Bugetul consolidat al Municipiului Timișoara pentru anul acesta este de 1.422.244.950, după o creștere a veniturilor proprii, însă această creștere este anulată în cea mai mare parte de măsurile impuse prin Legea Bugetului de Stat 50/2019, potrivit căreia unitățile administrativ teritoriale sunt obligate să suporte din veniturile proprii cheltuielile cu finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav, susțin reprezentații primăriei. Diferența în minus este de peste 20 de milioane de lei.
Veniturile proprii sunt influențate negativ și de măsurile reglementate de OUG 114/2018, potrivit căreia, începând cu 2019, categoriile de venituri din ramura construcții sunt scutite de la plata impozitului de venit.
Învățământul beneficiază de aproape 100 de milioane de lei, iar sănătatea de aproximativ 80 de milioane de lei, pentru funcționare și investiții. Asistența socială beneficiază de aproape 120 de milioane de lei, devenind după modificarea legislației unul dintre cele mai costisitoare domenii de activitate, susțin oficialii PMT.
Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, cele mai importante investiții în sănătate sunt corpul B al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” și noul corp de extindere pentru Spitalul Municipal, pentru laboratorul de radioterapie. Dacă vorbim despre educație, sunt prevăzute lucrări de reabilitare sau construcție și extindere la peste 20 de școli și grădinițe.
Sectorul transporturilor beneficiază de peste 200 de milioane de lei pentru funcționare și investiții.
La Spații Verzi, pe primele locuri sunt reabilitarea Parcului Civic și finalizarea lucrărilor la reabilitarea Parcului Central și noul skatepark al orașului, de la marginea Parcului Central.
Sume destul de importante sunt alocate celor trei complexuri sportive din Calea Lipovei (execuție), Calea Șagului și Calea Buziașului (proiectare). Primăria mai alocă bani și pentru sala polivalentă a UPT de pe str. Podeanu, aflată de ani buni în construcție.
Pentru programul de reabilitare a clădirilor istorice cu fonduri de la bugetul local sunt alocați 4 milioane de lei.
Ca investiții noi, avem Pasajul Solventul și Podul Jiul, care, potrivit oficialilor PMT, vor intra în execuție în acest an. De asemenea, apar și modernizarea și extinderea străzii Mareșal Constantin Prezan, a Bd. Sudului și Inelul IV – tronsonul Lipovei – Măcin, precum și str. Grigore Alexandrescu.
Bugetul Timișoarei pe anul 2018 a fost de 1,37 miliarde de lei.
Dezbaterea publică pe marginea proiectului de buget are loc marți, 23 aprilie, la ora 14, în sala de consiliu a PMT. Cei interesați se pot adresa și în scris, la adresa de e-mail camelia.crisan@primariatm.ro, până în 22 aprilie, sau Direcției Secretariat General – Serviciul Administrație Locală.
Studii pentru metrou, autostradă pentru biciclete, fântână muzicală, dar și investiții serioase
Reprezentanții Primăriei Timișoara au pregătit și o listă de investiții pentru anul 2019. Programul de dezvoltare cuprinde sume mari pentru unele lucrări începute deja, dar și investiții noi. Sunt foarte mulți bani alocați pentru studii, inclusiv pentru un metrou și pentru o autostradă pentru biciclete, dar și pentru fântâni ornamentale și fântâna muzicală dorită de Robu încă din 2012.
77,5 milioane de lei pentru transporturi
Primăria Timișoara anunță investiții serioase în infrastructură. Încep așadar lucrările pentru linia nouă de tramvai Solventul-Gara de Nord, căreia PMT i-a alocat 469.000 de lei din buget, atât pentru PT, cât și pentru execuție. Pentru reabilitarea liniilor de tramvai de pe Calea Bogdăneștilor sunt puși deoparte 61.400 de lei, iar pentru cele de pe Bd. Cetății 100.000 de lei. Apar însă sume frumoase pe credite de angajament.
