Societatea de apă și canal a tras linie după implementarea proiectului privind „extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Timiș”, proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013.
118 milioane de euro au fost investiți în tot județul, cofinanțările fiind asigurate de Aquatim, de bugetul de stat, dar și de Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș.
Vorbim, de fapt, despre investiții importante în extinderea și reabilitarea sistemelor de distribuție și de tratare a apei potabile, precum și pentru colectarea și epurarea apelor uzate în 12 localități: Timișoara, Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaș, Recaș, Gătaia, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român și Utvin.
În total, Aquatim a reușit să extindă și să reabiliteze rețeaua de apă cu aproape 100 de km, cea de canalizare cu aproximativ 200 de km, să construiască trei stații noi de tratare a apei potabile și șapte stații noi de epurare a apei uzate.
„În Timișoara am dezvoltat rețelele de apă și de canalizare și am rezolvat problema cu nămolul de la stația de epurare. Dacă nu am fi avut stația de epurare modernă, cu un sistem de pompare care să permită funcționarea pompelor în momentele cruciale, ar fi fost riscul de inundare a orașului după ploile din ultima perioadă. Aceste fonduri au rolul lor, care se văd în aceste momente critice”, ne-a declarat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.
Numai în Timișoara au fost investiți 18,2 milioane de euro, pentru modernizarea și extinderea rețelei de apă cu aproape 10 kilometri, a celei de canalizare cu aproape 27 de kilometri, pentru modernizarea unei stații de pompare a apei uzate și construirea unui sistem de deshidratare a nămolului de la stația de epurare.
În Sânnicolau Mare au fost investite 13,3 milioane de euro, în Recaș 6 milioane de euro, în Jimbolia 5,7 milioane de euro, în Buziaș 4,5 milioane de euro, în Făget 4,2 milioane de euro, în Sânmihaiu Român și Utvin 4 milioane de euro, în Deta 3,6 milioane de euro, în Ciacova 3,5 milioane de euro, în Săcălaz 3,1 milioane de euro, iar în Gătaia 2,85 milioane de euro.
„Sunt localități în care probabil nu s-au investit atâția bani de când erau ele. Acum avem capacitate să preluăm apele uzate din localitățile periurbane la Timișoara și avem capacitate în Uzina de Apă să le dăm apă tratată corespunzător”, a mai spus Vlaicu.
Reprezentanții Aquatim nu se opresc aici. Lucrează deja de câțiva ani la un proiect nou, tot pe fonduri europene, în valoare de 180 de milioane de euro, pentru întreg județul. Acesta prevede lucrări de modernizare și extindere a rețelelor de apă și canal în 101 de localități din județul Timiș.
Potrivit lui Mircea Leschian, director în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, șeful Direcției Teritoriale Regionale de Vest pentru POS Mediu, Aquatim este una dintre cele două sau trei companii din toată România care a reușit să absoarbă în totalitate banii europeni care i-au fost alocați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!