Anul trecut ecologiştii au sesizat autorităţile de mediu asupra descoperirii unei populaţii de lilieci într-o grotă din zona localităţii Şoimuş. Constructorul lotului respectiv a fost nevoit să angajeze o societate specializată în studiul biodiversităţii pentru studierea amplasamentului, lucrările fiind întârziate. Surprinzător, pentru drumul naţional care se reabilitează în aceeaşi zonă nu au fost probleme cu liliecii. Întrebaţi despre aceste animale, localnicii din zonă au spus că habar n-au despre aşa ceva, că nu ar fi văzut niciodată lilieci în zonă.
Iată că acum pe traseul acestui lot au fost descoperite trei familii de castori. Aceştia şi-au făcut casă pe un canal din zona localităţii hunedorene Bejan, lângă un iaz al termocentralei Mintia. Un cetăţean a văzut familiile de castori şi a anunţat autorităţile de mediu când a observat că lucrările la autostradă vor trece extrem de aproape de locul unde au fost găsiţi castorii. Se pare că descoperirea a fost confirmată de autorităţile hunedorene de mediu. Castorii au fost consideraţi dispăruţi de pe teritoriul românesc de peste 100 de ani. Ulterior, s-a încercat o repopulare a arealului cu câteva sute de exemplare. Se pare că aceste trei familii de castori ar fi sosit în zona respectivă după ce au migrat dinspre râul Mureş.
Din primele verificări, două dintre familiile de castori ar fi decis deja singure să se relocheze într-o zonă aflată la distanţă mai mare faţă de lucrările la autostradă. Oricum, din nou, firma care se ocupă de lucrările de construcţie a fost nevoită să angajeze o societate care să studieze zona unde sunt castorii. Aceasta pentru a nu se opri lucrările.
Vă reamintim că pe aceiaşi autostradă Lugoj – Deva a fost înregistrată o nouă premieră, tot ”eco”. Este vorba de ridicarea unor ecoducte care să permită migraţia animalelor din zonă între cele două margini ale autostrăzii.
Articole pe aceeași temă:
Primul tronson de autostrada eco din Romania va avea si doua tuneluri
Citiți principiile noastre de moderare aici!