Atacurile au avut loc vineri seara, pe mai multe străzi aglomerate din oraș. Au fost împușcături, explozii, atacuri sinucigașe, într-o seară în care parizienii și turiștii au umplut cafenelele și restaurantele din centrul capitalei Franței. Una dintre ținte a fost Stade de France, unde se desfășura un meci de fotbal amical între reprezentativele Franței și Germaniei, la care participa și președintele Hollande. Acesta a fost evacuat imediat.
Potrivit purtătorului de cuvânt al procuraturii franceze, opt teroriști au fost uciși în timpul operațiunilor polițiștilor francezi, dar, deocamdată, acesta nu a putut confirma faptul că toți atacatorii au fost neutralizați, deoarece încă nu se știe cât de mulți au fost. Câțiva au fost kamikaze.
Teroriștii au atacat una dintre cele mai populare săli de concerte din Paris – Bataclan, un stadion, restaurante și baruri.
Cele mai multe victime au fost în interiorul sălii Bataclan, unde 1.500 de oameni participau la un concert al trupei hard rock americane Eagles of Death Metal. Martorii spun că au văzut bărbați înarmați care au intrat în timpul concertului rock și au deschis focul în public, strigând „Allah Akbar” (n.r. „Mare este Allah” – sintagmă folosită de adepţii Jihadului, presupusul război sfânt islamic). Cel puțin 112 oameni au fost uciși în Bataclan.
„Ne-am trântit la pământ să nu fim loviți. Era panică. Teroriștii au tras în noi timp de 10 – 15 minute. A fost o baie de sânge”, a spus unul dintre martorii atacului din sala de concerte.
Atacatorii au luat ostatici zeci de oameni la Bataclan, până când poliția franceză a pătruns în clădire și a salvat aproximativ 100 de persoane. Patru atacatori au fost uciși la Bataclan, inclusiv trei care purtau centuri cu explozivi, a anunțat purtătorul de cuvânt al poliției franceze, Michel Cadot.
La câteva sute de metri de Bataclan, militanţi islamişti au atacat un restaurant cu specific italian, omorând cel puţin cinci persoane.
Printre locurile atacate vineri seara se numără mai multe restaurante și cafenele pe bulevardul Charonne și alte străzi din apropiere, în estul Parisului. Pe bulavardul Charonne, 18 persoane au fost omorâte într-un atac cu armă automată. În apropiere, pe strada strada Alibert, schimburi de focuri au izbucnit între terorişti islamişti şi serviciile de securitate, cel puţin 12 oameni fiind omorâți.
Un terorist sinucigaş s-a aruncat în aer pe bulevardul Voltaire, dar nu există date exacte despre numărul victimelor.
Potrivit autorităților, cel puțin 14 oameni au fost uciși în restaurantul Le Petit Cambodge. Alte patru persoane au murit în atacuri diferite în arondismentul 10 și alte patru pe Avenue de la Republique.
De asemenea, 19 oameni au fost uciși lângă barul La Belle Epuipe, în districtul 11.
Mai multe explozii au fost auzite în apropiere de Stade de France, la periferia Parisului, iar patru persoane au murit în timpul incidentelor de acolo, au anunțat autoritățile franceze. Trei teroriști au murit în timpul atacurilor sinucigașe cu bombă, iar un cadavru dezmembrat a fost găsit în apropiere, au mai relatat autoritățile.
Președintele Fraoncois Hollane asista la meciul care se desfășura la stadion, iar acesta a fost evacuat în siguranță.
Anchetatorii francezi au găsit un paşaport sirian printre corpurile atacatorilor kamikaze care au comis atentatele teroriste în apropiere de Stade de France.
În Paris a fost oprit transportul în comun, iar școlile, universitățile și instituțiile publice din întreg orașul au fost închise.
Autoritățile pariziene au decretat doliu național pentru trei zile. Președintele Hollande a declarat, sâmbătă, la finalul reuniunii Consiliului francez pentru apărare națională, că atacurile de la Paris au fost comise de barbari, catalogându-le drept un act de război.
„Franţa va fi nemiloasă cu barbarii din Daesh” (n.r. – acronimul arab al reţelei teroriste Stat Islamic). Este vorba de un act de război pregătit, organizat şi plănuit din afara Franţei”, a declarat Hollande.
Mai multe orașe din întreaga lume și-au luminat clădirile reprezentative în culorile steagului Franței, arătând că sunt alături de Paris, iar parizienii și-au deschis casele pentru a primi victimele.
Atentatele multiple poartă mărcile reţelelor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida, care au ameninţat în mai multe rânduri Occidentul, în principal Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, cu atacuri. Nimeni nu a revendicat însă atacurile, până sâmbătă dimineața.
Ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, a declarat că autorităţile efectuează verificări în câteva cazuri în care au fost semnalaţi privind românii aflaţi printre victimele din Franţa.
„Există câteva cazuri în care continuăm verificările. Unul dintre ele este şi cel semnalat şi public, al jurnalistului român de la France24. De îndată ce vom avea informaţii suplimentare vom informa şi presa”, a declarat Bogdan Aurescu.
Ministrul a precizat că celula de criză a MAE a fost activată încă de vineri noapte, iar la Ambasada României de la Paris nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară, însă au fost mai multe persoane care au sunat pentru a se interese de starea unor români stabiliţi în Paris.
UPDATE. Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atentatele de la Paris
„Atentatele comise la Paris sunt un miracol”, a transmis Centrul media Al-Hayat, agenţia de propagandă a reţelei teroriste Stat Islamic, revendicând atacurile teroriste de la Paris.
