„Pe sub drumu-al mare. Locuri şi Legende”, „Porcărăi şi meşpaisuri. Dulciuri din Banat” şi „Luai Uzdinu de-amăruntul. Amintirile unei povestitoare prodigioase: Mărioara Sârbu”, sunt numele celor trei volume elaborate şi editate în cadrul acestui proiect. Doar o mică parte, e drept una reuşită, a efortului depus de cei implicaţi. Sunt rezultatul unei munci intense depuse de profesorii şi studenţii de la Universitatea de Vest Timişoara, care au lucrat la această iniţiativă. Este vorba de opt profesori şi 40 de studenţi care au vizitat 57 de localităţi din Banatul românesc şi cel sârbesc, au purtat discuţii cu 172 de persoane şi au realizat nu mai puţin de 23.504 fotografii, una mai frumoasă decât cealaltă.
După un an de muncă, miercuri s-a tras linia. Ce s-a realizat? În primul rând, „avem cea mai mare bază de date referitoare la cultura şi tradiţiile din Banat”, după cum spunea Otilia Hedeşan, profesor la UVT şi coordonatorul proiectului.
A fost realizată o expoziţie fotografică itinerantă prezentată la Timişoara şi Kikinda, au fost prezentate rezultatele cercetării efectuate, au fost purtate discuţii cu membrii comunităţilor investigate prin revenirea în cele şapte areale investigate, dar şi o serie de conferinţe ştiinţifice.
Una dintre cele mai de succes evenimente a fost organizarea primei ediţii a Târgului de meşteşuguri, gastronomie şi fotografie din regiunea transfrontalieră România – Serbia.Un număr de 48 de meşteşugari şi mici producători din zonele vizate au prezentat cam tot ce are bun Banatul.
Cele trei volume editate, amintite mai sus, vor atrage cu siguranţă interesul timişorenilor. Deocamdată, acestea nu sunt disponibile publicului larg, dar situaţia se va schimba cu siguranţă. Aşadar, dacă vreţi turtă ca la bunica, mai aşteptaţi puţin şi veţi avea la dispoziţie ce e mai bun în domeniul dulciurilor de casă.
„În perioada următoare, după Paşti, vom încerca să realizăm diseminarea informaţiei prin mai multe mijloace. Vom încerca să tipărim şi să distribuim aceste volume prin Editura Universităţii de Vest”, ne-a mai spus Otilia Hedeşan.
Totodată, s-a reuşit editarea a trei CD-uri, unul dintre acestea fiind o colecţie de melodii culese din ambele părţi ale Banatului.
Poate unul dintre cele mai importante puncte atinse prin această iniţiativă este, de fapt, realizarea în premieră a unei hărţi cu obiective turistice pentru Banat.
„Aşteptăm momentul în care un grup de turişti japonezi va veni în Banat şi cei din grup vor descoperi tradiţiile din zonă şi vor dormi în gospodării”, a mai spus Hedeşan.
Cel mai bun mod de promovare a rezultatelor a fost prezenţa la Timişoara, la evenimentul de închidere a proiectului, a reprezentanţilor localităţii Mokrin din Banatul Sârbesc. Acolo, duminică, va avea loc Campionatul Mondial de ciocnit ouă. „Uitaţi, aşa se ciocnesc ouăle roşii la noi!”, a spus unul dintre cei doi invitaţi.
În fiecare an, în duminica de Paşti, la Mokrin se întâlnesc sute de oameni care participă la concurs. O nouă dovadă că sârbii ştiu să se ”vândă” turistic mai bine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!