Zilele următoare vor fi puse și celelalte statui, în Piața Libertății, în Piața Unirii și pe alte străzi care au fost transformate în pietonale.
„Lucrările sunt și mai aproape de finalizare. Pe Vasile Alecsandri s-au făcut progrese, au apărut și statuile și în perioada următoare le puteți vedea. Pe Savoya a fost montată «Coajă de om», o statuie din bronz. Se montează vineri și pe Carusso „Marea piramidă”, autor Mircea Roman, o statuie din bronz de 96x102x170 cm, pe Mercy statuia „Supermam”, autor Virgil Scripcariu cu soclu bloc masiv din piatră neagră. Marți se montează pe Savoya statuia „Ansamblu de coloane” a lui Ion Nicodim, din bronz și tehnică mixtă. Sunt mai multe coloane în acest ansamblu. În Libertății va fi „De-a telefonul” de 200 cm, în Unirii, în fața Muzeului de Artă va fi opera „Totem” de Mircea Roman, realizată din bronz, înălțimea acestei statui este de trei metri”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Vă reamintim că mare parte din statui au fost expuse deja în toată țara, în cadrul prezentărilor făcute de artiști. Acestea au fost alese de specialiștii care au întocmit proiectul de reabilitare a centrului istoric să înfrumusețeze zona Cetate. Edilul-șef spune că timișorenii se pot bucura de un adevărat muzeu în aer liber.
„Timișoara va fi un oraș și mai apreciat, pentru că va avea în stradă opere de artă. Să nu se confunde cu ceea ce se întâmplă în alte părți, și nu vorbesc peiorativ, unde în stradă sunt obiecte de mobilier stradal, chiar dacă sunt sculpturi. Sunt făcute unele să fie haioase, altele, să fie cât mai fotogenice, în orice caz, după alte reguli. Noi vorbim aici despre artă adevărată, deci nu e important să vă spun dacă îmi plac sau nu”, a mai spus Robu.
De fapt, explică primarul, nu s-a vorbit până acum despre „statui haioase” în Timișoara, dar și-ar dori să-l vadă pe „Tarzan cu maimuțica”.
„Nu au fost prevăzute statui haioase. Sunt de părere că ar trebui să găsim loc în Timișoara și pentru sculpturi care să fie atractive pentru publicul larg. Mie mi-ar plăcea, dar am înțeles că sunt unele probleme cu dreptul de copyright, undeva să fie Johnny Weissmuller sau Tarzan, cu maimuțica alături. Cred că ar fi de mare efect celebrul Tarzan, născut fiind în Timișoara, cred că și-ar avea locul în Timișoara și cred că lumea ar fi doritoare să își facă o poză lângă acesta și putem găsi și alte lucruri care și-ar avea locul, dar nu trebuie să amestecăm. Centrul Timișoarei a fost gândit pentru opere de artă”, a conchis Nicolae Robu.
Trecătorii vor putea admira în Cetate „Marea piramidă” și „Coajă de om”, de Mircea Roman; „Supermam” și „Eva” de Virgil Scripcariu; „Ansamblu de coloane”, autor Ion Nicodim; „De-a telefonul”, autor Bogdan Rață și „Totem”, de Mircea Roman.
Cele șapte statui nu au fost realizate exclusiv pentru Timișoara. Operele de artă au fost deja expuse prin toată țara. De exemplu, lucrarea „Supermam” a lui Virgil Scripcariu a putut fi admirată de bucureșteni încă din iarna anului trecut. De asemenea, „Marea piramidă” a lui Mircea Roman a fost expusă la un muzeu din Târgu-Jiu în iunie 2014. O altă lucrare a lui Mircea Roman, „Coajă de om”, a fost prezentată pentru proiectul Instalart, fiind propusă pentru amplasare într-un parc de sculptură în Târgu-Jiu. Macheta acestei sculpturi a fost prezentată încă din luna februarie a acestui an.
Statuile din centrul Timișoarei au costat primăria 523.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 146.000 de euro, cu tot cu TVA.
Lucrările de reabilitare a centrului istoric ar trebui să fie gata în 31 decembrie. Potrivit proiectului, străzile Sergent Constantin Mușat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu și Enrico Carusso, precum și piețele Sf. Gheorghe, Libertății, Unirii și Țarcului devin pietonale.
Totodată, vor fi pietonale și alte patru străzi din centrul istoric: Janos Bolyai, Dimitrie Cantemir, Augustin Pacha și Victor Vlad Delamarina, care sunt asfaltate de municipalitate.
Valoarea totală a proiectului de reabilitare a centrului istoric este de 65,5 milioane de lei, din care 42 de milioane vin de la Uniunea Europeană.
Articole pe aceeași temă:
Timisoara nu merita propriile statui? Operele de arta ce vor ajunge in centru, expuse deja prin tara
Citiți principiile noastre de moderare aici!