Clar delimitată, structura minaretului din care, în vremea pașalâcului, muezinul cânta chemarea la rugăciune a supușilor lui Allah, construcție a cărei înălțime este estimată de specialiști undeva între 5 și 15 metri, oferă în premieră o imagine concretă, detaliată, a sitului într-o epocă încă plină de mistere. Moscheea Sultanului Învingător, cu minaretul și enormul cimitir învecinat, alcătuia centrul spiritual al vieții pașalâcului Timișoarei. Chiar în vecinătatea minaretului a fost dezgropat un monument funerar din piatră, de dimensiuni impresionante. Somptuoasă, lucrată cu o migală deosebită și acoperită cu un frumos turban, coloana funerară a vegheat, vreme de secole, odihna unui personaj cu statul social înalt în epocă. În Piața Sf. Gheorghe au fost descoperiți numeroși stâlpi funerari cu turbane de piatră, acesta este însă cel mai mare. Tot în fundațiile minaretului și în apropiere s-au descoperit mai mulți bănuți turcești. Necropola musulmană s-a dovedit mai amplă chiar decât au estimat istoricii.
Marţi şi miercuri, arheologii au dezgropat încă un strat cu numeroase morminte, numărul total al scheletor descoperite depășind deja 100.
Chiar în fața redacției www.tion.ro, muncitorii care excavează strada Mercy au descoperit, la adâncimea de 5 metri, o parte din canalizarea realizată de Stan Vidrighin. O surpriză a fost găsirea, la mai puțin de 50 de centimetri adâncime, a unei spectaculoase structuri de lemn. Arheologii nu se pot pronunța încă despre ce este vorba, însă bănuiesc că este o casă medievală. Cercetările continuă și orice surpriză este posibilă, consideră Ovidiu Oargă, care lucează la fața locului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!