Pentru ca timişorenii să nu mai ia drumul Ungariei pentru a se relaxa la ştrandurile termale, fie că aleg Szeged, Mako, Gyula sau alte destinaţii de peste graniţă, consilierul local Dan Idolu a propus în plenul de vineri, la votarea bugetului local pe 2015, să se prevadă fonduri pentru un studiu de fezabilitate privind realizarea unui aquapark în Timişoara.
Alesul PSD a explicat că este necesar să se identifice un amplasament potrivit pentru un complex acvatic şi să se facă o estimare de cost, astfel încât administraţia locală să fie pregătită în vederea accesării de fonduri europene pentru un astfel de obiectiv.
„În septembrie se deschide o axă de finanţare pe acest gen de activităţi şi, dacă noi nu suntem pregătiţi, vom pierde această finanţare. E o oportunitate pe care, dacă noi nu o valorificăm în luna septembrie, o poate face altcineva…”, a afirmat Idolu. Consilierul a dat ca exemplu Gyula, unde s-a realizat un astfel de obiectiv pe o suprafaţă de peste 8 hectare, cu 10 milioane de euro, 65% finanţare din partea adminstraţiei locale, iar restul fonduri europene.
Primarul Nicolae Robu ar vrea şi el un aquapark, dar crede că ar trebui să fie la Dudeştii Noi, motivând că nu este teren disponibil în Timişoara pentru a face ceva de anvergură.
„În Timişoara, ca să aibă succes un asemenea aquapark, trebuie să avem la dispoziţie minimum 20 de hectare, ca parcul din Timişoara să fie atrăgător pentru cei din împrejurimi, din Serbia, Ungaria şi cetăţeni ai României… Trebuie să fie cel mai atractiv din această parte a Europei. Peste tot în lume s-au construit astfel de parcuri în afara localităţii”, a afirmat Robu.
Edilul propune un parteneriat Timişoara – Dudeştii Noi, pentru că în comuna respectivă există teren disponibil, iar primăria din localitate a şi depus un proiect pentru un complex acvatic pe fonduri europene – un parc turistic şi de agrement cu bazine acoperite şi exterioare, cu tobogane, centru spa, spaţii pentru sport şi alte facilităţi, o investiţie estimată la 18 milioane de euro, ce urma să fie realizată împreună cu Consiliul Judeţean Timiş.
Robu susţine că proiectul de la Dudeşti a fost la un pas să fie finanţat, dar lucrurile nu au avansat pentru că ar fi existat riscul să nu poată fi dus la bun sfârşit la termen pe actualele programe europene, aşa că s-a preferat amânarea şi eventual un parteneriat şi cu Timişoara. Primarul susţine că în Timişoara chiar nu există teren disponibil şi că s-ar bloca proiectul Dudeştii Noi.
Idolu a insistat cu solicitarea sa, afirmând că tocmai acesta ar fi rolul SF-ului – să se identifice un amplasament, să se stabilească valoarea proiectului etc.
„Putem face un studiu, dar mă tem că ni se va reproşa că l-am făcut inutil”, a reclamat Robu. Alesul PSD a atras atenţia că Primăria Dudeştii Noi nu ar putea susţine cofinanţarea.
Consilierul Adrian Orza a propus să vină şi Timişoara cu bani, iar Dudeştiul cu terenul şi cu proiectul gata făcut.
Dan Idolu a propus să se aloce nu mai puţin de 1 milion de lei, peste 200.000 de euro, să se ia bani de la străzi, de la cheltuieli curente, pentru aquapark – studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic.
„E greu să luăm 200.000 de euro acum dintr-un alt capitol. De la început să blocăm o sumă atât de mare nu cred că e bine… Banii sunt de la străzi. Noi am putea să lucrăm la străzi”, a afirmat primarul.
Robu şi Orza au insistat să se facă totuşi doar un SF şi să se scadă suma, iar între timp aleşilor timişoreni să li se prezinte proiectul Dudeştii Noi.
Idolu a propus ulterior 50.000 de euro doar pentru SF. În cele din urmă s-a stabilit să rămână doar 100.000 de lei pentru studiu în bugetul Timişoarei pe 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!