Primarul Nicolae Robu anunța, la sfârșitul săptămânii trecute, că șantierul din centrul istoric s-ar putea închide la sfârșitul acestei luni. Ar mai rămâne de făcut doar finisajele. A fost pavată în totalitate și strada Mercy, la care se lucrează de fix un an.
În Piața Unirii, lucrările au intrat pe ultima sută de metri. Muncitorii contractați de primărie s-au apucat de centrul pieței, care nu va fi transformat prea mult. Potrivit proiectului de reabilitare, Piața Unirii își va păstra actuala configurație, dar va avea și mai multe elemente de noutate. Clincherul galben de pe aleile centrale nu va fi înlocuit, ne asigură oficialii primăriei, ci va fi recondiționat. A început deja, pe alocuri, scoaterea pietrei de pe alei.
În fața Domului, acolo unde arheologii au scos la iveală o alee pietonală austriacă, va fi așezată cărămidă roșie, pentru marcarea drumului vizibil și în fotografiile de epocă ale Timișoarei.
„Clincherul galben nu se schimbă, se va recondiționa. Cărămida roșie este pentru punerea în valoare a vestigiilor, pe cant, a drumului de pe vremea austriecilor, din fața Domului. Cărămida se va reface pe anumite porțiuni și puțin în fața muzeului. Recondiționare înseamnă că acolo unde e spart sau unde este afectat se înlocuiește”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
De asemenea, în zona Palatului Baroc, de exemplu, ar fi trebuit puse fotolii, piese care există din anii ’80 şi care au fost păstrate în muzeu. Din păcate, susțin reprezentanții primăriei, sunt prea degradate și le lipsesc… șezuturile.
„Fotoliile de la Muzeul de Artă sunt degradate și lipsesc șezuturile, ele au fost preluate în anii ’80, atunci când a fost reabilitată piața, și nu au fost puse niciodată în piață. Erau pentru a fi puse, dar Muzeul de Artă susține că nu au fost plătite pe vremea comuniștilor, nu pot fi eliberate de către muzeu. Avem, în schimb, patru fotolii de granit noi și cinci fotolii metalice”, ne-a mai spus Diaconu.
Potrivit reprezentanților primăriei, pe perimetrul pieței va exista și o fâșie de 80 de centimetri de pavaj, care va delimita conturul Pieței Unirii. În plus, la intersecțiile cu străzile pietonale vor fi lespezi de piatră mari cu inscripțiile Piața Unirii.
„În centrul celor patru desene circulare din pavaj se vor adăuga alte lespezi de piatră, circulare, cu diametrul de un metru, cu inscripții istorice. La intersecția aleilor, în cele două centre circulare se vor monta două pietre cu inscripții. Zona verde va fi reabilitată ca o «fântână urbană»”, a precizat Diaconu, care a dat asigurări că vor fi reabilitate și toaletele publice din Piața Unirii.
Va fi refăcut și soclul statuii Sfintei Treimi, iar fântâna din piață va fi și ea curățată, iar cei care vor dori să se relaxeze aici vor putea sta pe mai multe piese de mobilier urban.
Toate lucrările ar trebui să fie gata în 31 decembrie. Potrivit proiectului de reabilitare a zonei Cetate, străzile Sergent Constantin Mușat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu și Enrico Carusso, precum și piețele Sf. Gheorghe, Libertății, Unirii și Țarcului devin pietonale.
Totodată, vor fi pietonale și alte patru străzi din centrul istoric: Janos Bolyai, Dimitrie Cantemir, Augustin Pacha și Victor Vlad Delamarina, care sunt asfaltate de municipalitate.
Valoarea totală a proiectului de reabilitare a centrului istoric este de 65,5 milioane de lei, din care 42 de milioane vin de la Uniunea Europeană.
Articole pe aceeași temă:
Santierul din centrul istoric se inchide la sfarsitul lunii. Raman finisajele
Cum va arata Piata Unirii dupa reabilitare? Inscriptii in piatra si fotolii pentru relaxare
Citiți principiile noastre de moderare aici!