Așa cum tion.ro vă informa deja, Timișoara are anul acesta la dispoziție un buget de peste 300 de milioane de euro, aproape 1,4 miliarde de lei, din care 976 de milioane de lei este bugetul local, iar 422,5 milioane de lei reprezintă bugetul instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local.
„Mergem pe o sumă care, în linii mari, este cam ca și până acum. Valoarea pe care o avem în discuție este de 1,39 miliarde de lei, din are 976 de milioane sunt la bugetul local și 422 de milioane reprezintă bugetul instituțiilor subordonate. Am alocat o cotă de 260 de milioane, 27% din bugetul local, pentru dezvoltare. Dorim să susținem, pe de o parte, continuarea și finalizarea obiectivelor de investiții pe care le avem lansate – cele mai importante sunt cele două pasaje Popa Șapcă și Jiul, dar pe de altă parte am dori să ne asigurăm premise pentru a lansa alte proiecte importante. Vom aloca bani mai mulți ca anul trecut pentru educație. Avem 23,5 milioane de lei. La sănătate, suma totală este de 51,5 milioane de lei. De acești bani beneficiază în mod echilibrat toate cele trei spitale aflate în jurisdicția primăriei: Țurcanu, Victor Babeș și Municipal. Vom finaliza anul acesta construcția noului corp de clădire al Spitalului de Copii. Necesită și mai mulți bani echiparea tehnică a acestei clădiri, atât cu instalații, cât și cu aparatură de specialitate. Ne bazăm și pe 10 milioane de lei de la guvern, chiar dacă banii nu sunt prinși niciunde cu destinația Timișoara ni s-a explicat că vom primi de la Ministerul Sănătății. Pentru sport vom avea 3,6 milioane de lei. Vom începe amenajarea complexului sportiv din Lipovei”, a explicat primarul Nicolae Robu la începutul dezbaterii.
Cristi Brâncovan, timișoreanul care se luptă de câțiva ani să îi scape pe timișorenii de hoții de buzunare din tramvaie, a cerut primăriei să nu se înghesuie cu amenajarea Podului Jiul și să aloce mai bine bani pentru un pod în prelungirea Pasajului Solventul.
„Am fost fericit să găsesc în buget și pasajul de la Solventul, o investiție pe care o să o faceți din credite angajate. Dar mai departe nu se vede acolo și podul peste Bega, să aibă o finalitate, să se facă în paralel lucrurile acestea. În buget este alt pod peste Bega, tocmai la Inelul II, la Jiul. Mie mi se părea normal să faceți o prioritate la Inelul IV, Solventul. Tocmai de aceea v-aș ruga să vă mai gândiți în privința podului Jiul. Probabil peste un an și jumătate sau doi o să vină investitorul noului mall de lângă Jiul să faceți un sens giratoriu și veți constata că nu ați rezolvat nimic cu lărgirea pasajului. Pentru cei din Calea Șagului nu rezolvați nimic”, a spus Brâncovan.
Primarul Timișoarei a ținut să-l asigure că Pasajul Solventul și podul peste Bega reprezintă cea mai mare prioritate pentru primărie.
„Numai că valoarea acestei lucrări este foarte mare și am așteptat fonduri europene pentru realizarea ei, nu putem duce totul pe bugetul local. Lucrarea constă în realizarea unui pasaj peste calea ferată, sunt nouă linii, Calea Bogdăneștilor va fi prelungită, de acolo se face o prelungire spre strada Gării, iar drept înainte se trece peste Bega unde se realizează podul. Aceste obiective vor merge în cvasi-paralel. Valoarea este mult mai mare decât podul Jiul, nu se poate face comparație. Există și o problemă legată de teren. Noi suntem în discuții cu reprezentanții proprietarului, care este un multimiliardar britanic, să ne cedeze o parte din teren, încât să putem realiza atât podul, cât și pasajul și sensul giratoriu în varianta optimă. Am întâlnit atitudini constructive. Suntem în faza finală, cât de curând, cred că în două sau maximum trei luni vom cădea de acord, se vor face ajustările în privința proprietății și noi putea să dăm drumul la proiecte în undă verde, cu toate. Categoric, podul trebuie făcut deodată cu restul lucrărilor. Se realizează mult mai scurt decât pasajul, vor fi realizate deodată. Pe Circumvalațiunii rămâne intersecție fără giratoriu”, i-a replicat Robu.
