Baia turcească rămâne una dintre cele mai importante descoperiri arheologice făcute vreodată pe teritoriul Timișoarei.
„Alte descoperiri spectaculoase în Piața Libertății nu sunt. Ne-am concentrat pe analiza stratigrafică a băii turcești și a edificiilor adiacente, pentru datarea exactă a acestora. În acest sens, am deschis mai multe secțiuni, mergând până la cca 3 m adâncime, până la stratul steril. Unele dintre structurile descoperite sunt chiar mai vechi decât băile turcești, sunt anterioare anului 1552″, a declarat, pentru www.tion.ro, dr. Dorel Micle.
În ce privește principala descoperire de aici, arheologul este acum convins că zidurile sunt ale vechii băi turcești, argumentele obținute în cercetarea de teren fiind susținute și documentar. Mai mult, unul dintre membrii echipei sale de cercetare, arheologul Mariana Balaci, a dat de urma unor vestigii din aceeași epocă și cu exact aceeași structură descoperite în Spania. Desigur, nu se poate știi dacă cele două edificii au avut același arhitect sau dacă otomanii aveau un “proiect-tip” pentru băile din pașalâcuri, însă planurile băii turcești din Puerta de Santa Ana, Cordoba, sunt identice cu cele ale vestigiilor timișorene. Din păcate, o parte a celei timișorene a fost distrusă de construcții ulterioare. La vremea ei însă, baia publică din pașalâcul Timișoarei pare a fi fost un edificiu elegant, luxos chiar, pavimentul hexagonal, cu evident rol estetic, și ceramica prețioasă descoperită aici dezvăluind un loc al opulenței.
Altminteri, o parte semnificativă din perimetrul Pieței Libertății a fost sacrificată, din punct de vedere arheologic, în numele progresului. Către est și vest, construirea primei linii de tramvai a distrus vestigii importante, șinele fiind așezate de o masă de piatră de 2 metri adâncime, mai explică arheologul Dorel Micle.
În fața Cercului Militar de astăzi, arheologii au descoperit pavimentul unei clădiri, iar sub acesta s-a găsit o stradelă din epoca austriacă, destinată, probabil, circulației caleștilor. Tot aici, sunt edificate nivele medievale anterioare.
Mijlocul Pieței Libertății arată în acest moment ca o…plajă: pe toată suprafața a fost așternută un strat de nisip fin cernut și tasat. Aici nu au fost făcute săpături de prevenție arheologică pentru că, susțin responsabilii, lucrările de amenajare a zonei pietonale nu sunt de profunzime și nu pun în pericol patrimoniul arheologic. Avizul de descărcare arheologică va fi eliberat doar pentru zonele cercetate, cu specificarea strictă a acestora. Dorel Micle este, însă, convins că, peste ani, când se vor mai face intervenții ample aici, arheologii vor avea șansa unor descoperiri extraordinare în chiar centrul Pieței Libertății.
Până atunci însă, arheologul va propune, în raportul său, ca băile turcești să fie conservate în situ. El este convins că spectaculoasele vestigii vor da o valoare culturală, estetică și turistică excepțională Pieței Libertății, mai ales că păstrarea lor “la vedere” nu deranjează cu nimic proiectul de amenajare. Mutarea sau acoperirea lor ar fi un gest abominabil la adresa trecutului Timișoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!