Trecerea de pietoni cu probleme de pe Calea Buziașului (prima după sensul de la AEM – n.r.) și cea din dreptul străzii Liniștei de pe Calea Lipovei sunt singurele care au fost iluminate suplimentare cu LED-uri de primărie. Municipalitatea nu are un proiect mare pentru o astfel de investiție, așa cum se întâmplă la Cluj, unde primarul Emil Boc a anunțat că iluminează suplimentar 113 zebre. Primăria Timișoara lucrează însă cu Poliția Rutieră pentru a afla care sunt cele mai periculoase treceri de pietoni din oraș.
S-a făcut deja o listă cu 16 astfel de zebre mai puțin vizibile din autoturisme, în zona cărora au loc frecvent accidente de circulație. Acestea sunt: Șt. O. Iosif – Soarelui, Stan Vidrighin – Detergenți, Stan Vidrighin – Cermena, Calea Martirilor – Apicultorilor, Budai Deleanu – Mangalia, Budai Deleanu – Vulturilor, Calea Aradului – Cugir, Calea Aradului – Felix, Corneliu Coposu – Delfinului, Pestalozzi – Calderon, Constantin Prezan – Crivaia, Torontalului – Felix, Lt. Ovidiu Balea – Piața de Gros, Circumvalațiunii – Nera, Dorobanților – Lalelelor și Demetriade – Gara de Est.
Zebra pe care a avut loc accidentul mortal marți noaptea nu se află în lista primăriei, pentru că este destul de luminată, ne-au dezvăluit oficialii PMT. De altfel, în imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum șoferul nu încetinește în apropierea trecerii de pietoni și nu o vede pe femeia care traversa regulamentar.
Detalii, AICI!
Trecerea de pietoni din Calea Buziașului a fost iluminată suplimentar în urmă cu două luni, iar primăria încă face teste acolo pentru a decide ce fel de leduri montează la alte zebre. Cât despre trecerea de pe Calea Lipovei, de la str. Liniștei, aceasta a fost supra-iluminată în urmă cu un an, ne-au dezvăluit reprezentanții municipalității.
Primarul Nicolae Robu ne spunea încă din aprilie că se așteaptă adoptarea bugetului pe anul 2019 și apoi se va trece la treabă.
„Așteptăm aprobarea bugetului și se dă drumul la această îmbunătățire a situației, pentru că mai ales acolo unde sunt două benzi pe sens sunt reale pericole ca șoferii să nu-i observe pe pietoni, mai ales când plouă, este întuneric și pietonii sunt îmbrăcați în culori închise. Va fi un anumit sistem, nu știu detalii, dar știu că eu am fost foarte mulțumit de iluminarea de pe Calea Sever Bocu, am primit foarte multe aprecieri de la cetățeni după ce s-a făcut iluminarea acelor treceri de pietoni și am cerut să facă așa peste tot. Directorul Culiță Chiș mi-a spus că este o soluție și mai bună și că în acest an vom ilumina trecerile din toate intersecțiile”, spunea edilul în aprilie.
Au trecut aproape șase luni de atunci și deocamdată primăria are doar o listă cu zebrele periculoase. De ce? N-a fost o prioritate, ne-a răspuns Nicolae Robu.
„Sunt făcute demult vreo două-trei treceri de pietoni, în Buziașului și Lipovei. Nu este suficient, însă avem alte priorități, nu putem să facem totul deodată”, a declarat primarul pentru TION.
Reprezentanții primăriei spun că modelul ales pentru trecerea de pietoni din Calea Buziașului este mai potrivit, astfel că de-o parte și de alta a străzii în dreptul zebrelor din lista de la IPJ se vor pune LED-uri mai puternice, care să bată direct pe trecerile destinate celor care se deplasează pe jos.
„Se vor instala la trecerile nesemaforizate și la trecerile unde s-au petrecut accidente. Este de fapt o baghetă cu LED-uri care se pune pe stâlpi, le cumpărăm direct de la producătorii locali”, ne-au dezvăluit oficialii PMT.
Primăria cumpără becurile de la Elba și îi roagă pe timișoreni să facă sesizări la instituția de pe C.D. Loga în cazul în care cunosc alte zebre periculoase care ar trebui supra-iluminate. Puteți suna la numărul de telefon de la Direcția de Drumuri – 0256408480 sau puteți depune o sesizare pe aplicația de mobil a PMT.
Articole pe aceeași temă:
Trecerile de pietoni periculoase din Timișoara vor fi iluminate mai intens, cu LED-uri
Trimite articolul
XPoti sa pui pe zebre si farul din Alexandria – daca soferul e cu nasul in telefon, sau pur si simplu nu il intereseaza ca trebuie sa opreasca tot va lovi pietonul.
Roxana, poate faci un articol despre trecerile de pietoni de la intersectia Catedrala – Filarmonica – Cinema Timis. Nici unul din cei 5 stalpi de deasupra trecerilor nu are nici macar corp de iluminat.
Nu cu leduri se luminează orașul. Noaptea este o bezna să-ți bagi degetele în ochi.
Exista limitatoare de viteza din beton care te obliga sa reduci viteza foarte mult, care odata ce sunt presemnalizate corespunzator nu iti distrug nici masina. Sunt foarte eficiente. Zilele trecute citeam pe pagina lui Alex Mihai Dascalu despre un astfel de proiect.bani aruncati pe tot felul de becuri si beculete total ineficiente
ati uitat de trecerea de pietoni de pe strada stefan cel mare spre str. st. o iosif , cea din curba la dreapta.
e cam in bezna
Extrem de periculoasa si prost amplasata ,neiluminata corespunzator,este si trecerea de pietoni de pe Oituz,din dreptul Facultatii de Arte.
