Ziua Națională începe la 8.30, cu o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul Eroilor Neamului din Calea Șagului. La ora 10 are loc o ceremonie militară cu depunere de coroane și la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Central.
Cei care vor să participe la parada militară sunt așteptați pe Bd. Take Ionescu, în fața sediului Inspectoratului Județean de Poliție Timiș. Defilarea începe la ora 12.35, după o slujbă oficiată de mitropolit și discursurile autorităților. Vor trece prin fața timișorenilor detașamentele și tehnica Ministerului Apărării Naționale (MApN), Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Serviciului Român de Informații (SRI), Penitenciarului Timișoara, Direcției Poliția Locală a Municipiului Timișoara.
În același timp, în Piața Traian, la Târgul de produse tradiționale organizat de Piețe SA, se vor găti ceaune cu fasole cu ciolan sau cu cârnați. Prețurile sunt între 10 și 15 lei, iar piața istorică va răsuna de muzică populară.
Distracția se mută la ora 16 în Piața Victoriei, unde petrecerea începe cu un spectacol susținut de Ansamblul „Ghiocelul” din Giroc și soliștii Mariana Zota, Monalisa și Radu Sufan, Bogdan Firu și Loredana Sur; Dirijor: prof. Adrian Safta; Coregrafia: Victor Jicheran și Ionel Sipos.
La ora 17, scena va fi ocupată de Ansamblul „Timișul” al Casei de Cultură a orașului și soliștii Robert Tărnaveanu, Doriana Talpeș, Dumitru Stoicănescu.
La ora 17.20 va avea loc ceremonia de retragere cu torțe, pe traseul Bd. Regele Ferdinand I (în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara), Bd. Regele Ferdinand, Bd. Constantin Diaconovici Loga, Bd. Revoluției din 1989, Piața Unirii, Piața Libertății, Piața Victoriei.
Iluminatul festiv de sărbători se aprinde la ora 18, urmând ca Ansamblul „Timișul” să continue programul de muzică populară cu interpreții Olguța Berbec, Petrică Miulescu Irimica, Stana Stepanescu.
Concertele încep la ora 19.15, scena urmând să fie luată cu asalt, pe rând, de Dragoș Moldovan, Mira și Holograf. Focul de artificii este programat la ora 22.
Alegerea zilei de 1 decembrie ca Zi Națională în 1990 a făcut trimitere la Marea Unire, unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România în anul 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Ziua Națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august. Din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/trasee-stpt-deviate-de-ziua-nationala-si-trafic-inchis-pe-cinci-strazi-pentru-parada-militara/2365387
Trasee STPT deviate de Ziua Națională și trafic închis pe cinci străzi, pentru parada militară – TION
Dacă vreți să luați parte la festivitățile organizate de Ziua României, ar trebui să știți că mijloacele de transport în comun vor avea traseele deviate pentru parada militară de pe Bd. Take Ionescu. Unele linii vor fi suplimentate, iar șoferii nu vor putea circula deloc pe cinci străzi din zonă, până la finalizarea paradei.
www.tion.ro
Trimite articolul
XMare sarbatoare si bucurie ca ne-am unit cu regatul manelaro barbaric de oeste carpati
Altă sărbătoare comercială ?
Coregraf…Ionel Sipos ?????
Adevarul ca avem si ce sarbatorii, ocuparea romanesca a adus cu ea tiganizarea Transilvaniei prin venirea prazilienilor si a altor ciudatenii ale naturii de prin sholdova, parca veniti anume sa strice randuielile.
Da manelele mancati-as unde se tin?