O fântână arteziană poziționată în centrul unui oraș devine inevitabil un loc unde oamenii se vor strânge laolaltă. Fântânile cu o istorie bogată, dar și cele noi, cu spectacole de lumină și culoare sunt automat puncte de atracție, aducând un plus de imagine și zonei din care fac parte.
Fântânile Bellagio (S.U.A.)
Ansamblul de fântâni arteziene care aparține de Hotelul Bellagio din Las Vegas și-a câștigat renumele de „fântâna dansatoare”. Toți turiștii care trec prin Las Vegas se opresc inevitabil pentru a admira spectacolul de lumini, apă și muzică pe care îl oferă acest ansamblu de fântâni. Show-ul oferit privitorilor se desfășoară la fiecare 30 de minute ziua și la fiecare 15 minute după ora 20.00. Ansamblul este plasat în mijlocul unui lac artificial imens, iar ineditul acestor fântâni stă în faptul că acestea fac jeturile de apă să „danseze” pe diferite piese cunoscute ale unor artiști celebri. Fiecare melodie beneficiază de o coregrafie diferită, realizată cu precizie maximă, astfel încât fiecare reprezentație să acapareze atenția trecătorilor. Melodii precum „Fly Me To The Moon” (Frank Sinatra), „Time to Say Goodbye” (Sarah Brightman și Andrea Bocelli) sau „My Heart Will Go On” (Celine Dion) prind viață prin mișcările ritmate ale jeturilor de apă, prin spectacolul de lumini și culori pe care Fântânile Bellagio îl oferă. Sursa apei provine dintr-un vechi sistem de irigare, folosit pentru terenul de golf ce ocupa înainte locul pe care se înalță astăzi Hotelul Bellagio. Un sistem complicat de conducte subterane dotat cu peste 1.200 de duze face toate coregrafiile posibile. În timp ce spectacolul de lumini este asigurat de peste 4.500 de becuri. Fântânile Bellagio au costat în total 50 de milioane de dolari.
Fântâna Trevi (Italia)
Discutabil cea mai frumoasă și cunoscută fântână din lume, Fântâna Trevi este simbol al Romei care atrage mii de turiști. Ansamblul arhitectural care formează fântâna se înalță la 26 de metri, și are o lățime de 20 de metri. Fântâna cuprinde una dintre cele mai frumoase sculpturi din Italia, Statuia lui Neptun flancat de doi tritoni. Unul dintre tritoni este înfățișat încercând să îmblânzească un cal sălbatic, simbol al mării învolburate, celălalt este reprezentat suflând într-o cochilie, simbol al mării liniștite. Această fântâna spectaculoasă a fost comandată în 1732 de către Papa Clement al XII-lea și a fost inaugurată după 30 de ani de către succesorul său, Clement al XIII-lea. Fântâna Trevi este cunoscută și din una din scenele filmului „La Dolce Vitta”, al lui Fellini, personajul Anita Ekberg scăldându-se în apele fântânii. Legenda spune că dacă arunci un ban în Fântâna Trevi, atunci cu siguranță te vei întoarce la Roma.
Fântâna Prieteniei Popoarelor (Rusia)
Fântâna Prieteniei Popoarelor este una din „rămășițele” Uniunii Sovietice care și-a găsit locul și în peisajul prezent al Moscovei. Această fântână a fost gândită a fi un simbol a ceea ce Uniunea Sovietică voia să fie, o societate compusă din națiuni diferite care lucrează pentru binele comun. Cele 16 statui aurite care împodobesc ansamblul arhitectural reprezintă republicile sovietice, fiind înfățișate în costumele populare ale acestora. Fântâna este prevăzută cu un spațiu de captare al apei cu o suprafață de 4.000 de metri pătrați. Un sistem format din 8 pompe puternice împinge 1.200 de litri de apă prin 800 de duze până la o înălțime de 24 de metri.
foto: Pixabay
Citiți principiile noastre de moderare aici!