Muzeul Consumatorului Comunist, primul de acest tip din Europa de Est, și-a deschis porțile sâmbătă, 16 mai. Doritorii pot să viziteze colecția la subsolul de la Scârț Loc Lejer. Miile de exponate de aici conturează perfect atmosfera Epocii de Aur. Nu lipsesc sacoșele de rafie, televizoarele alb-negru, discurile cu povești sau cele cu melodii patriotice. Păpușile Arădeanca sunt și ele la loc de cinste, la fel cum sunt bicicletele „Pegas”.
Totul este amenajat sub forma unei locuințe, care are sufragerie, baie, camera copiilor și bucătărie. Muzeul este dedicat atât turiștilor străini, copiilor, dar și celor care au trăit din plin zilele în care stăteau la coadă cu plasa de rafie în mână sau aveau peștele de sticlă pus la loc de cinste pe televizor. De asemenea, Muzeul Consumatorului Comunist este unul interactiv, iar vizitatorii pot să atingă exponatele, să le pozeze și doritorii vor avea alături ”specialiști în Epoca de Aur”, care să le povestească despre ele.
„Să nu mă întrebați de unde mi-a venit ideea pentru că asta nu știu să vă spun. (…) Am strâns toate obiectele astea în cinci ani de zile, dar nu numai eu, ci și colegii, prietenii, oamenii care frecventează locul. Am căutat și în gunoaiele de pe străzi, când se face curățenia de toamnă sau de primăvară, pe la târguri, prin poduri, în absolut orice locuri în care ar putea să fie lucruri din astea. A fost o chestie colectivă. (…) Eu am început să strâng chestiile astea din cauza discurilor, colecționam discuri. Când eram copil ascultam discuri și cu muzică, și cu povești și pentru mine asta înseamnă perioadă. Pentru alții e mai reprezentativ peștele de pe televizor, bibelouri. Sunt câteva obiecte definitorii, cum ar fi sticla de lapte, care apare și în reclame și în clipuri muzicale. Eu aș spune că sticla de lapte e pe primul loc”, a declarat Ovidiu Mihăiță, fondatorul muzeului.
Tot el a explicat și ce reprezintă colecția: „Este un fel de recuperare a memoriei. Amintirile sunt în capul nostru, ele sunt obiecte, dar generează ceva în oameni. Noi nu batem moneda pe nostalgia acelei perioade, nu asta vrem. Dorim să păstrăm amintirea și o frântură de istorie care e foarte variată”.
Dacă unele dintre exponate sunt obișnuite și pot fi găsite cu ușurință în multe case din România, altele sunt cu adevărat rare și prin urmare sunt foarte valoroase, colecționarii fiind dispuși să plătească și sute de euro pentru. De asemenea, cei care doresc să contribuie la mărirea muzeului pot face acest lucru dacă mai au pe acasă obiecte din acea perioadă.
Muzeul poate fi vizitat gratuit, acceptându-se donații. Cei care nu au apucat încă să-l viziteze nu trebuie să-și facă griji. Ovidiu Mihăiță a spus că are de gând să-l țină deschis până când „se prăbușește casa” care-l găzduiește.
Articole pe aceeași temă:
Muzeul Consumatorului Comunist – primul din Europa de Est – se va deschide la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!