Consiliul local a aprobat, vineri, un regulament privind condiţiile în care se realizează accesul pe proprietatea publică sau privată a municipiului Timişoara în vederea instalării, întreţinerii, înlocuirii sau mutării reţelelor de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, modul de utilizare partajată a infrastructurii, precum şi măsurile privind construirea reţelelor în subteran.
Practic s-au introdus reglementări locale în acord cu Legea 154/ 2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice.
Proiectul de hotărâre aprobat vineri a fost dezbătut public, iar reprezentanţii municipalităţii spun că a existat şi o întâlnire cu operatorii.
„Pe terenurile aflate în proprietatea publică/ privată a municipiului Timişoara, s-au stabilit condiţiile în care se realizează montarea reţelelor de comunicaţii electronice, prin canale de cabluri special amenajate sau prin galerii de cabluri, dimensionate ţinând cont de reţeaua de distribuţie, cât şi de interconectarea cu celelalte zone. Infrastructura ce se va realiza va avea în componenţă cămine şi racorduri”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Prin noul regulament se interzice amplasarea de reţele noi de cabluri la nivel aerian. Se stabileşte că extinderea reţelelor de comunicaţii electronice şi modernizarea celor existente, aeriene, se vor realiza prin amplasarea/ relocarea în subteran. Cablurile amplasate pe stâlpi nu mai pot fi extinse.
Fiecare furnizor va avea dreptul să deţină cel mult două cabluri pe un stâlp.
În cazul clădirilor, se prevede ca montarea echipamentelor tehnice să se facă în subteran ori, după caz, în incinte sau în nişele construcţiilor. Se interzice amplasarea reţelelor pe elementele de faţadă ale imobilelor dinspre stradă.
Pe tot traseul reţelelor de comunicaţii amplasate în subteran trebuie să existe sisteme de identificare. Le fel, cele de pe stâlpi trebuie să fie marcate cu diferite culori, în funcţie de operator.
Ca să nu ne mai trezim în situaţia că unii refac drumuri şi trotuare, iar alţii le sparg după, regulamentul prevede că lucrările de construcţii pentru realizarea de reţele de comunicaţii se execută anterior sau concomitent cu cele de realizare/ extindere/ modernizare/ reabilitare a reţelei stradale, în funcţie de programele autorităţilor.
Autorizarea construirii de noi elemente de infrastructură subterană va fi permisă doar după 2 ani.
Furnizorii reţelelor publice de comunicaţii trebuie să-şi coordoneze lucrările de acces pe proprietatea publică.
Sunt prevăzute amenzi pentru nerespectarea regulamentului, de la 1.000 la 2.500 de lei.
Tarife noi şi încă o păsuire, până în 2017
Se introduc și noi tarife pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publică/ privată a municipiului Timișoara: 3 lei/m/an/cablu pentru rețelele amplasate aerian, pe stâlpi, și 5 lei/m/an pentru al doilea cablu deținut de același operator, 0,106 lei/100 cm³/an pentru canalizații sau rețele subterane deținute de persoane fizice sau juridice pe domeniul public, 2,5 lei/mc/an pentru cămine executate de persoane juridice pe domeniul public/privat al municipiului și 50 lei /mp/an pentru antenele montate pe imobile.
În cel mult 6 luni trebuie încheiate contracte cu operatorii, iar cine nu-şi achită taxele va plăti penalităţi.
„Nu punem în prim plan încasările pe care le vom face, ci punem în prim plan ducerea cablurilor în subteran. Avem deschiderea să acordăm şi înlesniri pentru cei care se mişcă mai bine în acest sens. Noi nu vom ezita, dacă va trebui să acţionăm şi prin tăiere”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Dacă printr-o veche hotărâre de consiliu local (HCL 184/28.04.2009) se prevedea obligativitatea ducerii în subteran a reţelelor de transmisii de date şi voce până la sfârşitul anului 2012, lucru care oricum nu s-a întâmplat, acum se introduce o nouă păsuire.
Între timp a început o amplă campanie de îngropare a cablurilor în oraş, o mulţime de străzi au fost sparte pentru astfel de operaţiuni, dar se mai acordă încă 2 ani.
„În termen de 2 ani de la data aprobării prezentului regulament, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice (…) vor reinstala reţelele aeriene desfăşurate pe raza municipiului Timişoara în canalizaţii subterane. La expirarea termenului (…), reţelele aeriene de comunicaţii vor fi desfiinţate pe cheltuiala furnizorului de reţele”, se arată în noul regulament aprobat
Reţelele de comunicaţii electronice trebuie declarate în 6 luni de la aprobarea regulamentului. Cele care rămân nedeclarate pot fi tăiate de primărie după 90 de zile de la expirarea termenului.
Trebuie să dispară de asemenea şi rolele de cabluri care rămân de regulă ca surplus pe stâlpi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!