Reprezentanții CJ Timiș au declarat că vor să exproprieze Casa Muhle de la proprietar, urmând să cumpere această casă la prețul pieței și să o reabiliteze pentru a o reintroduce în circuitul turistic. Pentru aceasta s-a propus, la nivelul Consiliului Județean Timiș, printr-un proiect de hotărâre, constituirea unei comisii care să efectueze cercetări prealabile pentru a declara Casa Muhle de utilitate publică. Proiectul pentru înființarea acestei comisii s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Timiș de miercuri, 17 iulie, dar a fost retras. Motivul? O sentință judecătorească care obligă proprietarul să readucă imobilul la starea inițială…
„La momentul acesta există o sentință definitivă, iar proprietarul are obligația de a aduce imobilul la starea inițială. Cred că este oportună alcătuirea acestei comisii după aplicarea sentinței și aducerea imobilului la starea inițială”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Din comisie erau propuși să facă parte următorii: președinte – Tudorică Valentin, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș. Membri: Imre Farkas – viceprimar al Municipiului Timișoara, Dan Diaconu – viceprimar al municipiului Timișoara, Emilian Sorin Ciurariu – director Direcția de Urbanism, Primăria Municipiului Timișoara, Gabriela Borcsi – șef serviciu Certificări Autorizări, Primăria Municipiului Timișoara. Secretar: Bianca Belu – șef Serviciul Administrarea Patrimoniului, Consiliul Județean Timiș. Secretar supleant: Laura Koszegi – șef Serviciul Evidență Patrimoniu și Utilități, Consiliul Județean Timiș.
„Este necesar ca acest obiectiv să fie reabilitat. Avem nevoie de un muzeu al trandafirilor, al floralului Muhle. Anul acesta va expira valabilitatea sentinței date de Curtea de Apel Timișoara și prin urmare va intra în prescriere. Dacă autoritățile intervin vor trebui să suporte cheltuielile de reabilitare. Sunt o serie de nebuloase la nivel de carte funciară – o familie deține clădirea și o altă familie deține terenul. Suntem pentru ca această clădire să fie reamenajată și introdusă în circuitul firesc al orașului Timișoara”, a spus consilierul județean PNL Viorel Coifan.
Casa Muhle a fost construită în secolul XIX şi a aparținut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Situată în centrul Timișoarei, casa de pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerată întotdeauna drept una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu. La începutul anilor 2000, clădirea aflată într-un ansamblu de monumente istorice a intrat în posesia unei familii de romi.
Deși a câștigat procesul cu proprietarul încă din toamna lui 2016, Primăria Timișoara n-a putut face prea multe pentru a salva casa celebrului florar Wilhelm Muhle. Casa Muhle a intrat în atenția publică în primăvara lui 2012, când proprietarul imobilului, Ionel Stancu, a deschis un un șantier acolo. Avea de gând să o demoleze și să construiască o clădire. Lucrările au fost oprite de autorități, iar proprietarul a fost sesizat să ia anumite măsuri. N-a făcut nimic, astfel că timișorenii au ieșit în stradă să ceară salvarea Casei Muhle. De cealaltă parte, primăria a mers în instanță, pentru a-l obliga pe proprietar să aducă imobilul la starea inițială. Iată că în septembrie 2016 primăria a câștigat procesul, iar magistrații au decis să-l oblige pe moștenitorul Mihai Geb Cîrpaci Ion-Nelson să ia măsuri, în caz contrar primăria putând interveni și apoi să recupereze banii.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/consiliul-judetean-timis-face-primul-pas-pentru-cumpararea-casei-muhle-o-comisie/2285165
http://www.tion.ro/reprezentantii-consiliului-judetean-timis-vor-sa-exproprieze-casa-muhle-si-sa-o-redea-turistilor/2227624
http://www.tion.ro/casa-muhle-casa-nimanui-primaria-acuza-proprietarul-de-rea-credinta-si-se-pregateste-sa-intervina-pe-banii-orasului/2212299
http://www.tion.ro/casa-muhle-dupa-aproape-un-an-de-la-decizia-instantei-tot-o-ruina-ce-a-facut-primaria/1921914
Citiți principiile noastre de moderare aici!