14,2 milioane de lei dă primăria pe 2019 pentru reabilitarea tramvaielor vechi transformate în tramvaiele Armonia, 4,69 milioane de lei pentru cele 20 de minibuze cumpărate și 1 milion de lei pentru tramvaiele noi pentru care a depus proiecte pe fonduri europene.
Apare și o ambarcațiune în bugetul PMT, pentru care municipalitatea a alocat 233.000 de lei, iar 140.000 de lei sunt puși deoparte pentru o proiecție holografică a Porții Cetății.
Bani frumoși pe studii se duc și la capitolul transporturi: 708.520 lei. Primăria vrea PT pentru un institut de cercetări în sisteme inteligente de transport – 293.520 lei, un centru administrativ, spații întreținere și depozitare, piste pentru ateliere biciclete STPT pe str. Gării, un proiect mai vechi al fostei RATT – 170.000 lei.
Studii pentru autostrăzi pentru biciclete și metrou
Administrația Robu se laudă de ani de zile că le face condiții mai bune bicicliștilor din Timișoara, iar acum iese în față cu un nou proiect, o „autostradă pentru biciclete”, pe relația E-V, respectiv pe relația N-S, pentru care alocă 100.000 de lei pentru un studiu de prefezabilitate.
Nicolae Robu nu renunță nici la ideea metroului, pentru care mai alocă 145.000 de lei, tot pentru un studiu de prefezabilitate pentru realizarea unui sistem de transport în comun de tip metrou.
20,4 milioane de lei se duc pe drumuri și poduri: Podul Eroilor – 1,4 milioane de lei buget local și 2,9 milioane de lei PNDL buget de stat, Podul Dragalina – 2 milioane de lei buget local și 6,2 milioane de lei PNDL buget de stat, Pasaj Popa Șapcă – 351.770 lei buget local.
Ca lucrări noi, PMT alocă 2,49 milioane de lei pentru noul pod peste Bega din prelungirea străzii Jiul și 4,1 milioane de lei pentru Pasajul inferiori Solventul. Alte 726.100 de lei sunt pentru studii: SF+PT Pod Jiul, SF+PT Solventul, SF+PT Pasarelă Îndrăgostiților Parcul Copiilor, DALI+PT Reabilitare Pod Mihai Viteazu, DALI+PT Reabilitare Pod Iuliu Maniu, DALI+PT Pasarelă str. Gelu – str. Crizantemelor și alte studii și proiecte.
Pentru reabilitarea străzilor sunt alocate 35,2 milioane de lei: 2,8 pentru lărgirea la patru benzi a Căii Martirilor, 9.660 lei pentru amenajarea străzii Edgar Quinet, care a fost realizată deja, 859.660 lei pentru PT+execuție sistematizare str. Versului, 3,9 milioane de lei pentru amenajarea Inelului IV, sector str. Măcin – str. Constructorilor și racord la str. Demetriade, 1,56 milioane de lei pentru amenajarea str. Gr. Antipa – Margaretelor.
Pentru lucrări noi sunt alocate 21,2 milioane de lei: PT+execuție utilități bloc locuințe ANL str. I. Ionescu de la Brad – 364.000 lei, două străzi noi între Popa Șapcă, Calea Aradului și str. Oituz – 4,4 milioane de lei, modernizare str. Grigore Alexandrescu între Calea Torontalului și Calea Aradului – 2,1 milioane de lei, amenajare drum de legătură între Calea Moșniței și DC149 Drumul Boilor – 4,1 milioane lei, modernizare și extindere la patru benzi str. Mareșal C-tin Prezan – Venus – 1,56 milioane de lei, modernizarea străzilor din piatră cubică – 1,95 milioane de lei, amenajare drum de legătură între str. Aurel Pop și Calea Torontalului – 100.000 lei, PT+execuție Bd. Sudului – 4,5 milioane de lei, amenajare Inelul II de circulație sector cuprins între Str. A. Demetriade și Bd. Pestalozzi, construire pod rutier și pod pietonal peste Canalul Bega – 2 milioane de lei.
