Profesorii devin titulari pe post, adică angajați pe perioadă nedeterminată (cu 18 ore pe săptămână – normă întreagă), atunci când iau examenul de Titularizare și există și posturi pentru materia pe care o predau și iau notele cele mai mari dintre cei care concurează. Mai trebuie să aibă și alte examene „luate” la activ, adică Definitivatul și alte etape ce trebuie parcurse. La Titularizare, însă, se întâmplă ca nu toți să „prindă” un post, chiar dacă au nota la examen peste sau egală cu 7. De altfel, mai degrabă se întâmplă să „nu prindă”… Atunci, cei care au luat Titularizarea, dar nu au luat postul, devin profesori suplinitori, fiind angajați pe perioadă determinată (un an), cu șase ore aici, 10 dincolo și două la 30 de kilometri, pentru a-și face o normă întreagă de 18 ore. După scurgerea unui an au două posibilități. Prima este să mai dea o dată Titularizarea, să ia notă mare și este posibil să… nu aibă post… A doua – să se titularizeze pe un post care s-a eliberat între timp în școala unde au ore – adică să-și facă un dosar, o decizie a consiliului de administrație al școlii cum că primesc profesorul în rândurile lor, nota peste sau egală cu șapte la Titularizare (valabilă șase ani din momentul examenului) și un alt „vraf” de documente cu care trebuie să se prezinte la Inspectoratul Școlar Județean pentru a li se aproba cererile și a deveni titulari pe post, în școală.
Marți, de dimineață, aproximativ o sută de profesori trebuiau să vină cu dosarele la Inspectoratul Școlar Județean Timiș, dar nu le puteau depune. Cauza? O directivă venită luni seara din direcția Ministerului Educației care interzice, temporar, acest lucru. Practic, articolul 253 din Legea Educației, care le dădea dreptul suplinitorilor să fie titulari pe post în școală, nu mai este „valabil”, cel puțin la această oră…
„În Legea Educației din 2011, articolul 253, care spunea că toate cadrele didactice care au participat la un examen de Titularizare, au luat peste șapte (nota minimă) și sunt încadrate pe un post care în următorii patru ani este compus dintr-un număr de 18 ore (este viabil), cu acordul consiliului de administrație, având și Definitivatul luat, se pot titulariza. De acest articol au beneficiat foarte multe cadre didactice în perioada 2011 – 2019. În 2014, articolul a fost atacat la Curtea Constituțională, de către președintele României, iar la momentul respectiv a fost respinsă cererea de neconstituționalitate. În 2018, Iohannis a atacat din nou acest articol la Curtea Constituțională, iar în 18 iulie a fost emisă decizia Curții Constituționale cum că acest articol din lege este neconstituțional. Când în toamnă s-a întocmit calendarul de mișcare al cadrelor didactice, articolul a fost cuprins în legislație, nu a fost scos, noi, la momentul respectiv, am înțeles că ne putem titulariza pe baza acestui articol. Am întocmit dosarul, am obținut acordul școlilor, și astăzi ar fi trebui să fie prima zi în care putem merge cu dosarele pentru a le înregistra la Inspectorat și urma să ne titularizeze pe post. Aseară, inspectoratele au primit un mail de la Minister cum că nu se mai primesc dosare. Trebuia să fie precizat acest lucru înainte, de la începutul anului școlar”, ne-a declarat o profesoară din Timiș aflată în această situație, care dorește să-și păstreze anonimatul.
Cei de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș așteaptă clarificări de la Ministerul Educației în legătură cu această situație.
„Deocamdată nu preluăm astăzi dosare. Așteptăm o poziție oficială a Ministerului Educației. Dumnealor ne-au transmis că vor veni cu precizări. Este vorba despre aproximativ o sută de cadre didactice din Timiș care sunt în această situație. Sunt convinsă că se va identifica o soluție la nivelul Ministerului Educației, a Guvernului, o soluție optimă”, a declarat inspectorul școlar general de Timiș, Aura Danielescu, pentru Tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!