Mai bine mai tarziu decat niciodata. Un lucru bun, sper sa se generalizeze.
Cum adica treceri periculoase? exista in alte tari treceri periculoase sau termenul de “mi-a sarit in fata pe zebra” dar oare romanul incult stie ce se intampla daca nu acorda prioritate la pieton. Tu ca sofer, trebuie sa lasi pietonul cu intentia de a trece, dar nu ca la noi e jungla, sta pietonul prost in fata la trecere, ca doara doara se opreste cineva. Doamne bine ar fi sa vina o razie, si toti care nu acorda prioritate sa ramana fara permis, asa cum zice legea. Ar fi in timisoara atat de multe masini ca acum 100 de ani. Puse camere la fiecare treceri, si daca nu lasa pietonul sa treaca, ramane fara permis. Ori se aplica legea aspru ori ramanem animale
SOferii sa fie mereu atenti si vigilenti la pietoni. Ii vad mereu trecand prin fata mea fara o grija sau macar sa se uite stanga dreaptade masina. Pietonii sa inteleaga ca pe trecere au prioritate nu devin instant din fier.
Pe anumite treceri as recomanda sa se faca trece in relief ; toata trecerea sa fie ridicata si sa fie semnalizata nu doar opritor in fata trecerii. Astfel in mod sigur nimeni nu trece cu mai mult de 30 la ora si nici nu risca sa isi strice masina plus astea rezista in timp nu trebuie schimbat opritorul la fiecare 6 luni.
Pe Str. Ardealului niciuna din trecerile de pietoni nu este iluminata corespunzator. Iluminatul public este la vreo 15m de strada, pe trotuar, doar pe o parte si ascuns de copaci. Strada si imprejurimile ei este intr-o bezna deplina.
De aceea a si murit o persoana pe trece acum 2-3 ani.
Nu ar fi rau sa se lumineze suplimentar toate trecerile de pietoni . Cea din Piata Balcescu pe strada Porumbescu e aproape in bezna .
Ce bine ca s-a montat deja aici, in Buziasului. Am fost prezent acum un an in dimineata aceea cand a fost accidentata mortal o femeie. Becurile de pe 3 stalpi consecutivi nu functionau, astfel ca intreaga zona era in bezna. Becurile si reclamele luminoase de la magazinele din zona incurcau si mai mult.
E clar ca atat soferii, cat si pietonii, trebuie sa fie mai atenti, insa si institutiile statului trebuie sa ia masuri asftel incat riscurile accidentelor sa scada cat mai mult. Iar daca niste LED-uri ajuta la acest capitol, pai n-ar fi trist ca pt cateva sute de lei sa riscam vietile oamenilor?
Ar trebui iluminate toate. Si cele neiluminate, fie semaforizate, fie desfintate
Trecerea de pietoni de pe Oituz este prost amplasata si prost iluminata ! Rog a fi verificata afirmatia,de experti de la Primarie si Tion ,ca se apropie vremea neprielnica,cu ploi zapada erc
Mai este asta nenorocita,Bvd Dâmbovița,între str Transilvania restaurant nora și str dreptatea
Cand le lumineaza, eu merg sa le fac poze si le pun pe FB.
Unde au mai vazut oamenii asa minunatie?
Multumim autoritatilor pentru aceasta mare realizare, in 2019. As dori sa se taie si panglici, sa fie efectul artistic mai mare (sa aiba matusa de la tara ce admira) .
“Avem alte prioritati, nu putem sa facem totul deodata”. Ba bolnavule mor oamenii pe trecerile de pietoni, biciclistii si pietonii nu mai sunt in siguranta, nu mai zic de oamenii cu handicap si parintii cu copiii in carucioare. Handicapatule, siguranta cetatenilor ar trebui sa fie prioritatea principala.
Numai 16 treceri iluminate in tot orasul? Oare viata oamenilor nu mai valoreaza absolut nimic? Cita economie la bani se mai face? Ar trebui iluminate ABSOLUT toate trecerile de pietoni din Timisoara. Indiferent daca acestea se afla in centru sau in cel mai marginas cartier.
Interesant ce zice robu: “avem alte prioritati”! Salvarea vietiilor nu este o prioritate pentru el!
Sa vi-l votati bai prostilor tot pe robu!
Sa nu mai zic ca multe din treceri trebuiau transformate prin pasaje in treceri sub sau supraterane.
Lucrarile astea de iluminat sunt prea reduse ca valoare si parandaratul nu poate fi mare si atunci de ce sa se complice cu ele, nu?
Unde sa mai punem ca daca iluminatul stradal ar fi bun si FUNCTIONAL nu mai ai nevoie de nici o iluminare suplimentara.
Trecerea de pietoni din Sagului dupa pod in fata platformei Incontro !
Trecerea de pietoni de pe Oituz,reprezinta un pericol public.
Problema nu este doar iluminatul ci si amplasarea si vizibilitatea. Exista numeroase treceri de pietoni, ca si semafoare si semne de circulatie unde vizibilitatea este obturata de vegetatie, masini care stationeza, etc. Un exemplu in acest sens este trecerea de pietoni din Freidorf de pe strada Andreescu spre parc, imediat dupa curba de pe Ardealul. Acolo este un gard viu prea inalt de care nu vezi nimic. Sunt de acord ca avem nevoie de vegetatie, dar inaltimea acelui gard ar trebui redusa astfel incat sa poata fi vazuti pietonii/ biciclistii.
Cea mai iluminata,exceptionala,trecere pietoni,a fost amplasata irational pe str.Oituz !