După întâlnirea cu scântei de la Primăria Municipiului Timișoara, membrii echipei TM2021 au venit în fața unei săli aproape pline să prezinte ce rezervă anul 2018 pentru timișoreni din punct de vedere cultural.
Mai întâi, directorul executiv al asociației, Simona Neumann, a prezentat ce presupun anii 2017-2018 în pregătirea orașul și a comunității pentru anul 2021. A explicat că în această perioadă proiectul se află în faza StartUp și intenționează să construiască bazele unui program cultural de succes, să definească moștenirea culturală a orașului, să dezvolte relațiile interumane (atât din punctul de vedere al infrastructurii cât și al resurselor umane), să testeze limitele și curiozitatea, și mai ales să implice comunitatea, iar „în primii ani, ne adresăm în special comunității locale, sunt 2 ani de testare în care simțim pulsul orașului” a declarat dna. Neumann. Apoi a prezentat pe scurt ce s-a realizat din punct de vedere cultural în anul 2017, dar și activitățiile întreprinse de către asociație pentru implicarea comunității pe parcursul anului trecut.
După prezentarea succintă făcută de doamna Neumann a urmat directorul artistic al TM2021, Chris Torch, personajul principal în realizarea programului cultural al orașului!
„Anul 2018 vine să continue faza de Startup, ne vom concentra pe generare de proiecte, vom oferi sprijin instituțiilor culturale în dezvoltarea competențelor de gestionare a proiectelor mari, vom crea instrumente pentru implicarea cetățenilor orașului, dar și a vizitatorilor – asta este cheia unei capitale culturale de succes” a declarat Chris Torch.
În acest sens se va continua seria de seminarii Tmwork care au avut loc și în 2017: TMwork #3 NETWORKING (rețea) & PARTNERSHIPPING (parteneriate), TMwork #4 IMPACT (cuantificarea impactului), TMwork #5 Cunoștințe tehnice, TMwork #6 Turism Cultural.
În cadrul POWER STATION, în anul 2018 vor fi implementate proiectele „Laborator pentru construirea Proiectului European (EPM)- 2017-2018” și „Școala de vară: Inter // Local – în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara (2-8 iulie 2018)”.
În anul 2017 au avut loc o serie de de evenimente numite Cafe21, în cadrul cărora publicul timișorean a avut ocazia să se întâlnească cu personaje cunoscute din oraș și din Europa pentru a discuta diverse teme de actualitate. Aceste evenimente fac parte din ENGAGEMENT UNIT (Unitatea de Implicare a Publicului) și vor fi continuate și în anul 2018: CAFÉ21: Tradiție și schimbare – SCHIMBAREA! / CHANGE!; A fi și a aparține! – CASA! / HOME!; Noi și ceilalți – RĂDĂCINI! / ROOTS!; Locul și oamenii – PIAȚA!; Hrană și comunitate – PÂINE! / BREAD!; Orașul și apa – BEGA! Și Ritual și religie – CERUL! / HEAVEN!
Tot parte a capitolului ENGAGEMENT UNIT, anul acesta se vor realiza atelierele de formare și practică concepute și coordonate de Asociația Metru Cub, împreună cu Unitatea de Implicare a Publicului TM2021.
Chris Torch a explicat „strategia pe care o vom urma este aceea de a reuși să facem arta accesibilă publicului larg și de a determina instituțiile de cultură să creeze evenimente accesibile!”
Programul cultural 2018:
Programul cultural este structurat în: 1. Xtensii, ceea ce reprezintă adaosuri la iniţiative deja existente în Timișoara și poate lua diferite forme; 2. Generatori înseamnă dezvoltarea a 4 Stații din dosarul de candidatură, împreună cu parteneri locali și internaționali; 3. MultipleXity – coordonarea unui complex creativ, crearea unui centru de resurse culturale pentru schimburi internaționale,un centru de atracție pentru cetățeni,spații de lucru comune (Hub); 4. Clustere sunt menite să faciliteze o mai bună comunicare în comunitate, între cetățenii orașului.
Evenimente importante în 2018:
CityGate
În colaborare cu Bienala de arhitectură BETA, un eveniment major care reunește arhitecți, artiști și autorități din domeniu în ateliere, dezbateri și expoziții care privesc noile abordări în arhitectură și urbanism. O instalație de lumini și un concurs de arhitectură sunt parte din program. Conexiunea cu dosarul de candidatură Spații Vii. Instalația de lumini va fi la Gara de Nord a orașului, de aici și numele CityGate, este poarta de intrare în oraș, a explicat reprezentantul Ordinului Arhitecților.
Lumini captivante/Addictive Lights
În colaborare cu Festivalul Simultan. După conectarea scenei din Timișoara la inițiativele europene de ultimă oră, în acest vor fi lansate două noi coproducții în cadrul Festivalului Simultan 2018.
Bega!
Sub coordonarea Centrului Cultural Plai, Canalul Bega va fi transformat într-un spațiu de desfășurare a festivalului. Lumini, macarale, proiecții, drone, bărci, toate fac parte din primul eveniment care se va numi Prototype#. Creat în colaborare cu compania internațională Motionhouse (Marea Britanie).
PIAȚA! – Lumină și Libertate, 21-23 septembrie
Evenimentul presupune o întâlnire într-un spațiu public. O re-trezire a dorinței de a lumina orașul. O comisie formată din trei curatori locali, un colaj format din proiecții de lumini și instalații, sunet, mișcare, spectatori și proiecții video pe tot parcursul nopții.
În 2018, două concerte vor forma traseul „În căutarea luminii”: DYBBUK – Film/Concerte, 29-30 Iunie, Sala-Manca Collective (Israel) & Filarmonica Banatul; Un altfel de concert – la sfârșitul lunii august 2018 (in progress).
La final doamna Neumann a precizat că „programul TM2021 este unul foarte complex care combină arta, cultura, știința și bineînțeles că nu va mulțumi pe toată lumea, dar va asigur ca Timișoara va arata altfel!”
Primarul Nicolae Robu a mulțumit celor prezenți pentru că și-au arătat interesul de a se implica în cel mai important proiect al orașului și a mulțumit membrilor echipei de implementare pentru prezentarea clară!
Simona Neumann susținea recent că Asociația Timișoara Capitală Culturală are nevoie de un buget de 3,885 milioane de euro pentru anul 2018, asta în condițiile în care în anul anterior a avut un deficit de 1,6 milioane de euro.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1980428″]
[related-post post_id=”1980202″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!