Amy
Nu doar un testament minunat al geniului artistic al lui Amy Winehouse, una dintre cele mai talentate vocaliste din ultimele decenii, ci și o adevărată autopsie a vieții tumultuoase a cântăreței britanice, acest documentar vă va oferi o nouă perspectivă asupra geniului artistei.
Blackhat/ Hacker
Cel mai nou thriller al regizorului Michael Mann nu a câștigat prea mult la box-office și, deși pelicula nu este cel mai bun film din acest an, modalitatea în care Mann înfățișează acest subiect devenit extrem de popular este inovativă și surprinzătoare. „Pentru regizor, dansul imaginilor, sunetelor și al texturilor sunt la fel de importante precum interacțiunea tipică între personaje și dialoguri. În timp ce filmul se desfășoară în mai multe orașe de pe glob, Mann crează o lume a rețelelor și design-urilor, de parcă realitatea din film a absorbit modelele microscopice din lumea digitală”, notează criticii de la vulture.com.
Eden
Această peliculă spune povestea unui DJ francez și este inspirată din viața fratelui regizoarei Mia Hansen-Løve. Filmul nu glorifică cultura DJ, dar pentru o peliculă cu atât de multă muzică, care se desfășoară în mare parte în cluburi și la petreceri, filmul are puține scene vesele. „Deci, unde este adevăratul Eden, în Eden? Este în muzica însăși, sau în acele momente trecătoare de transcendență, oferite de ritmurile hipnotice”, se întreabă criticii.
Inside Out/ Întors pe Dos
„Inside Out/ Întors pe Dos” a fost denumit unul dintre cele mai bune filme Pixar, imediat după ce a fost lansat. Regizorul Pete Docter a conceput această peliculă, de-a dreptul suprarealistă, despre modul în care percepem lumea din jur. Ideea acestui film a fost inspirată chiar de fiica regizorului de 11 ani. Rezultatul este o animație care are loc în mintea protagonistei, unde emoțiile năbădăioase, în forme umane, încearcă să lucreze împreună.
It Follows/ Pe Urmele Tale
Acest film horror tensionat și înfricoșător este o adevărată explorare a imaginii cinematografice însăși. Ideea că un demon te urmărește și te găsește oriunde (în linie dreaptă, după cum este filmat de regizorul David Robert Mitchell) este înfricoșătoare, deși demonul în sine nu apare. „Dacă asta nu ar fi suficient, Mitchell reușește să creeze personaje multidimensionale, un fenomen rar la filmele horror, astfel încât spectatorii ajung să țină cu aceste personaje în loc să savureze distrugerea loc”, spun criticii de film de la vulture.com
Mad Max: Fury Road/ Mad Max: Drumul furiei
Această capodoperă a lui George Miller a avut nevoie de mai mulți ani pentru a fi realizată și este mai mult decât un film bun de acțiune. Regizorul se asigură că spectatorii văd filmul ca o serie de imagini supranaturale. Potrivit criticilor, decorul deșertic al filmului este mai de grabă o scenă mitică pentru un circ rococo. „Vedem urmăriri cu camioane și mașini, motociclete ce zboară de pe stânci, alături de lupte intricate, dar vedem și armate de demoni mascați care sar în mașini în mișcare, luptători ce seamănă cu fantome, care adoră motoarele V8 și vopseaua cromată, dar și femei războinice care par că răsar din deșert, al cărui textură se schimbă în funcție de starea psihică a personajelor”, atenționează criticii.
Saint Laurent
Biografia epică al lui Yves Saint Laurent îl prezintă pe marele designer (jucat de Gaspard Ulliel) drept un prizionier al frumuseții. Creația este atât salvarea cât și distrugerea artistului, fenomen dezbătut pe parcursul filmului care are o structură intricată. Pe măsură ce anii trec, Saint Laurent devine obsedat de munca sa, de amintirile sale pe care reușește să le impregneze în creațiile sale.
Tangerine
Acest film a devenit cunoscut pentru că a fost filmat în totalitate cu un iPhone 5 și a fost denumit după nuanța de portocaliu ce evocă apusurile de iarnă. Pelicula lui Sean Baker spune povestea a două persoane transsexuale, în Ajunul Crăciunului, – una este în căutarea prietenului infidel, iar cealaltă încearcă să adune o audiență cât mai mare pentru show-ul său de cabaret. Personajele sunt amuzante, dar universul lor este deprimant și înfricoșător, notează criticii.
The Wolfpack
Acest documentar emoționant al lui Crystal Moselle este vorba despre șase frați care locuiesc în districtul Lower East Side din New York. Aceștia au fost prizonieri ai tatălui lor alcoolic, iar singura lor legătură cu lumea înconjurătoare era prin filmele pe care le vedeau împreună. Denumiți ”the wolfpack” ( ”haita de lupi”) acești frați și-au petrecut copilăria închiși într-un apartament, unde și-au petrecut timpul recreând filmele lor favorite. Dar, lumea lor este dată peste cap când unul dintre frați reușește să evadeze, iar viața lor se schimbă complet.
Tu ce filme ai adăuga pe această listă?
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!