Noile statui care vor putea fi admirate în centrul vechi al Timişoarei vor fi realizate în cadrul proiectului de reabilitare pe care îl implementează în prezent municipalitatea cu finanţare europeană.
În total, vor fi şapte la număr, potrivit autorităţilor locale. Obiectele de artă urbană vor fi amplasate în Piaţa Libertăţii – unul, pe strada Florimund Mercy – unul, pe Eugeniu de Savoya – două, pe Vasile Alecsandri – două şi pe Enrico Carusso – unul.
Oficialii primăriei spun că nu s-a hotărât încă ce fel de statui vor fi şi aşteaptă şi sugestii din partea locuitorilor urbei.
„Au fost discuţii, şi între proiectanţi, şi la nivelul aparatului primăriei, privind opţiunile de populare a acestor străzi cu respectivele obiecte de artă urbană. Desigur că ne dorim ca ceea ce va fi pe aceste străzi să suscite un cât mai mare interes. Avem numeroase modele în lume în care prezenţa unei statui face să se strângă în zona respectivă, zilnic, mii de oameni (…) Ne-am gândit că ar fi bine să facem şi o consultare a cetăţenilor Timişoarei şi, prin urmare, aşteptăm opiniile cetăţenilor atât pe site-ul primăriei, cât şi pe e-mail”, a anunţat, marţi, primarul Nicolae Robu.
O propunere, de exemplu, ar fi ca în Piaţa Libertăţii să fie amplasată o statuie care să facă trimitere la Jeanette von Greth sau Jeanette d Honrath, cea despre care se spune că a fost prima mare iubire a lui Ludwig van Beethoven. Există şi varianta de a se opta pentru obiecte de artă moderniste.
„La extreme s-ar afla fie orientarea înspre personaje istorice, fie înspre personaje moderne sau obiecte care să fie inspirate din contemporaneitate. De exemplu, o idee care a fost lansată ar fi ca în Piaţa Libertăţii să fie statuia unei femei elegante, în haine de epocă, pentru a evoca povestea Jeanettei von Greth, prima iubită a lui Beethoven, care a locuit în casinoul militar din Piaţa Libertăţii în ultima parte a secolului al 18-lea. În Piaţa Libertăţii, în subteran, există un multiduct modern şi foarte complex pentru sistemele de transmisie a datelor. Şi, la polul celălalt, ar putea fi o statuie care să fie inspirată din modul nostru de a ne manifesta astăzi, folosind aceste înalte tehnologii de comunicare. Nimic nu este stabilit, nu este ideea mea, mi s-a spus că în frământările care au avut loc s-au avut în vedere astfel de aspecte…”, a mai declarat Robu.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara aşteaptă propunerile cetăţenilor pe adresa de e-mail lacramioara.condea@primariatm.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!