Pentru studii sunt alocate 4,8 milioane de lei: reabilitare Piața Victoriei – 364.570 lei, modernizare străzi zona Xenopol, Banul Severinului-Mickiewicz, modernizare străzi zona Orăștie-Alpiniștilor, amenajare str. Spătarul Nicolae Milescu, viabilizare zona de locuințe Ovidiu Balea, amenajare străzi zona Blașcovici, extindere Pictor Zaicu-Demetriade, reabilitare str. Gospodarilor, Apicultorilor și Cehov, extindere la patru benzi Calea Buziașului, actualizare SF modernizare și extindere Bd. Sudului tronson Podeanu-L. Rebreanu, extindere la patru benzi Ovidiu Balea, amenajare zona Procopiu, amenajare str. Paul Constantinescu, amenajare zona Emanuel de Martonne, amenajare drum de legătură între Aurel Pop și Calea Torontalului, SF Inel IV tronson Calea Buziașului – malul stâng Bega, SF Inel IV tronson malul stâng Bega – Calea Lugojului, SF Inel IV tronson Lugojului – Măcin, SF Inel IV tronson Calea Sever Bocu – str. Armoniei, SF Inel IV tronson str. Cloșca – Calea Bogdăneștilor, SF modernizare și extindere Ovidiu Cotruș, SF+PT viabilizare zona de locuințe ANL str. Chișosdei, zona Calea Urseni, amenajare zona Kuncz, alte studii și proiecte parcări și alte studii și proiecte drumuri.
Mai apar în lista primăriei și extinderea și reabilitarea clădirii de pe Vasile Alecsandri 1 – 3,49 milioane de lei din bugetul local, reabilitarea fațadei și înlocuirea tâmplăriei la clădirea primăriei – 500.000 de lei din bugetul local și 8,44 milioane pe credit de angajament, reabilitarea camerei 30 din clădirea primăriei – 100.000 de lei din buget și 617.000 de lei pe credit de angajament, echipament de monitorizare și măsurare topografică video aeriană tip dronă – 50.000 lei din bugetul local, terminal mobil cu localizare prin poziționare globală – 102.000 de lei din buget, sistem infogeorgrafic de administrare a PMT pentru registrul spațiilor verzi – 350.000 lei din buget și 1,39 milioane de lei pe credit de angajament, monitorizarea video a unei porțiuni a canalului bega și a unei părți a zonei centrale – 1,76 milioane de lei din buget, studii de fezabilitate și proiecte pentru un sistem de supraveghere video a rampelor clandestine de deșeuri – 504.000 lei din bugetul local.
Învățământ
La capitolul învățământ, PMT alocă bani pentru extindere în regim P+1E a Grădiniței PP 26 – 43.000 lei din buget, reabilitare termică prin montare termosistem pe fațada Grădiniței PP27 – 306.000 lei din buget, reabilitare termică prin montare termosistem pe fațada Grădiniței PP 11 – 368.000 lei din buget, achiziție imobil str. Odobescu 56 în care funcționează Grădinița cu program prelungit 14 – 272.000 lei din buget și 1,5 milioane de lei pe credit de angajament. Jumătate de milion de lei sunt alocați pentru studii de prefezabilitate și studii de fezabilitate: extindere Grădiniță PP33, reabilitare Grădiniță PP26, reabilitare Grădiniță PP5, reabilitare Grădiniță PP6, reabilitare Grădiniță PP48, extindere și refuncționalizare Grădiniță nr. 46/A, reparații capitale și împrejmuire Grădinița Carla Peltz, expertizare și reconstituire Carte Tehnică la grădinițele PP22, PP27, PP48 și PP53.
Municipalitatea continuă cu bani din bugetul local lucrările începute la sala de sport a Școlii Gen. 18 – 798.450 lei din bugetul local, la extinderea Școlii Gimnaziale 16 – 3,4 milioane de lei buget local, 3,3 milioane de lei PNDL bugetul de stat și 104.000 lei credite de angajament, precum și la reabilitarea acoperișului tip șarpantă de la Școala Gimnazială 19 – 236.000 lei bugetul local.
