Pe Calea Șagului au fost îndepărtate deja schelele de la unele blocuri care au fost reabilitate termic cu fonduri de la Uniunea Europeană, de la primărie și de la asociațiile de proprietari. Oamenii s-au plâns deja că vopseaua folosită este cam sumbră, mai ales atunci când afară nu este senin.
Primarul Nicolae Robu le dă dreptate și spune că… cei care au implementat proiectele nu au ținut cont de indicațiile lui. Așa că blocurile vor rămâne așa, până când vor fi revopsite.
„Le-am văzut și eu și nu îmi plac. Proiectele au fost făcute în pripă, ca să putem accesa fondurile europene altfel. Regulamentul cromatic, la acel moment, încă nu era adoptat, dar eu am dat dispoziții să se folosească numai culori pastelate, culori senine. Din păcate, dispozițiile mele nu au fost respectate, Direcția noastră de Urbanism nu a fost suficient de vigilentă să facă observații proiectantului în privința culorilor și ne-am trezit abia când s-a trecut la vopsit… Ele pot fi revopsite la un moment dat, dar deocamdată rămân așa”, a declarat, pentru Tion.ro, primarul Timișoarei.
Potrivit Regulamentului cromatic, în cazul clădirilor din cartiere este interzisă zugrăvirea fațadelor în culori „saturate, stridente, închise”, la imobilele cu mai mult de patru nivele acceptându-se doar culori deschise, pastelate.
În ceea ce privește clădirile din zonele istorice, culorile se aleg în funcție de configurația fațadei, respectând elementele decorative specifice. Sunt permise, așadar, culorile în care clădirile din Timișoara aveau tratate inițial fațadele – ocru, crem, verde deschis, nuanțe de gri, potrivit regulamentului. Totodată, acesta interzice colorarea parțială a fațadelor, indiferent de zona din oraș în care sunt amplasate imobilele.
La nivelul Primăriei Timișoara a fost înființată o Comisie de Estetică Urbană, care are ca atribuție principală analizarea din punct de vedere estetic și emiterea de avize pentru propuneri de zugrăvire a fațadei care nu se încadrează în regulament, dar are au potențial estetic și pentru propuneri de zugrăvire a fațadei pentru clădirile clasate ca monumente, ansamblu sau sit.
Din comisie fac parte viceprimarul Dan Diaconu, care este președinte, arhitectul șef al orașului – Sorin Ciurariu, decanul Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Politehnica – prof. dr. arh. Ioan Andreescu, reprezentantul Direcției pentru Cultură Timiș – arh. Raluca Pescar, președintele Fundației Interart Triade – Sorina Jecza, arhictectul Lavinia Popa și lectorul univ. Corina Nani din cadrul Facultății de Arte Plastice.
De la constituirea ei, din iulie 2015, Comisia de Estetică Urbană a avizat favorabil două solicitări privind realizarea de lucrări la două imobile din Timișoara, de pe str. Eugeniu de Savoya, nr. 13 și 22.
Zeci de blocuri din Timișoara au intrat în șantier anul trecut, lucrările desfășurându-se cu fonduri europene – 60%, cu fonduri de la bugetul local – 40% și cu fonduri de la asociațiile de proprietari – în funcție de veniturile familiilor beneficiare. Primăria derulează cinci proiecte pentru eficientizarea energetică, pentru reabilitarea a 51 de blocuri, de pe principalele artere ale orașului, valoarea totală a proiectelor fiind de aproximativ 10 milioane de euro. Municipalitatea nu va putea deconta însă toate lucrările, așa că cele neefectuate până la 31 decembrie 2015 – pentru care erau promise fonduri europene, vor trebui plătite cu bani din bugetul local.
Au fost puși deoparte deja 18,3 milioane de lei în acest sens, însă e posibil ca suma să fie mai mică. În orice caz, lucrările au fost oprite, din pricina vremii, ele urmând să fie reluate de îndată ce se va încălzi afară. Potrivit reprezentanților primăriei, odată reluate lucrările, schelele vor dispărea de pe blocuri în aproximativ patru săptămâni.
Articole pe aceeași temă:
Atentie, a intrat in vigoare Regulamentul privind identitatea cromatica a cladirilor din Timisoara!
Citiți principiile noastre de moderare aici!