Stefan Hell va fi prezent vineri, de la ora 12, în Sala de consiliu a Primăriei Timișoara, la ultima ședință de consiliu din actualul mandat, pentru a primi titlul de Cetățean de Onoare al orașului. Alături de el vor fi și Hartmut Koschyk – împuternicitul nemților pentru problemele imigranţilor de origine germană şi minorităţi naţionale din cadrul Ministerului Federal de Interne şi Rolf Maruhn – consulul Germaniei la Timişoara.
Stefan Walter Hell s-a născut în 23 decembrie 1962, în Arad, într-o familie de șvabi bănățeni. A urmat cursurile Liceului Nikolaus Lenau din Timișoara între anii 1977 şi 1978. Mai apoi a emigrat cu familia în Republica Federală Germania, iar între anii 1991 și 1993 a lucrat la European Molecular Biology Laboratory, în cadrul laboratorului principal din Heidelberg, unde a reușit să demonstreze practic principiul microscopiei 4Pi și să îmbunătățească considerabil rezoluția în profunzime.
Din anul 1993 a ocupat un post la Universitatea Turku din Finlanda, unde a fost șef de echipă în Departamentul de fizică medicală, unde a dezvoltat principiul microscopului STED, un microscop de fluorescență.
În același timp, în perioada 1993-1994, a activat timp de șase luni ca Visiting Scientist, în cadrul Departamentului Engineering Science de la Universitatea Oxford.
Doi ani mai târziu, în 1996, a obținut calificarea postdoctorală care permite în Germania obținerea poziției de profesor universitar (n.r. Habilitation). Anul următor s-a angajat la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen, unde s-a axat pe cercetări în domeniul microscopiei optice. În 2002 a devenit directorul institutului.
Un an mai târziu, în 2003, a obținut o poziție de conducător al Secției de microscopie optică de mare rezoluție din cadrul DKFZ, pentru ca în 2004 să fie numit profesor la Universitate.
Activitatea sa științifică s-a concretizat prin scrierea a aproape 250 de articole în publicațiile de specialitate și a peste 30 de cărți. Este membru de onoare al Academiei Române din 2012. Este director în Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen. A primit nenumărate premii şi distinctii, iar în 2014 a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!