Ca lucrări noi, PMT alocă fonduri pentru mansardarea Școlii 25 – 1,41 milioane de lei buget local și 1,34 milioane de lei PNDL buget de stat, reabilitarea termică a fațadei Școlii 25 – 419.000 lei buget local, reabilitarea termică a fațadei Școlii 24 – 585.000 lei bugetul local, reabilitare termică a fațadei Școlii Gen. 2 – 484.410 lei buget local.
Și aici sunt alocați bani frumoși pe studii de fezabilitate – 990.000 de lei: SF+PT corp la Școala Gimnazială 13 – 81.000 lei buget local, DALI+PT extindere corp Școala Gen. 7 – 132.800 lei buget local, extindere SF+DALI+PT Școala Gen. 27 – 192.780 lei buget local, expertiză+DALI reabilitare Școala Gen. 19 – 54.000 lei buget local, expertizare și reconstituire Carte Tehnică la imobilele școlilor Gimnazială 2, Gen. 12, Gimnazială 21, Gimnazială 24, Gen. 27 – 504.000 lei buget local și 207.910 lei credit de angajament, precum și SF+DALI construire clădire pentru relocare centrală termică și modificare instalații aferente la Școala Gimnazială 20 – 25.000 lei buget local.
Continuă și lucrările pentru reabilitarea construcțiilor și instalațiilor la atelierul de la Colegiul Tehnic Regele Ferdinand – 85.000 lei buget local, precum și pentru mansardarea Liceului Vlad Țepeș – 907.660 lei buget local și 329.360 lei PNDL buget de stat.
Primăria Timișoara alocă 3 milioane de lei din bugetul local și trece 59,2 milioane de lei din credit de angajament pentru construirea corpului 2 al Liceului Teoretic Nikolaus Lenau de pe str. Popa Șapcă 5. Pentru extinderea Colegiului Tehnic Regele Ferdinand sunt alocați 500.000 lei din bugetul local și 2,5 milioane de lei pe credit de angajament, 420.000 lei din bugetul local pentru reabilitarea corpului A al Liceului W. Shakespeare; 2,54 milioane de lei din buget și 5 milioane de lei pe credit de angajament pentru reabilitarea școlii de pe str. Regele Carol 11 colț cu Dragalina 8, care a fost afectată de furtuna din septembrie 2017 și în care ar trebui să funcționeze și Liceul de Arte Plastice; 1,59 milioane de lei din buget și 12 milioane pe credit de angajament pentru PT+reabilitare fațade și învelitoare la Colegiul I.C. Brătianu; precum și 500.000 de lei din buget și 7,6 milioane de lei pe credit de angajament pentru reabilitarea internatului Liceului Henri Coandă.
Pentru rata pentru clădirea în care funcționează Colegiul Național Bănățean și Liceul Teoretic D. Obradovici, PMT plătește 17,2 milioane de lei din bugetul local anul acesta, iar 390.000 de lei din buget și 1,5 milioane de lei pe credit de angajament se duc pentru achiziția imobilului în care funcționează cantina și spălătoria Colegiului Tehnic de Vest. 703.000 de lei din bugetul local sunt investiți în construcții modulare pentru șase săli de clasă pe amplasamentul Liceului Waldorf.
Alte 2,76 de milioane de lei se duc pe studii: pentru reabilitarea acoperișului și fațadele de la Colegiul Bănățean, pentru reabilitarea Liceului N. Lenau (fost Colegiul Ion Mincu), pentru reabilitarea termică construcții și instalații la aceeași clădire, pentru reabilitarea acoperișului sălii festive de la Colegiul C.D. Loga, pentru bazin de înot și spații conexe la CNB – fosta PP14, sală de sport la Liceul Vlad Țepeș, instalație climatizare Liceul Grigore Moisil, extindere Colegiul Economic, reabilitare Colegiul Ion Vidu, reabilitare termică Colegiul Ana Aslan, reabilitare internat Colegiul Electrotimiș, reabilitare fațade și acoperiș Liceul Pedagogic Carmen Sylva și altele.
