Consilierul PSD Radu Ţoancă a iniţiat acest proiect de hotărâre în urma nenumăratelor episoade petrecute îndeosebi peste vară în Timişoara – manifestările ostentative ale clanurilor de romi înstăriţi care ne-au făcut ”celebri” inclusiv peste hotare, parangheliile cu străzi blocate şi cartiere întregi deranjate de manele…
Vorbim despre situaţii în care se intervenea în cele din urmă nu atât pe bază de autosesizare, cât pe baza reclamaţiilor şi se aplicau amenzi modice.
S-a dorit ca, dincolo de legile care sunt în vigoare şi se pot aplica în astfel de situaţii, să existe şi o pârghie de a controla organizarea acestor evenimente, fie că vorbim despre nunţi, botezuri sau înmormântări, prin reglementări la nivel local.
„Se interzice organizarea de evenimente pe raza municipiului Timişoara (nunţi, înmormântări, zile de naştere, zile onomastice, petreceri etc.), care se desfăşoară pe domeniul public şi afectează traficul, circulaţia, ordinea şi liniştea publică. Sunt exceptate (…) evenimentele care obţin în prealabil avizele Comisiilor de Ordine Publică şi de Circulaţie. Se mandatează Poliţia Locală a Municipiului Timişoara ca, în colaborare cu alte instituţii ale statului, să pună în aplicare prezenta hotărâre, inclusiv prin stoparea şi interzicerea unor astfel de manifestări care aduc atingere ordinii şi liniştii publice, precum şi prestigiului Timişoarei”, se arată în noua hotărâre adoptată.
Proiectul lui Ţoancă nu a primit aviz de legalitate de la Serviciul Juridic, motivându-se că există legi care reglementează aceste lucruri, dar a fost totuşi aprobat din dorinţa de a se da un semnal că se doreşte stoparea acestor manifestări.
Poliţiştii locali ar urma să acţioneze în forţă împreună cu reprezentanţii Poliţiei Naţionale şi cei ai Jandarmeriei.
„Am înţeles că este redundant, pentru că orice manifestare publică este supusă unor legi care au prevederi foarte precise. Problema este că se încalcă acele legi şi că, în fiecare vară, mai ales în Timişoara, se dă de lucru organelor de ordine publică. Eu nu am nimic cu acest proiect, chiar dacă am convingerea că nu ne aduce nimic în plus. De fiecare dată s-a cerut aviz de la Comisia de Circulaţie pentru orice se întâmplă pe o stradă. Unele au avut avize, altele nu, dar acei cetăţeni au făcut oricum ce au vrut ei, până când noi am intervenit în forţă, în limitele legii. Ei au fost scoşi în afara oraşului prin acţiuni ale Poliţiei Locale la ordinul meu (…) S-au aplicat amenzi nenumărate, la limitele maxime pe care legea le permite. Domnule Ţoancă, eu dau un semnal de susţinere, chiar dacă se suprapune peste ceea ce este, oricum, reglementat prin lege”, a anunţat primarul Nicolae Robu.
Aleşii PNL au afirmat şi ei că din punct de vedere legal hotărârea nu are niciun fel de valoare, dar s-a votat.
Consilierul PSD Dan Idolu a propus ca hotărârea anti-paranghelii a colegului său să fie însoţită de o analiză a activităţii din 2015 pe partea aceasta de asigurare a ordinii publice şi de stabilirea unor propuneri concrete de intervenţie.
„Acest amendament şi acest proiect n-au nicio valoare, şefii Poliţiei Locale, Naţionale şi Jandarmeriei ar trebui să facă un plan să asigure aceste oraş”, a concluzionat alesul PNL Petrică Folică.
Asta s-a şi stabilit…
Articole pe aceeași temă:
Paranghelie cu lada de bere pe treptele Catedralei Mitropolitane din centrul Timisoarei
Citiți principiile noastre de moderare aici!