Balta este situată la aproximativ 4 kilometri de Liebling. Acumularea este amplasată pe un teren al Primăriei Liebling, iar barajul este proprietatea unei societăți comerciale.
La începutul lui 2010 barajul a fost avariat, iar în vara aceluiași an balta a fost secată pentru reparații care, spun cei care locuiesc în Liebling, nu au mai fost făcute. Nivelul apei a crescut însă din nou, iar în acest sfârșit de săptămână, din cauza ploilor din ultima perioadă, barajul a cedat încă o dată.
„Apa a inundat mai multe terenuri agricole, a ajuns și la stupii cu albine. Este o fermă cu oi, ca o stână, acolo. Apa a ajuns până la marginea fermei”, povestește Codruț Ancheș, un tânăr care a fost în zona afectată de apă.
Pompierii timișeni nu au fost anunțați despre eveniment, însă s-au autosesizat și, din ordinul prefectului, au trimis în zonă un echipaj pentru evaluarea situației.
Din cauza ploilor, însă, drumul este greu accesibil până în zona acumulării de apă. Hidrologii au emis, luni dimineață, avertizări de cod portocaliu pe râul Bârzava și galben pe râurile Bega Veche, Timiș și Moravița.
UPDATE. 30 de hectare de teren inundate. Pompierii organizează echipe de intervenție în zonă.
Pompierii timișeni monitorizează situația de la Liebling.
„În cursul dimineții a fost semnalată o problemă în jurul localității Liebling, unde s-a produs o breșă în dreptul deversorului unei acumulări artificiale de apă, cu suprafața de aproximativ 114 ha, aparținând unei ferme de animale din zonă. Incidentul a determinat inundarea unei suprafețe de aproximativ 30 ha de pășune, fără să pună în pericol gospodăriile din localitățile din zonă. O echipă mixtă din cadrul CJSU se află la fața locului pentru monitorizarea situației. După retragerea apei, se vor lua măsuri pentru închiderea breșei”, transmit reprezentanții ISU Banat.
De asemenea pompierii au anunțat suplimentarea personalului și organizarea de echipe de intervenție pregătite să ajute locuitorii din zonă, în cazul în care va fi nevoie.
„S-a suplimentat personalul din serviciul operativ, în scopul recepționării apelurilor de urgență din partea cetățenilor. De asemenea a fost prealarmat un număr de 100 de cadre din turele libere, care vor fi organizate în echipe de intervenție formate din 20-30 subofițeri, dislocate de urgență în zonele în care vor exista solicitări din partea cetățenilor”, mai transmit reprezentanții ISU Banat.
Aceasta nu este prima dată când acumularea Liebling creează probleme în zonă.
„Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) nu administrează această acumulare, ea fiind în proprietatea societăţii SC Magus SRL Timişoara. Acumularea Liebling a fost avariată în urma viiturilor înregistrate în 2006 atunci creându-se o breşă în corpul barajului de pământ şi afectând evacuatorul de ape mari. În anul 2011, reprezentanţii ABAB au impus societăţii SC Magus SRL Timişoara măsura ca să golească acumularea şi să menţină golirea de fund în poziţia deschis, astfel încât să funcţioneze ca o acumulare nepermanentă până la realizarea lucrărilor de reparaţii a barajului”, au transmis reprezentanții ABAB, care monitorizează situația în continuare.
De asemenea, directorul ABAB, Luci Ervin, a precizat că reprezentanții administrației s-au deplasat la fața locului și au stabilit o serie de măsuri pentru remedierea situației.
„În urma deplasării reprezentantului ABAB s-au stabilit următoarele măsuri: monitorizarea permanentă a deversării apei prin breşa creată, măsură pe care o va îndeplini societatea proprietară şi menţinerea în continuare deschisă a golirii de fund până la realizarea reparaţiilor necesare”, a declarat directorul ABAB.
Articole pe aceeași temă:
Inca o atentionare de cod galben de inundatii in Timis
Citiți principiile noastre de moderare aici!