Sănătate
La capitolul sănătate, PMT alocă 3,4 milioane de lei din bugetul local pentru stație de epurare și ape uzate și lucrări rutiere de incintă la Spitalul Victor Babeș, 30.000 de lei pentru modernizarea stației de abur de la același spital, 791.000 de lei pentru reabilitarea Clinicii ORL a Spitalului Municipal, 2,7 milioane de lei pentru laboratorul de radioterapie al Spitalului Municipal și 11 milioane de lei pentru extinderea corpului B al Spitalului Louis Țurcanu, plus 56,3 milioane de lei pe credit de angajament.
Se vor face și lucrări noi în sănătate: reabilitare fațadă și tâmplărie Ambulator Spitalul de copii – 330.000 lei buget local și 1,6 milioane pe credit de angajament, extindere și modernizare ansamblu construit existent la Spitalul Victor Babeș – 100.000 lei buget local și 32,8 milioane de lei pe credit de angajament și refuncționalizare, reabilitare și realizare pasarelă circuit septic la corpul vechi al Spitalului Louis Țurcanu – 244.000 lei din buget și 6 milioane de lei pe credit de angajament.
32,3 milioane de lei se duc pe dotări. Astfel, pentru Spitalul de copii sunt alocate 8,4 milioane de lei, pentru Spitalul Municipal 12,6 milioane de lei și 9 milioane de lei pentru Spitalul Victor Babeș.
2,3 milioane de lei sunt alocate pentru studii și documentații.
Cultură
Primăria Timișoara alocă 30 de milioane de lei pentru cultură din bugetul local și 70 de milioane de lei pe credit de angajament. Continuă lucrările la Palatul Culturii, neîncepute de altfel, pentru care au fost alocate 5 milioane de lei din bugetul local și 227.000 de lei pe credit de angajament.
PMT vrea să reabiliteze scena de spectacole din Parcul Rozelor – 483.000 lei și a alocat 1 milion de lei pentru refuncționalizarea fostei clinici de Dermatologie de pe str. Mărășești, plus 23,3 milioane de lei pe credit de angajament. De asemenea, 300.000 de lei au fost puși deoparte pentru reabilitare termică și reamenajarea parțială a parterului corpurilor A1, A2 și B ale clădirii Operei, la care se adaugă 6,6 milioane de lei pe credit de angajament.
Pentru dotări, Teatrul German primește 495.820 lei, Teatrul Maghiar 1 milion de lei, iar Filarmonica Banatul 1,1 milioane de lei.
Și cultura are bani frumoși puși deoparte pentru studii de fezabilitate: 3,1 milioane de lei. Sunt bani pentru documentațiile necesare reabilitării cinematografelor Timiș, Dacia, Victoria, Fratelia, pentru Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment Multiplexity (610.000 lei), pentru Turnul de apă din Iosefin (277.000 lei) sau pentru consolidarea și refuncționalizarea sălii de spectacole a Sinagogii Fabric (200.000 lei).
50.000 de lei sunt puși deoparte pentru realizarea replicii din bronz a Bustului E. Ungureanu care lipsește de câțiva ani din Piața Huniade.
Sport
Primăria continuă investiția în sala polivalentă a Universității Politehnica de pe str. Podeanu, căreia îi alocă 2 milioane de lei anul acesta și 11,9 milioane de lei pe credit de angajament.
La capitolul lucrări noi apar complexul sportiv din Lipovei – 2 milioane de lei din bugetul local și 22,2 milioane de lei pe credit de angajament, dar și un sistem de iluminat cu LED la Sala Olimpia – 302.000 lei.
Pe studii și proiecte se duc 2,2 milioane de lei: SF+PT complex sportiv Lipovei – 84.350 lei, SF+PT complex Calea Buziașului cu tot cu stadionul de rugby/fotbal – 286.790 lei, SF+PT complex sportiv Calea Șagului – 228.600 lei, SF+PT bază sportivă de antrenament zona Stadion str. Cerna – 80.000 lei, SF amenajare terenuri de sport multifuncționale de minifotbal/baschet/handbal – 80.000 lei, DALI+PT reabilitare loc de joacă cu teren betonat existent în loc de joacă cu suprafață sintetică teren baschet/streetball în incinta Parcului Frații Constantin str. Uzinei – 35.000 lei și DALI+PT reabilitare bază sportivă Stadion rugby str. Pictor Aman – 225.600 lei.