Stat Islamic a publicat pe internet un comunicat prin care revendică atacurile de la Paris, spunând că sunt un răspuns la insultele la adresa profetului islamului și a loviturilor aeriene din teritoriul SI.
„Opt frați purtând centuri explozive și înarmați cu puști de asalt au vizat locuri alese cu grijă în inima Parisului. Acest atac nu este decât începutul furtunii și un avertisment pentru cei care vor să mediteze și să tragă învățăminte”, se arată în comunicat.
Organizația teroristă a difuzat o înregistrare video nedatată în care afirmă că Franţa nu va cunoaşte pacea atât timp cât bombardamentele din Siria continuă.
„Într-adevăr, luptătorilor noştri li s-a ordonat să atace necredincioşii oriunde i-ar întâlni, deci, ce mai aşteptaţi? Avem arme şi maşini disponibile, la fel şi ţinte care să fie atacate. Avem chiar şi otravă, aşa că otrăviţi apa şi mâncarea inamicilor lui Allah”, afirmă, într-o înregistrare video difuzată sâmbătă, un militant al organizaţiei teroriste sunite.
UPDATE 2. Un alt cetățean român a fost rănit în atacurile teroriste de vineri seara.
Potrivit MAE, un cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile de la Paris, persoana în cauză primind îngrijiri la un spital din oraș şi fiind externată în cursul dimineţii
UPDATE 3. Ministerul de Externe: doi români au murit în atacurile de la Paris.
MAE a anunţat sâmbătă că doi cetăţeni români au murit în atentatele de la Paris, informaţia fiind confirmată de autorităţile franceze.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, condoleanţe familiilor celor doi români care au murit în urma atacurilor teroriste din Paris.
„În tragedia de azi-noapte din Paris şi-au pierdut viaţa doi cetăţeni români. Din nou, sufletele noastre sunt în doliu şi vă cer tuturor să rămânem uniţi şi solidari. Familiilor îndoliate le transmit toată compasiunea mea”, a transmis Iohannis pe Facebook.
UPDATE 4. Autorităţile franceze urmăresc mai multe maşini cu care ar fi reuşit să fugă unii dintre atacatori
Potrivit presei franceze, autoritățile urmăresc activ mai multe mașini cu care ar fi reușit să fugă unii dintre autorii atentatelor de vineri seara.
Cel puţin un vehicul este dat în urmărire de forţele de ordine, a declarat un oficial din cadrul poliţiei franceze.
Alte surse spun că cel puțin trei vehicule sunt căutate.
Turnul Eiffel a fost închis imediat după atentatele de vineri seara, din Paris, și va rămâne închis pe o perioadă nedeterminată.
„Turnul Eiffel a fost închis imediat după atentate. Monumentul va rămâne închis până la noi ordine”, a transmis compania care administrează edificiul, un simbol al Parisului şi al Franţei, care este vizitat zilnic de 15.000 – 20.000 de turişti. Și muzee importante, precum Louvre și Versailles, Opera din Paris, dar și parcul Disney vor rămâne și ele închise. În zona de nord a orașului, unde au avut loc mai multe atacuri armate, a fost interzisă organizare de evenimente, iar manifestările deja programate au fost anulate.
UPDATE 5. Pașaportul găsit printre rămășițele atacatorilor kamikaze de la Stade de France aparține unui migrant sirian înregistrat în Grecia.
Potrivit unui oficial grec, sirianul a ajuns în Europa prin insula Leros din Grecia, în 3 octombrie. El a fost identificat în conformitate cu regulile Uniunii Europene.
UPDATE 6. Bilanţul victimelor a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi. Patru persoane au fost arestate în Bruxelles
Potrivit procurorului general din Paris, Francois Molins, numărul victimelor atentatelor teroriste din Paris a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 în stare gravă.
„La această oră, deplângem moartea a 129 de persoane, este un bilanţ provizoriu şi evolutiv, ţinând de numărul important de răniţi; 352 de persoane sunt rănite, dintre care 99 în stare de urgenţă absolută. Şapte terorişti sunt morţi”, a declarat Francois Molins, care a anunţat că a declanşat dispozitivul celulei de criză în Parchetul din Paris care permite mobilizarea tuturor magistraţilor din capitală.
„În cazul atacurilor de vineri seară, este vorba despre trei echipe de terorişti foarte bine coordonate”, a subliniat Molins.
Procurorul general din Paris a precizat că prima echipă, compusă din trei atacatori kamikaze, a acţionat în zona Stade de France, cea de-a doua, aflată la bordul unui autoturism Seat Leon, negru, a deschis focul asupra teraselor cafenelelor şi restaurantelor, iar cea de-a treia, care s-a deplasat cu un autoturism Volkswagen Polo, fiind compusă din trei persoane, a atacat sala de spectacole de la Bataclan.
De asemenea, autorităţile belgiene au anunţat că patru persoane au fost arestate în Bruxelles, în cazul atentatelor teroriste de vineri. Un bărbat care a închiriat un autoturism utilizat de terorişti a fost arestat la frontiera cu Belgia.
Procurorul general din Paris a mai anunțat că unul dintre atacatorii de la Bataclan a fost identificat. Este vorba despre un cetăţean francez, născut în data de 21 noiembrie 1985, în departamentul Essone, din regiunea Ile-de-France în care au avut loc atentatele. El a fost condamnat de opt ori în perioada 2004-2010, dar nu a executat vreo sentinţă în închisoare. Ar fi făcut obiectul unei mişcări de radicalizare în 2010.
Articole pe aceeași temă:
Zeci de morti si ostatici in Paris. Explozii si atacuri armate in mai multe locuri din oras
Citiți principiile noastre de moderare aici!