O altă problemă ridicată de Brâncovan este cea a lipsei camerelor de supraveghere în stațiile RATT. În buget apare o sumă pentru amplasarea de camere video pe malurile Begăi, iar Brâncovan a cerut să se analizeze și posibilitatea să fie montate și în stațiile RATT.
„Să intrați în buget cu soluția de supraveghere a principalelor stații de transport în comun. Pentru oameni este mult mai important decât să supravegheați aleile canalului Bega. Măcar în principalele stații: 700, Gară, Iosefin. Ar fi util ca noi, ca și societate, să regândim prioritățile. Am reușit ceva prin eforturi deosebite și prin implicarea unui procuror. Poliția nu are ce să facă”, a spus Brâncovan. Edilul-șef i-a promis că va analiza problema și va încerca să includă în proiect măcar câteva stații RATT.
Un alt timișorean a atras atenția că pe mai multe străzi din Timișoara lipsesc coșurile de gunoi, iar consilierul local PSD Luminița Țundrea a cerut primăriei să analizeze realizarea unei infrastructuri culturale, mai ales în condițiile în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană în 2021.
„E timpul să construim clădiri dedicate activității culturale, cum ar fi un nou sediu pentru filarmonică. Avem trei teatre înghesuite în Palatul Culturii, dar avem urgențe. Banii sunt alocați pentru rezolvarea acestor urgențe. Noi am demarat de acum câțiva ani proiectul de reabilitare, dar nu putem interveni încă pe teren… mi-era teamă chiar când erau protestele să nu cadă bucăți din clădire să fie răniți oameni. Palatul Culturii este prevăzut pentru reabilitare, trebuie să intervenim în interior, pentru că dacă vă uitați cu binoclul o să vedeți crăpături în clădire. Vom face și noi clădiri pentru cultură, însă nu ar fi nicio șansă să finalizăm până în 2021 având în vedere birocrația noastră. La noi pierzi jumătate din timp cu birocrația pentru orice investiție”, a explicat Robu.
Alți participanți la dezbatere au cerut mai multe locuri de parcare în oraș. Primarul Timișoarei estimează că în scurt timp vor fi încheiate negocierile cu Universitatea de Vest pentru popota militară de pe Oituz și că municipalitatea va putea începe proiectul parcării supraterane.
„Dacă am fi avut un teren, aveam de mult parcaj, pentru că este una dintre prioritățile cele mai stringente ale orașului nostru, realizarea de parcaje. Peste 1.000 de mașini nu mai pot fi parcate pe străzile din centrul istoric. De vreo 2 ani ne zbatem să aducem în patrimoniul primăriei fosta popotă militară. Suntem, zic eu, aproape de capătul drumului. Acolo vom construi un parcaj suprateran cu vreo 1.200 de locuri. Va fi cu 10 sau 11 etaje, cât blocul de peste drum, de pe Popa Șapcă. Amplasamentul este ideal, pentru că de acolo doar se traversează și se ajunge în centrul istoric”, a spus Nicolae Robu.
O timișoreancă, reprezentantă a părinților elevilor care învață la Liceul Pedagogic, susține că municipalitatea ar trebui să aloce o sumă mai mare de bani pentru burse de merit.
„Solicităm majorarea burselor de merit alocate elevilor. M-am uitat pe tot ce înseamnă țară. Cluj dă până la media 8,5 conform criteriilor stabilite de minister. Au alocat 14.961 de burse, noi am alocat anul trecut 3.500 de burse. Nu este normal. La liceul nostru, de exemplu, anul trecut, au luat copii până la media 9,94. Nu este normal să nu se poată aloca aceste sume”, a spus aceasta.
Viceprimarul Dan Diaconu a asigurat-o că bugetul pentru burse a fost triplat în acest an.
Un alt participant la dezbatere a vrut să afle câți bani a alocat Primăria Timișoara pentru amenajarea de piste de biciclete. A primit și răspunsul.
„Piste de biciclete vor fi doar în cadrul investițiilor existente, nu vor fi piste noi, pentru că am schimbat puțin abordarea. Avem două proiecte importante: rețeaua propusă prin Planul de Mobilitate și rețeaua regională de ciclism, din zona periurbană. Ambele sunt finanțate cu bani europeni”, i-a spus Diaconu.
Aici puteți analiza cum împarte Primăria Timișoara bugetul orașului pe anul 2017. Bugetul local va ajunge vineri pe mesele consilierilor locali.
Articole pe aceeași temă:
Bugetul Timisoarei pe anul 2017: peste 300 de milioane de euro. Pe ce imparte primaria banii?
Citiți principiile noastre de moderare aici!