1 milion de lei se duc pe dotări: Sala Olimpia – 151.870 lei, Complex Sportiv Bega – 390.400 lei, Stadion rugby str. Pictor Aman – 458.000 lei și Baza sportivă Adrian Stoicov – 40.350 lei.
Pentru întreținerea grădinilor, parcurilor și a zonelor verzi ori a bazelor sportive și de agrement sunt alocate 9,8 milioane de lei din bugetul local și 4 milioane de lei pe credit de angajament. Apar aici Balta Lămâița (6.550 lei), Parcul Central (3,1 milioane de lei), Parcul Alpinet (30.950 lei).
Pentru pista de skateboard din Parcul Central sunt alocate 2,4 milioane de lei, pentru Parcul Civic 3,7 milioane de lei, iar 421.250 de lei se duc pe studii și documentații. Apare pentru prima dată în bugetul Timișoarei, după mulți ani, o investiție pentru Grădina Zoologică: SF pentru amenajare habitate feline mari (lei și tigri) – 48.200 lei.
Religie, asistență socială, locuințe și fântâni
Pentru capitolul religie PMT pune deoparte 839.980 de lei, majoritatea lucrări noi. Astfel, se dau 807.980 de lei pentru PT+ reabilitare instalație termică interioară și realizare punct termic la clădirea Bisericii Millennium.
Pentru asistența socială sut alocate 3,1 milioane de lei, iar pentru creșe 1,5 milioane de lei, majoritatea pentru studii: 148.780 lei construcție creșă str. Cocea, 148.780 lei construcție creșă zona de nord, 130.610 lei construcție și echipare pentru educație timpurie antepreșcolară Calea Bogdăneștilor, 100.000 lei pentru refuncționalizarea clădirii de pe Brediceanu 37A în creșă.
Pentru locuințe, servicii și dezvoltare publică sunt alocate 12,6 milioane de lei, din care 5,7 pentru dezvoltarea sistemului de locuințe: 4 milioane pentru reabilitarea clădirilor istorice proprietate privată în programul de ajutor al PMT.
Pentru fântâna ornamentală din Dacia sunt alocați 780.000 de lei, pentru fântâna cu pești sunt puși deoparte 724.000 lei, iar câte 50.000 de lei sunt alocați pentru fântânile ornamentale din Piața Bălcescu și din sensurile giratorii din Calea Lipovei, Selgros, iuliu Maniu, Praktiker, Michelangelo și altele. Vorbim despre șapte fântâni pentru care PMT a lansat deja licitațiile.
Apare din nou în bugetul local fântâna ornamentală muzicală dorită de primarul Nicolae Robu încă din 2012, pentru care alocă anul acesta 300.000 de lei din bugetul local și 18.000 de lei pe credit de angajament, atât pentru PT, cât și pentru execuție.
Cât despre fântâni cu apă potabilă, primăria vrea să construiască doar trei și alocă 75.000 de lei pentru studii: str. Munteniei colț cu M. Cernăianu, str. Cerna și str. Răscoala 1907 colț cu str. României.
Doar 690.560 lei sunt puși deoparte pentru iluminatul public, iar aproape jumătate din sumă se duce pentru iluminatul aleilor din Parcul Botanic – 312.570 lei.
Pentru prima dată apare Ceasul floral în bugetul Timișoarei, primăria alocând 17.900 de lei pentru expertiză și DALI+PT reabilitare.
Municipalitatea majorează cu 21 de milioane de lei capitalul social al Colterm, într-o nouă încercare de salvare a societății de termoficare.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/metroul-timisoarei-varianta-2019-cu-doua-linii-dumbravita-mosnita-noua-si-sagului-aeroport-harta-lui-robu/2229085
Citiți principiile noastre de moderare aici!