Promovabilitatea scăzută de la examenul de bacalaureat din vară este pentru posesorii de handsfree-uri o bună oportunitate în această perioadă de a-şi rotunji veniturile. Aceştia au postat anunţuri de închiriere a aparatelor pe internet şi le asigură elevilor succesul garantat. Ba mai mult, dacă elevii vor să închirieze mai multe au parte şi de o reducere. Preţul de închiriere al unui handsfree începe de la 100 de lei şi poate depăşi 400 de lei.
„De detectat nu se poate. Se poate numai dacă cineva are la el radio şi numai foarte aproape de dumneavoastă. În vară, la bac, am dat cu zecile şi nu am avut reclamaţii. Nu au cum să te prindă. Nu are voie să te atingă. Cel mai bun, vă daţi seama după preţ, e cel cu 420 de lei, cu centura în jurul brâului. Acesta se conectează prin bluetooth, nu aveţi decât o centura în jurul brâului la curea. Telefonul poate fi la maxim 10 metri. În ureche se bagă o cască care se aude foarte bine şi casca nu se vede deloc. Celălalt e la 100 de lei. Aveţi un colier în jurul gâtului, se ascunde sub tricou. Se conectează prin mufă la telefon. În ureche se bagă doi magneţi”, ne-a spus una dintre persoanele care a dat anunţ pe internet că închiriază astfel de aparate.
În vreme ce aceste persoane încasează sume importante de bani de pe urma elevilor care le închiriază, Inspectoratul Şcolar Timiş îi atenţionează pe liceeni de riscurile la care se expun în cazul în care sunt prinşi că vor să copieze. Asta cu atât mai mult cu cât, şi la sesiunea de toamnă, elevii vor fi supravegheaţi cu camere video.
„Cei care sunt prinşi că vor să copieze nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Ei pot participa la examen în vara anului 2013”, ne-a spus inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Timiş Francisc Halasz.
Chiar dacă aceste anunţuri încurajează frauda la examenul de bacalaureat, publicarea lor este legală, ba mai mult, în cazul în care posesorul nu şi-a primit aparatul înapoi poate depune plângere împotriva persoanei la care l-a dat spre închiriere.
„Întrucât tranzacţiile sunt online, nu se pot încheia contracte de închiriere. În cazul în care proprietarul nu primeşte bunul închiriat în termenul stabilit se poate adresa oricărei unităţi de poliţie pentru sesizarea faptei de abuz de încredere”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, Andreea Cinteză. La sesiunea din vară a examenului de bacalaureat, 12 elevi au fost scoşi din sală pentru că au încercat să copieze în județul Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!