„Sper să avem și noi aer condiționat!” Acesta a fost unul dintre primele lucruri pe care le-a rostit Victor Neumann în timpul unei conferințe de presă, menite să ofere detalii despre cea mai nouă expoziție de la Muzeul de Artă din Timișoara, respectiv colecția de gravuri ale lui Salvador Dali. Directorul muzeului a povestit că la ultimele evenimente găzduite de Muzeul de Artă, cum ar fi și ceremonia în care caricaturistul Ștefan Popa Popa’s a primit titlul de cetățean de o onoare a județului Timiș, au demonstrat că muzeul nu este la standardele la care ar trebui să fie.
Nu e vorba de valoarea sa culturală, ci de probleme administrative cum ar fi… lipsa aerului condiționat. Neumann a continuat prin a spune că, deși a fost încântat să vadă sute de oameni într-una dintre sălile Palatului Baroc, lipsa aerului condiționat, în perioada caniculei, este o adevărată povară.
Desigur, reglarea climei din încăperi este doar una dintre problemele muzeului. Spre exemplu, Neumann a discutat și despre faptul că, de ani de zile, reabilitarea clădirii, respectiv Palatul Baroc, tot nu este finalizată. Ciudat este că renovarea a început încă de la sfârșitul anilor 80, după ce clădirea a fost lăsată în paragină în vremea comunismului. Este adevărat că în mare parte totul este pus la punct, iar spațiul este utilizabil, dar reabilitarea propriu-zisă încă nu e gata.
„Avem eveniment după eveniment la muzeu și e o bucurie pentru noi să putem să fim în centrul atenției vieții culturale a orașului și a regiunii. Sper să avem și noi aer condiționat, adică să primim banii necesari pentru asta. (…) Muzeul nu funcționează fără o activitate de cercetare, de management cultural și, desigur, fără un management financiar. Este cel mai important palat baroc care a rămas în picioare în România…încă. Eu am stat de vorbă și cu administrația și, nu de alta, dar noi putem avea expoziții tot mai bune și e păcat să nu avem tot spațiul renovat”, a declarat Neumann, explicând că aproximativ 30% din Palatul Baroc din Piața Unirii mai are nevoie de reabilitare.
În ceea ce privește planurile de viitor, șeful muzeului spune că dorește să încerce să aducă publicul mai aproape de artă. Pentru a face acest lucru, Neumann declară că sunt în pregătire mai multe evenimente de neratat, precum și o expoziție Picasso.
„Vă rugăm să aveți răbdare până îi obișnuim pe timișoreni, bănățeni, români să vină la muzeu și să nu-l vadă ca un mausoleu. Nu trebuie să se uite la muzeu cu teamă, ci cu prietenie. Muzeul își dorește prin aceste expoziții să devină popular pentru ca mai mulți să beneficieze de educație. E vina noastră, a intelectualilor, că nu știm să comunicăm cu publicul. Pe de-o parte trebuie să avem o creație de elită, dar să știm să comunicăm cu publicul larg. Trebuie să avem limbajul potrivit pentru că operele mari ale lumii ajung să fie gustate de un public foarte divers, dar numai dacă muzeul știe să valorifice opera unui mare artist”, a mai spus directorul muzeului.
Articole pe aceeași temă:
Nu ratati! Aproximativ 200 de capodopere de Dali ajung in premiera la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!