„Noi avem 94 de camere montate în 13 locații. În Piața Victoriei avem 20 de camere, putem să mărim, să facem și zoom, se poate scoate și de pe înregistrare dacă ne solicită organele abilitate. Durata de stocare este de 30 de zile, conform legii. De când funcționează camerele am avut un furt de piatră în Piața Badea Cârțan, o spargere a unei mașini pe Costache Negruzzi. Am văzut pe camere și am anunțat direct agenții de teren, cea mai apropiată patrulă s-a dus urgent. Hoții au fost prinși și au fost predați la secțiile de Poliție pentru continuarea cercetărilor”, a explicat Ionel Stanici, șeful Biroului Monitorizare Video din cadrul Poliției Locale.
Potrivit șefului Direcției Poliției Locale Timișoara, Dorel Cojan, prin Timișoara patrulează zilnic… 27 de polițiști locali, din care 16 agenți în centrul istoric.
„Avem patru patrule în Piața Operei, în jur de 16 polițiști în centrul istoric, pe trei schimburi. În tot orașul avem încă vreo 11 polițiști locali”, a declarat Cojan pentru tion.ro.
Primarul Nicolae Robu susține că sistemul de monitorizare video le va aduce mai multă siguranță timișorenilor, însă, din păcate, legile nu sunt atât de aspre precum ar trebui să fie.
„Poliția vede imaginile, trimite echipaje la fața locului și îi prinde pe răufăcători. Prezența acestor camere în oraș cu siguranță va conduce la o creștere a securității cetățenilor Timișoarei. Legile din țara noastră nu sunt suficient de aspre și nu sunt bine gândite, după părerea mea, încât din start să fie descurajate astfel de fapte antisociale, vandalismele, hoțiile și așa mai departe. Sunt foarte frecvente recidivele, tocmai din cauza faptului că legea este prea blândă. Poliția locală va asigura monitorizarea la camera de comandă și la tot ce se înregistrează pe banda informațiilor transmise de camerele video, se asigură acces și pentru Poliția Națională, pentru Jandarmerie și oricărei instituții a statului care este interesată de astfel de informații. Vom continua pe această linie, pentru că eu am convingerea că așa cum s-a întâmplat în alte orașe, în Londra, spre exemplu, dar și în multe alte orașe, unde s-a ajuns la o securitate a cetățenilor mai ridicată abia după ce s-a folosit această tehnologie. Nu ai cum să ai niciodată suficienți polițiști încât ei să fie în orice clipă prezenți în orice locație a unui oraș cât de cât mare, cum este Timișoara”, a explicat Robu.
Imaginile surprinse de camerele de supraveghere de prin oraș vor fi stocate 30 de zile, conform legii. Potrivit primarului, ele vor putea fi folosite și în instanță, tot conform legii.
„Aceste imagini sunt luate în considerare în instanță așa cum consideră judecătorii. Eu nu pot spune ce poate servi ca probă efectivă, ce poate servi doar ca un argument pentru susținerea unor anumite acuze”, a mai spus Robu.
Tion.ro v-a anunțat încă de acum trei zile că sistemul de supraveghere video implementat cu fonduri europene funcționează deja la Timișoara. Camerele video au fost amplasate pe stâlpi în 13 locuri din oraș: în piețele Unirii, Victoriei, Libertății, Sf. Gheorghe, 700, Badea Cârțan și Traian, dar și în zona unor instituții, cum ar fi Primăria Timișoara, Colegiul „C. D. Loga”, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, Liceul „Jean Louis Calderon”, Liceul „Nikolaus Lenau” și Liceul „Grigore Moisil”.
De lucrări s-a ocupat firma Backup Technology SRL, valoarea contractului fiind de aproximativ 1,4 milioane de lei, fără TVA, adică aproape 376.000 de euro. Camerele ar fi trebuit să funcționeze de anul trecut, primul termen de finalizare a proiectului fiind stabilit la… 16 aprilie 2015, contractul cu firma care a câștigat licitația fiind încheiat încă din august 2014. Autoritățile locale au așteptat însă să termine de implementat și proiectul de reabilitare a centrului istoric, realizat cu fonduri europene, camerele video fiind montate pe stâlpii de iluminat din piețele aflate în modernizare.
UPDATE. Șeful Poliției Locale s-a încurcat: 27 de patrule sunt zilnic prin oraș, nu 27 de polițiști locali!
Potrivit reprezentanților Poliției Locale, de fapt, pe Ordine Publică, prin Timișoara sunt 27 de patrule, nu 27 de polițiști locali. Dorel Cojan a revenit asupra declarației inițiale și a ținut să precizeze că în Timișoara sunt 54 de agenți. Direcția Poliția Locală Timișoara are 300 de angajați.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!