Acţiunea poartă amprenta Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, fiind un eveniment conex al Salonului Vinvest. Concursul este de ţinută, toţi marii producători de vinuri fiind prezenţi cu cele mai bune soiuri pe care le cultivă. Dorin Popa, vicepreşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România şi preşedintele juriului concursului, a anunţat că pentru marile premii se vor întrece câteva sute de vinuri şi băuturi alcoolice.
„Concursul de la Timişoara este unul dintre cele mai importante din România. Corectitudinea jurizării este totală, din acest motiv nimeni nu cunoaşte deocamdată produsele participante. Secretariatul concursului este unul extrem de misterios! Deja au fost depuse 120 de probe, urmează ca mâine (n.r. miercuri) să fie înregistrate şi restul mostrelor”, a declarat Dorin Popa.„Judecătorii vare vor decide calitatea băuturilor este cel mai competent din România. Specialiştii nu vor cunoaşte producătorul vinului, ei vor avea în faţă doar un pahar în care se va afla băutura. În cadrul unui asemenea concurs vinurile nu concurează între ele. Fiecare arbitru analizează vinul, calitatea acestuia, aroma, culoarea, buchetul băuturii. În funcţie de aceasta se stabileşte un punctaj care decide locul vinulul. Dacă punctajul obţinut este cuprins între 100 şi 90 de puncte, vinul primeşte medalia de aur, între 80 – 90 cea de argint, iar între 70 – 80 cea de bronz”, am mai aflat de la specialistul degustător
Ca o premieră, în acest an cocursul nu va premia doar vinul, ci şi oenologul care a vinificat băutura, cel care de fapt este considerat a fi artistul din spatele fiecărui vin. Jurizarea probelor va dura două zile.
Noile vinuri româneşti, de cea mai bună calitate
Una dintre caracteristicile competiţiei din acest an este promovarea vinurilor de calitate româneşti, mai ales a soiurilor cu vechime şi tradiţie. La reuşita concursului va conta foarte mult strădania actualilor producători viticoli.
„Privatizarea în domeniul vinului a început în România în anul 2000. Un vin de excepţie se obţine de pe o plantaţie nouă după aproximativ 7 – 8 ani. Deci în anii care urmează noi vom descoperi toate eforturile depuse de producători pentru realizarea unui vin de calitate.
Franţa şi România sunt cele două ţări europene care oferă cele mai bune condiţii climatice pentru obţinerea vinurilor de calitate. Din păcate, România nu e recunoscută pe plan mondial la fel ca şi Franţa…”, ne-a mai declarat Dorin Popa.
M. Hoster
Citiți principiile noastre de moderare aici!