greu să spun cine sunt vinovaţii. Nu cred că a semnat cineva recepţia garsonierelor ca produs finit, ar fi un abuz şi nu cred că l-a comis cineva”, a declarat, luni, primarul Nicolae Robu, care a fost să vadă spaţiul respectiv împreună cu viceprimarul Traian Stoia.
Reprezentanţii primăriei nu au putut oferi prea multe detalii nici cu privire la finanţarea lucrării, afirmând că mai trebuie să facă verificări în acest caz.
„Acolo a lucrat o firmă, au încasat nişte bănuţi, lucrurile cu plăţile sunt foarte încurcate. S-au făcut nişte plăţi, se plătea prin ADP, prin Colterm, au fost şi plăţi directe… Vom verifica, aici lucrurile sunt mai complexe şi nu e bine să te lansezi în supoziţii”, a adăugat Stoia.
Autorităţile locale afirmă că se va face un studiu de fezabilitate în acest caz şi ulterior ar putea fi aprobată o rectificare de buget pentru finalizarea lucrărilor la imobilul din cartierul Fabric. Primarul estimează că locuinţele ar putea fi finalizate în decurs de un an.
„Nu poate să fie o sumă foarte mare, aşa la o primă privire, şi vrem, cât mai rapid, să finalizăm această lucrare, pentru că e păcat să ai oportunitatea să ai un număr important de locuinţe, 111 garsoniere, şi să laşi totul în paragină, aşa cum s-a întâmplat. Se vor folosi soluţii uşoare, se va face compartimentare cu rigips, nu poate să fie o lucrare foarte costisitoare, structura de rezistenţă este făcută, poate că acolo unde stâlpii sunt crăpaţi se impun nişte soluţii de consolidare, înlocuire, asta specialiştii vor stabili, ce trebuie făcut (…) Locuinţele vor fi repartizate după listele noastre de priorităţi, pentru mai multe categorii de persoane (…) putem să dăm un număr de locuinţe şi unor tineri, vom hotărî cum vom proceda. Estimez că într-un an de zile ar putea fi gata măcar o parte dintre ele, dacă nu toate 111″, a conchis Robu.
Ancheta interna la Primaria Timisoara, pentru garsonierele-fantoma din Fabric
Reactualizat la:
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a fost luni să vadă imobilul de pe strada Ştefan cel Mare unde viceprimarul Traian Stoia declara zilele trecute că municipalitatea ar fi trebuit să aibă... peste 100 de garsoniere, locuinţe care sunt şi intabulate, dar nu există. Robu spune că în acel pod părăsit ar putea fi amenajate într-adevăr locuinţe în decurs de un an şi anunţă o anchetă internă la primărie în acest caz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!