Deşi şi-a luat patru consilieri personali – Sanda Greblă (o tânără speranţă liberală, pe post de asistentă), Alexandru Chirilă (fost subprefect, fost director de aeroport şi fost consilier al ex-preşedintelui CJT Constantin Ostaficiuc, pe zona de control), Dorel Borza (fost viceprimar al Timişoarei şi fost senator PDL, să-l consilieze pe partea de infrastructură şi să se ocupe de regiile şi societăţile din subordinea consiliului local) şi Sorin Drăgoi (un om de afaceri care a primit deja, generic vorbind, atribuţii de administrare a oraşului) -, primarul Nicolae Robu spune că a hotărât scoaterea la concurs a postului de city-manager pentru că a simţit nevoia unui colaborator.
„Timișoara este un oraș foarte complex, este un oraş mare, cu foarte foarte multe probleme, un oraş rămas în urmă dintr-un milion de considerente, şi eu, de la bun început, am simțit nevoia unui colaborator care să se ocupe de aspectele de administrare a orașului. De aceea, mi-am și angajat un consilier personal care a avut astfel de atribuții, în tot ce înseamnă a administra oraşul. Nu pot eu, ca primar, să fiu prezent zilnic în tot orașul și să observ toate detaliile care nu sunt în regulă. Desigur, e nevoie de cât mai multă lume implicată și pentru a constata ce trebuie făcut în oraș, pentru a face propuneri în acest sens și pentru a genera idei noi”, a explicat Robu.
Edilul spune că practic noul administrator public ar urma să-l mai degreveze de sarcini în condiţiile în care el nu poate fi prezent peste tot.
„Primarul nu este derobat de răspundere pentru nimic, dar nu poate fi omniprezent. Dacă lucrurile nu depășesc un anumit grad de importanță, un anumit grad de gravitate, atunci poate delega prezența, pentru rezolvarea problemei, a unui consilier, a unui viceprimar, a city-managerului, de la caz la caz”, a mai declarat Robu.
Oricum, cine va ocupa acest post urmează să decidă o comisie prezidată tot de către primar, edilul fiind cel care de altfel şi anunţa, încă din toamna anului trecut, că Drăgoi ar putea candida pentru această funcţie.
Cert este că în concurs au mai rămas doar doi candidaţi din trei înscrişi, din spusele lui Robu: Sorin Drăgoi şi Vasile Pop. Cel de-al treilea, Samuel Muj, a fost descalificat.
„A fost descalificat un candidat pentru că nu îndeplinea una dintre condițiile obligatorii. (…) S-a descoperit la verificarea de dosar. Au rămas în concurs Sorin Drăgoi și Vasile Pop. Condițiile sunt să ai titlul de doctor, experiență managerială cel puțin 5 ani și 10 ani de vechime totală în muncă. El nu a îndeplinit una dintre aceste condiții, de a avea vechimea cerută pe o funcție de conducere. (…) Candidații care nu îndeplinesc condiţiile nu se califică pentru etapa următoare, când se desfășoară probele propriu-zise”, a anunţat primarul.
Concursul pentru desemnarea city-managerului are trei etape: selecţia dosarelor de înscriere, o probă scrisă, programată în 12 martie, un interviu şi prezentarea unui proiect de management (care trebuie depus până în 22 februarie), în 13 martie, la Primăria Timişoara.
Potrivit legii, administratorul public poate îndeplini, în baza unui contract de management încheiat cu primarul, atribuţii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!