În decembrie 2016, reprezentanții municipalității se lăudau cu o victorie istorică în instanță: proprietarii Casei Muhle erau obligați să readucă ruina din Bălcescu la starea inițială din 2012, după un proces care a durat doi ani. În caz contrar, primăria putea interveni și apoi să recupereze banii de la proprietar.
În cele din urmă, proprietarul Cîrpaci Ioan-Nelson a cerut actele pentru intervenție de la primărie, dar n-a făcut nimic acolo. Moștenitorul lui Ionel Stancu, proprietarul inițial al ruinei din Bălcescu, a cerut de fapt prelungirea certificatului de urbanism din 7 noiembrie 2016, certificat care prevede lucrări de reconstruire prin consolidare și refacere acoperiș, extindere la fațada posterioară, transformare mansardă pe toată suprafața. Avea nevoie de certificat pentru obținerea autorizației de construire ca să readucă imobilul la starea inițială.
Însă Cîrpaci Ioan-Nelson n-a mai mișcat un deget de atunci, iar clădirea s-a degradat pe zi ce trece. Viceprimarul Dan Diaconu ne spunea, în primăvara acestui an, că municipalitatea a făcut tot ce a putut, dar proprietarul a dat dovadă de rea-credință.
Ei bine, Casa Muhle n-a trecut prin multe modificări, dar abia se mai vede de buruieni. A fost „lovită” și de intemperii, iar timpul scurs degeaba nu ajută cu mult vila familiei Muhle. După o informare făcută de consilierul personal Cătălin Iapă, primarul Nicolae Robu a precizat că „proprietarul a pus în siguranță parțial clădirea” și că municipalitatea deschide șantier pentru refacere, dar numai dacă CJ nu face nimic.
„Proprietarul a pus în siguranță parțial clădirea. CJ ne-a informat că va expropria clădirea, însă până atunci o să demarăm și noi o licitație pentru punerea în siguranță și refacere, după care ne vom recupera banii de la proprietar. Dacă el nu merge mai departe, vom face noi. Sigur, cu riscul de a nu mai avea ce și de la cine să recuperăm, există un asemenea risc cu astfel de oameni. Cel mai bine ar fi dacă s-ar mișca mai repede CJ, cu exproprierea, pentru că atunci lucrurile se vor simplifica. Sentința spune că proprietarul trebuie să pună în siguranță și, dacă nu face, apoi suntem mandatați să intervenim noi. Nu putem să venim noi așa, hai să punem banii pentru o proprietate privată. S-a făcut ce trebuia să se facă, conform informării pe care v-o prezint. Nu știu ce s-a întâmplat în comisia de expropriere de la CJ. Nu am fost informat”, a explicat edilul-șef.
În comisia de expropriere de la CJ nu s-a întâmplat nimic, pentru că aceasta n-a avut nicio întrunire, spun sursele tion.ro. Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, în afară de a anunța că vrea să exproprieze Casa Muhle, n-a făcut niciun pas. Iar reprezentanții primăriei au acum pe cine să dea vina. Și nu pe buruienile care ascund în curând complet vila familiei Muhle de ochii trecătorilor.
Casa Muhle a intrat în atenția publică în primăvara lui 2012, când proprietarul imobilului, Ionel Stancu, a deschis un un șantier acolo. Avea de gând să o demoleze și să reconstruiască o clădire. Lucrările au fost oprite de autorități, iar proprietarul a fost sesizat să ia anumite măsuri. N-a făcut nimic, astfel că timișorenii au ieșit în stradă să ceară salvarea Casei Muhle. De cealaltă parte, primăria a mers în instanță, pentru a-l obliga pe proprietar să aducă imobilul la starea inițială.
Casa Muhle a fost construită în secolul XIX și a aparținut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Situată în centrul Timișoarei, casa de pe bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerată întotdeauna drept una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu. La începutul anilor 2000, clădirea aflată într-un ansamblu de monumente istorice a intrat în posesia unui clan de romi.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/casa-muhle-casa-nimanui-primaria-acuza-proprietarul-de-rea-credinta-si-se-pregateste-sa-intervina-pe-banii-orasului/2212299
Citiți principiile noastre de moderare aici!