În comuna Săcălaz nu a mai fost adoptată o hotărâre a consiliului local de mai multe luni. Asta înseamnă că nicio investiţie nu poate fi demarată, chiar dacă primăria are bani în buget. Toate acestea s-au întâmplat deoarece unii consilieri locali au refuzat să se prezinte la şedinţele de plen, blocând, din lipsă de cvorum, orice activitate. Conform legii, prefectul judeţului Timiş a dizolvat acest consiliu local şi a decis reorganizarea de alegeri locale. Acestea au avut loc pe 25 mai, concomitent cu alegerile europarlamentare.
Deputatul PSD de Timiş Cătălin Tiuch susţine că de vină pentru blocajul din vechiul consiliu local erau cei de la PDL.
„Pe 25 mai au avut loc noi alegeri în comuna Săcălaz, după ce consiliul local a fost dizolvat, ca urmare a blocajului instituit de cei de la PDL, care nu veneau la şedinţe. Activitatea era blocată”, spune Tiuch, care reprezintă în Parlament colegiul din care face parte şi comuna Săcălaz.
Alegerile de la Săcălaz au decurs fără incidente, însă blocajul în administraţie continuă, susţine deputatul social-democrat. Acesta a povestit că şedinţa de constituire a noului consiliu local nu a putut avea loc… din lipsă de cvorum. Motivul este unul cel puţin ciudat, mai spune Tiuch.
„Organizaţia locală PNL Săcălaz doreşte să aibă viceprimar. Doar că liberalii au aflat de la conducerea filialei judeţene de partid că, în urma negocierilor, trebuie să cedeze postul de viceprimar PDL. PDL doreşte viceprimar pentru a organiza un referendum şi a-l suspenda pe primarul Todaşcă. Scopul PDL este să blocheze comuna de tot. Prin urmare, organizaţia PNL nu a trimis validarea consilierilor locali PNL Săcălaz. PNL nu a putut veni la şedinţă, PDL nu a venit la şedinţă, nu a fost cvorum, iar consiliul local nu s-a constituit. Primarul ne spune că are bani să facă investiţii în comună, dar nu poate deoarece chestiunile astea politice blochează orice proiect”, mai spune Tiuch.
De cealaltă parte, secretarul coordonator al PNL Timiş, Marian Vasile, susţine că situaţia este un pic diferită.
„În şedinţa de constituire de astăzi s-a spus clar faptul că aceste confirmări din partea filialei PNL Timiş nu sunt necesare, sunt opţionale. Reprezentantul prefecturii, prezent la şedinţă, a ţinut să sublinieze acest aspect. Chiar şi aşa, viitorii consilieri locali PNL s-au retras din sală, iar viitorii consilieri locali PDL nici nu au fost în sală. Ca atare nu a fost cvorum şi se amână şedinţa de constituire a noului consiliu local”, a afirmat Vasile.
Acesta a precizat că în acest moment negocierile dintre PNL şi PDL continuă şi de aceea şedinţa Consiliului Local Săcălaz nu a avut loc, însă nu a negat că există o diferenţă de opinii între liberalii din Săcălaz şi conducerea judeţeană a partidului.
„Noi dorim să avem o construcţie sănătoasă pe partea dreaptă şi momentan negociem – PNL cu PDL – formula atât politică, cât şi administrativă pe care vrem să o coagulăm şi care vrem să fie foarte puternică, cu ţintă inclusiv pentru alegerile din 2016. E clar că PSD, inclusiv prin primarul actual îşi doreşte păstrarea fostei situaţii de control la nivelul consiliului local din localitate. (…)La momentul actual există o percepţie diferită asupra lucrurilor pentru că, e firesc, colegii PNL din organizaţia locală îşi doresc poziţia de viceprimar. Dar noi, la nivel judeţean, trebuie să ne gândim la construcţia macro, o construcţie în primul rând de dreapta, puternică, în Timiş. (…) Consilierii liberali au părăsit sala deoarece s-au gândit să facă totul la pachet să nu fie alte discuţii. Dacă PDL era deja afară, era firesc să fie şi PNL afară. Având în vedere că lucrurile nu erau foarte conturate”, a explicat Vasile.
Rămâne de văzut care va fi rezultatul negocierilor la nivel judeţean între PNL şi PDL şi cum vor afecta acestea administraţia locală din Săcălaz.
Articole pe aceeași temă:
PDL obtine cele mai multe mandate in Consiliul Local Sacalaz si postul de primar la Criciova
Citiți principiile noastre de moderare aici!