Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a fost recent într-o vizită oficială în Regatul Maroc, împreună cu city-managerul Sorin Drăgoi, pentru a perfecta un acord de cooperare cu oraşul Fes. Ce s-a stabilit în urma vizitei?
„Fes este un oraș foarte important, inclus în patrimoniul universal. Am semnat un acord care permite relații în domeniul culturii, al educației, al economiei. Am discutat despre o vizită a misiunii economice de la Camera de Comerț de acolo la Camera de Comerț Timișoara, despre cooperări în mediul academic și am lansat invitația de participare a unui ansamblu folcloric la Festivalul Inimilor”, a declarat Robu.
Dincolo de sărăcie şi discrepanţele foarte mari existente între diferitele pături sociale pe care le-a observat în statul nord-african, edilul a apreciat faptul că la capitolul infrastructură marocanii stau totuşi bine, au autostrăzi şi multe şantiere în lucru.
„Nu putem spune că sunt înaintea noastră, ei au lucruri foarte bune, care se întâmplă acum, prin diverse proiecte de finanțare, și au lucruri la care sunt în urma noastră destul de mult. Au, de exemplu, 1.500 de kilometri de autostradă, ceea ce este de salutat și sunt multe șantiere pe care le au. Este o preocupare serioasă în orașul Fes pentru cultură, este, de asemenea, o ambiție a lor de a-și depăși condiția actuală, în care societatea este foarte mult diferențiată din punct de vedere al statului economic al familiilor. Există sărăcie, dar există oameni bine înstăriți, la polul celălalt. E o diferențiere mai mare decât cea din România. La noi există o pătură săracă, dar standardul este, după aprecierea mea, totuși superior. Însă oamenii sunt foarte deschiși, se vede amprenta franceză… Regele actual promovează un islam tolerant, foarte deschis”, a mai explicat Robu.
Cu ce idei s-a întors primarul din Maroc? Ce i-a plăcut acolo? Ei bine, faptul că acolo… sunt arbori exotici din plin: palmierii sunt la ei acasă şi stau alături de brazi.
„Am apreciat îmbinarea foarte armonioasă între palmieri și brazi. Deși este total atipic să ai pini, molizi și alte conifere în acea zonă, aș putea spune că au foarte multe conifere, care se amestecă cu palmierii și cu altă vegetație specifică zonei. Noi am pus palmieri acolo unde am vrut noi să fie palmieri… E chiar frumos, trebuie să ieșim din tiparele astea fixiste, din preconcepții. Stă rău Timișoarei, oraș de oameni cu mintea deschisă, care întotdeauna au rupt tiparele, întotdeauna au ieșit cu noutăți, să se tot cramponeze atâta… Culmea, în perioada interbelică, în Timișoara erau cele mai mari sere de palmieri din această parte de Europă, nu din România”, a conchis Robu.
Probabil nu întâmplător reprezentanţii societăţii Horticultura au dezvăluit recent faptul că intenţionează să planteze palmieri de grădină în parcurile din zona centrală a Timişoarei…
Articole pe aceeași temă:
Robu pleaca acolo unde palmierii sunt la ei acasa: in Maroc!
Citiți principiile noastre de moderare aici!