Timișoara s-a umplut iarăși de gunoaie, chiar în perioada în care primăria și Retim ar fi trebuit să desfășoare campania de curățenie de toamnă. Oamenii nici măcar nu s-au informat dacă va mai avea loc campania și s-au apucat să scoată lucrurile de care nu mai au nevoie la colț de stradă.
Cum s-a ajuns la această situație? Vechiul contract de salubrizare al orașului a fost împărțit în două: de o parte se ocupă de ADID Timiș – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, iar de alta primăria. Contractul dintre municipalitate și Retim expiră aproape de sfârșitul lunii octombrie, orașul riscând să rămână fără curățenie stradală, pentru că noua licitație încă nu a fost lansată. Abia în ședința de joi aleșii locali vor adopta noul caiet de sarcini pentru activitatea de salubrizare stradală, după care se va putea porni licitația.
Primăria scoate la licitație doar servicii de salubrizare stradală, adică măturatul, spălatul, stropitul și întreținerea străzilor și a trotuarelor, a parcărilor publice, a stațiilor STPT, a pasajelor, podurilor, pasarelelor, zonelor pietonale, piețelor volante, malurilor Begăi, pistelor de biciclete și curățarea rigolelor. Primăria a organizat deja o licitație, dar aceasta a fost un eșec total, pentru că prețul estimat era prea mare pentru serviciile dorite. Noul caiet de sarcini urmează să fie aprobat de consilierii locali, contractul fiind estimat la o valoare de 60 de milioane de lei.
Spre deosebire de vechiul caiet de sarcini, au dispărut rampele clandestine și transportul de moloz rezultat în urma construcțiilor, acestea fiind trecute în contractul dintre Retim și ADID. Prin urmare, și campaniile sezoniere de curățenie au devenit istorie. Cei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș spun însă că vor organiza alte campanii, mai dese, pentru colectarea deșeurilor voluminoase și pentru colectarea deșeurilor periculoase. Până acum însă, astfel de campanii au fost desfășurate în mai multe localități din Timiș, iar pe Timișoara încă nu a fost anunțată vreuna.
Noile reguli pentru noile campanii
În baza contractului cu ADID, compania Retim este obligată să organizeze o campanie de colectare a deșeurilor voluminoase la nivelul Timișoarei. Vor fi patru de astfel de campanii în fiecare an, ne-au spus cei de la asociație, iar timișorenii vor trebui să învețe să nu mai scoată lucrurile de care nu mai au nevoie pe străzi, ci să le arunce direct în containere puse de Retim în diverse locuri din oraș.
„Vom face campanii trimestriale, adică o dată la trei luni, cam de patru ori pe an. Vom aduna mobilier în mod special, dar și deșeuri periculoase. Campaniile vor fi anunțate din timp atât de noi, cât și de operator, care va stabili câte mijloace are disponibile. Timișoara a intrat în 7 august în operare, Retim mai are încă aproximativ două luni și jumătate să organizeze campania”, a explicat, pentru Tion.ro, directorul ADID Timiș, Romeo Ursu.
Noile campanii vor fi foarte diferite de cele vechi. Potrivit șefului ADID, vor fi stabilite câteva locuri unde oamenii vor putea duce gunoaiele, pe care le vor arunca direct în containerele Retim.
„Va fi exact cum desfășurăm în momentul de față pe celelalte localități: vor fi locații bine stabilite de comun acord cu primăria, vom conecta mai multe străzi și vor fi mașini amplasate, unde se vor prelua aceste deșeuri. Încercăm să acoperim necesitățile orașului”, ne-a mai spus Romeo Ursu.
Contractul dintre Retim și ADID a intrat în vigoare la începutul lunii august, Timișoara fiind cuprinsă în Zona 1. În baza acestuia, în Timișoara deșeurile reziduale se adună de două ori pe săptămână, în timp ce cele reciclabile doar o dată pe săptămână.
„Conform programului de colectare stabilit în caietul de sarcini, deșeurile reziduale vor fi colectate de două ori pe săptămână, iar deșeurile reciclabile vor fi ridicate o dată pe săptămână. În ceea ce privește colectarea deșeurilor din sticlă, aceasta se va realiza o dată la două săptămâni”, se arată într-o informare ADID. Pe străzile Timișoarei au fost amplasate deja mai multe clopote pentru colectarea sticlei – 453 de recipiente, cu o capacitate de 1.100 litri.
Deșeurile voluminoase sunt deșeuri solide de mari dimensiuni, de la mobilier la obiecte de uz casnic și sanitar și altele. În afara campaniilor de curățenie, acestea se pot preda la punctul de colectare al Retim de pe Calea Moșniței nr. 2, deschis de luni până sâmbătă între orele 8-20.
Până ce ADID va organiza o campanie de adunare a deșeurilor voluminoase, polițiștii locali deja nu mai știu pe unde să împartă amenzi. Timișoara se umple încet-încet de rampe clandestine de deșeuri. Din nou! Atenție! Sancțiunile pentru persoane fizice sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei, iar cele pentru persoane juridice între 1.000 și 2.500 de lei.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2088524″]
[related-post post_id=”2079362″]
[related-post post_id=”2108553″]
[related-post post_id=”2082991″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!